Forest-Natura 28.07.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Witam."wydaje mi się że" ...Na tym możemy zakończyć jałową dyskusję.Tym bardziej że nie na temat wątku jest ona.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.07.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Mokry filc sprzedaje się na metry o szerokości 60 cm. Po wysuszeniu jest twardy,więc nie można porównywać go do sznurka. Można powiedzieć,że po wysuszeniu jest płytą, którą można uformować na dowolny kształt.Argumentacja z Twojej strony FN nie jest budująca...ani nie zawiera elementów fachowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Panowie . Dyskusja przebiega dość żwawo , wyjaławiając temat tytułowy. Myślę że przeniesienie jej do innego wątku byłoby sensowne. Zapraszam do "Takiego sobie piecyka" , tam wolno wszystko ! Tym bardziej ,że temat filcu w pewnej części ciała ,może być źle odebrany przez Mistrza. On ma takie delikatne serduszko... (chwilowo, jak znam życie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 05.08.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Czy jeszcze ktos ma doswiadczenie z wkladami PAMA.Rozmawialam z przedstawicielem firmy i chyba zdecydujemy sie na PAME DIABLO II BEZRUSZTOWY..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Coś widzę, że mocno promują te bezrusztowe. Ale do mnie jakoś ta wizja nie przemawia...Muszę chyba i ja pogadać z tym przedstawicielem, ale to jak wrócę wreszcie do siebie we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.08.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Coś widzę, że mocno promują te bezrusztowe. Ale do mnie jakoś ta wizja nie przemawia... Muszę chyba i ja pogadać z tym przedstawicielem, ale to jak wrócę wreszcie do siebie we wrześniu. Pierwsze samochody też nie wszystkim się od razu podobały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.08.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wykonanie bezrusztowego jest łatwiejsze. Są też ruszty zamykane.Pozwala to popiół zrzucić do szuflady na dół i łatwe jest rozpalanie. Gdy już dobrze ciągnie zamyka się ruszt, a powietrze do spalania wchodzi z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.08.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Pierwsze samochody też nie wszystkim się od razu podobały Nie tylko pierwsze Ja po prostu jakoś nie potrafię sobie wyobrazić obsługi tego kominka bezrusztowego. W rusztowym wszystko zsypujemy do pojemnika i go wyciągamy. W bezrusztowym coś trzeba wykombinować jakoś albo używać za każdym razem odkurzacza z separatorem (i musi być w miarę dobry, aby popiół nie szedł na pokoje). Ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie tylko pierwsze Ja po prostu jakoś nie potrafię sobie wyobrazić obsługi tego kominka bezrusztowego. W rusztowym wszystko zsypujemy do pojemnika i go wyciągamy. W bezrusztowym coś trzeba wykombinować jakoś albo używać za każdym razem odkurzacza z separatorem (i musi być w miarę dobry, aby popiół nie szedł na pokoje). Ot co. Powtórzę swoją odpowiedź , która już w tym wątku jest. Tym razem zrobię to trochę precyzyjniej . Wkłady kominkowe z rusztem , zmuszają do opróżniania pojemnika z popiołem co 3-7 dni . Wkłady bez rusztowe wymagają wykonania tej czynności raz na 10 - 20 dni , w zależności od ich konstrukcji. Z taka częstotliwością , można pobawić się nawet szufelką. Budując palenisko metoda zduńską , można je tak skonstruować , że wybieranie popiołu odbywa się raz na miesiąc i dłużej. Ma na to wpływ nie tylko budowa ale również parametry spalania , jakich nie osiągają wkłady komercyjne. Nie wybieranie popiołu na czas z palenisk rusztowych , skutkuje coraz gorszym spalaniem . Bez rusztowych, problem ten prawie nie dotyczy. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.08.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wprowadzasz Piotr dezinformację.Ilość popiołu ze spalania nie zalezy od tego czy jest rusz, albo go nie ma,ale od możliwości dopalenia żaru. Ta możliwość dopalenia związana jest z powietrzem(temperatura) ,które dociera do żaru. Jeśli piec źle podaje takie powietrze, to palenisko dużo "popieli", czyli wytwarza dużo popiołu i nie ma tu znaczenia, czy jest rusz albo i go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja nie piszę o ilości popiołu ze spalania . Nie piszę też o popiele w kontekście dobrego , czy złego procesu spalania. To ważne aspekty, ale być może na inną dyskusję. Piszę o tym ,ze jak już jest ( obojętnie , z dobrego czy złego spalania), to trzeba go co jakiś czas wybierać . Jeśli powietrze jest podawane przez ruszt, to z chwilą zasypania go popiołem , przestaje się dobrze palić. Palenisk bez rusztowych problem ten nie dotyczy .Oczywiście jak popiół zaczyna wysypywać się drzwiami , warto go wybrać .Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.08.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Budując palenisko metoda zduńską , można je tak skonstruować , że wybieranie popiołu odbywa się raz na miesiąc i dłużej. Ma na to wpływ nie tylko budowa ale również parametry spalania , jakich nie osiągają wkłady komercyjne. BAJKