Kominki Piotr Batura 17.07.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Tak powstawały piece kaflowe w Polsce od stuleci. Wiele z nich stoi sobie jeszcze do dziś. Przecież to było kiedyś podstawowe ogrzewanie w polskich domostwach. Potem zawirowania typu "nadzwyczajna gospodarka centralnie sterowana" i brak jakiejkolwiek ekonowi i racjonalności ogrzewania, szczególnie w blokowiskach, spowodowały zastój w dziedzine ogrzewania ekonomicznego. W tym cudownym okresie jedyną regulacją temperatury w mieszkaniach w blokowiskach było otwarcie okna, zakręcanie grzejników było stanowczo niezalecane przez spółdzielnie. Opłaty bez względu na ilość zużytego ciepła były stałe. Piotrze, wspomniałeś o podwyższonych parametrach szamotów stosowanych w wkładach PAMA, o co tu chodzi? Producenci pierwszych palenisk stalowo szamotowych, niewiele wiedzieli o szamocie .Skojarzenia były proste i czytelne - szamot to szamot . Mało kto 30 lat temu umiał odróżnić w Polsce gatunki , a o tym ,że są różne ,wiedział ,głównie technolog w fabryce. Krótko . Użyłem sformułowania podwyższone parametry , mając na myśli różnicę w tym co wkładał do wkładu np wczesny Spartherm ,Hajduk , a tym co się wkłada do wkładów obecnie. Są to szamoty o tzw. wyższym symbolu AS , ale więcej na ten temat powie Ci W. , bez narażania się na grzebanie w życiorysie Skąd ja to znam ? Nie ma argumentów , to życiorysik na tapetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.07.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Wracając jeszcze do tego poiołu jako odpadu spalania węgla zawartego w drewnie, to chciałbym dodać, że ruszt czy jego brak nie wpływa na ilość popiołu. Dwa rożne piece z rusztem mogą produkować zupełnie inne ilości popiołu i tak samo może być z piecami bezrusztowymi.Z korzyścią dla wszystkich byłoby wprowadzenie informacji ile tego popiołu postaje przy optymalym paleniu np ze 100 kg drewna. Dane powinny być w ciężarze i objętości rownocześnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.07.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 (edytowane) Mnie nie interesują życiorysy, itp. Ale wracając do tematu szamotów w wkładach PAMA. Mógłbyś wskazać który rodzaj szamotów jest do nich wkładany (tabelka ogólna poniżej)? A może też od którego konkretnie producenta szamotów... Napisałeś, również wyraźnie, że dzięki szamotom wkłady PAMA są na uprzywilejowanej pozycji. Z tych słów wynika, że to dzieje się aktualnie tu i teraz. Teraz w poście powyżej piszesz o histori i o tym co dawniej. Edytowane 17 Lipca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Wracając jeszcze do tego poiołu jako odpadu spalania węgla zawartego w drewnie, to chciałbym dodać, że ruszt czy jego brak nie wpływa na ilość popiołu. Dwa rożne piece z rusztem mogą produkować zupełnie inne ilości popiołu i tak samo może być z piecami bezrusztowymi. Z korzyścią dla wszystkich byłoby wprowadzenie informacji ile tego popiołu postaje przy optymalym paleniu np ze 100 kg drewna. Dane powinny być w ciężarze i objętości rownocześnie. Pozdrawiam. Ależ oczywiście , że tak . Zapomniałem o Twojej konstrukcji , która ma ruszt. O tym oczywiście można i trzeba dyskutować . Ważne by było z kim. To nie może być wiercenie dziury w brzuchu bo coś jest niedopowiedziane, pominięte i do wyjaśnienia w następnym poscie. Szukanie na siłę błędów u innych , przy jednoczesnym zawężonym światopoglądzie i notorycznym popełnianiu błędów merytorycznych. Moje doświadczenia są spore z jednymi i drugimi paleniskami , natomiast tu chodziło o zmianę konstrukcji seryjnego wkładu. Takie zmiany , w takich produktach powodują odmianę warunków spalania . Sama likwidacja rusztu nie wystarczy. Ale to nie są informacje dla "mądrych inaczej" , którzy i tak wszystko wiedzą lepiej , a jak nie wiedzą , to pyskują Jakby co to na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Mnie nie interesują życiorysy, itp. Ale wracając do tematu szamotów w wkładach PAMA. Mógłbyś wskazać który rodzaj szamotów jest do nich wkładany (tabelka ogólna poniżej)? A może też od którego konkretnie producenta szamotów... Napisałeś, również wyraźnie, że dzięki szamotom wkłady PAMA są na uprzywilejowanej pozycji. Z tych słów wynika, że to dzieje się aktualnie tu i teraz. Teraz w poście powyżej piszesz o histori i o tym co dawniej. Bohusz. "Nie rzuca się pereł przed wieprze" . Chociaż tu o jeden egzemplarz chyba chodzi . odpowiedź na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 W Polsce był rzeczywiście dostepny(nie zawsze) tylko jeden gatunek szamotu i to ten najniższy, choć przemysł produkował równoczesnie wszystkie inne gatunki. W związku z tym, w urządzeniach grzewczych budowanych z szamotu nie zgodnie z przeznaczeniem, mogły wystepować niekorzystne niespodzianki ękanie i wydobywający sie smrodliwy zapaszek z urządzenia. U nas trudno dowiedzieć się jaką cegłę gdzie włożyć i w które miejsce w piecu. Łatwiej jest podpatrzeć "unijnych "zdunów czy tych z Tuli kivi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 W Polsce był rzeczywiście dostepny(nie zawsze) tylko jeden gatunek szamotu i to ten najniższy, choć przemysł produkował równoczesnie wszystkie inne gatunki. W związku z tym, w urządzeniach grzewczych budowanych z szamotu nie zgodnie z przeznaczeniem, mogły wystepować niekorzystne niespodzianki ękanie i wydobywający sie smrodliwy zapaszek z urządzenia. U nas trudno dowiedzieć się jaką cegłę gdzie włożyć i w które miejsce w piecu. Łatwiej jest podpatrzeć "unijnych "zdunów czy tych z Tuli kivi. To oni oprócz steatytu jeszcze coś wkładają do pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.07.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 A magnezyt w bryłach czyli kamienie magnezytowe.Ciekawe czy da się to obrabiać...Może Wojtek ma większe informacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.07.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 To oni oprócz steatytu jeszcze coś wkładają do pieca ? Steatyt jest OK, ale w części paleniska, gdzie się wkłada drewno potrafi pęknąć jesli jest nagrzany, a polano uderzy przy wkładaniu. Jest jeszcze ta wada że "przewodzi prąd" dlatego nie da takiej dobrej klasy ciepła jak szamot. Stąd chyba często wkłada się go do środka pieca, a lico jest z czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.07.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Ja osobiście nie miałem kontaktu z steatytem. Z tego co wiem nie występuje w Polsce.Ja myślę, że nasz rodzimy kraj Polska jest na tyle bogaty w różne minerały, surowce że można je w różnoraki sposób wykorzystać.O ile pamiętam Wojtek gdzieś coś pisał o możliwym zrobieniu materiału z właściwościami zbliżonymi do steatytu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No proszę - niby proste pytanie, a tyle emocji niesie przeliczanie tygodni, godzin, KW. Co prawda jakoś nie mogę sobie wyobrazić zawartości 7 popielników leżących na palenisku w wersji bezrusztowej... ale dopisuję to pytanie do listy, którą mam do PAMA, bo na majla nie raczyli mi odpowiedzieć, więc trzeba będzie do nich przedzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.07.2011 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 O tym oczywiście można i trzeba dyskutować . Ważne by było z kim. Sama likwidacja rusztu nie wystarczy. Ale to nie są informacje dla "mądrych inaczej" , którzy i tak wszystko wiedzą lepiej , a jak nie wiedzą , to pyskują Jakby co to na priv Poza pustymi frazesami nie napisałeś NIC konkretnego , żadnych argumentów technicznych . Z pozoru prostego pytania , na które jak widać nie potrafisz odpowiedzieć , robisz pyskówkę uciekając ten sposób od informacji technicznych. Może wynika to jak napisałeś " a jak nie wiedzą , to pyskują " ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.07.2011 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 . Mało kto 30 lat temu umiał odróżnić w Polsce gatunki , a o tym ,że są różne ,wiedział ,głównie technolog w fabryce. Krótko . Użyłem sformułowania podwyższone parametry , mając na myśli różnicę w tym co wkładał do wkładu np wczesny Spartherm ,Hajduk , a tym co się wkłada do wkładów obecnie. Są to szamoty o tzw. wyższym symbolu AS , Czytając o szamocie który ma "podwyższone parametry" wyobrażałem sobie nie wiadomo co , no powiedzmy parametry prawie steatytu , a tu po prostu klasa AS . Szamot klasy AS był stosowany i 30 lat temu i wcześniej . Faktem jest że najczęściej spotykanym na składach był BS al to także nie żaden odpad . Pisanie że 30 lat temu "mało kto umiał odróżnić w Polsce gatunki " jest po prostu zabawne.. Era "wiedzy i fachowców" nastała wraz z pojawieniem się szamotu ukraińskiego mówią "Ten jest lepszy bo tańszy ":sick: a jest to bardzo silny argument w Polsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 23.07.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Panowiebędąc lajkonikiem także zastanawiam sie nad kominkiem diablo, szukam odpowiedniego posta, znajduje i wertuje potem kilometrami wasze wynurzenia historyczno-osobisto-emocjonalno-ambicjonalne i dywagacje z pogranicza filozofii i dialektyki.Dołączam sie do apelu autora wątku o PISANIE WYŁĄCZNIE NA TEMAT!!! tzn O WKŁADACH KOMINKOWYCH PAMA.Nie ma na tym forum admina czy co zeby to pyskowanie uciąć? Jak dzieci w przedszkolu jedno przez drugiego.Sie uniosłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.07.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 W takim razie napisz coś Lajkoniku o tych wkładach PAMA. Możesz dołączyć życiorys albo i nie...i tak mnie nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 23.07.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 bogusław58 dziekuje za ta obszerna i pomocną wypowiedz nt kominkow PAMA.Widac z tej odpowiedzi ze rzeczywiscie jestes najlepszym doradza i specem od pieców.Gdyby ktos zapomnial, to tematem posta nie jest zyciorys tylko kominki PAMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 24.07.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Pama - proste konstrukcyjnie stalowe wykładane szamotem, mała firma ze Stargardu Szczecińskiego , kilku innych producentów podobnych konstrukcji zaczęło produkcje w tym regionie Polski . Spawaczy bez pracy jest w okolicach Szczecina dostatek.. Powstają tam małe firmy próbujące produkcji wkładów pod własnymi markami , chociaż znam przypadki że ten sam produkt jest oferowany pod różnymi nazwami , zapewne niektórym uda się rozwinąć i przetrwać na rynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.07.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Spawaczy bez pracy jest w okolicach Szczecina dostatek.. Powstają tam małe firmy próbujące produkcji wkładów pod własnymi markami Czyli tylko popierać takie inicjatywy. Ja myślę, że to bardzo dobrze jak powstają nowe firmy, szczególnie jak zatrudniają Polaków. Zwłaszcza, że małe i średnie firmy mają największy udział w rozwoju gospodarczym. To się nazywa rozwój gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.07.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Czyli tylko popierać takie inicjatywy. Ja myślę, że to bardzo dobrze jak powstają nowe firmy, szczególnie jak zatrudniają Polaków. Zwłaszcza, że małe i średnie firmy mają największy udział w rozwoju gospodarczym. To się nazywa rozwój gospodarczy. Nie jest to takie oczywiste dla wszystkich . Agresywne ataki na osoby piszące pozytywnie o Pamie ,świadczą o tym ,że nie wszystkim pasuje rozwój rodzimej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.07.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Panowie będąc lajkonikiem także zastanawiam sie nad kominkiem diablo, szukam odpowiedniego posta, znajduje i wertuje potem kilometrami wasze wynurzenia historyczno-osobisto-emocjonalno-ambicjonalne i dywagacje z pogranicza filozofii i dialektyki. Dołączam sie do apelu autora wątku o PISANIE WYŁĄCZNIE NA TEMAT!!! tzn O WKŁADACH KOMINKOWYCH PAMA. Nie ma na tym forum admina czy co zeby to pyskowanie uciąć? Jak dzieci w przedszkolu jedno przez drugiego. Sie uniosłem... nic nie zrobisz , bo forum zaczęło zarabiać . Troll wykupuje reklamę i może wypisywać bzdury do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts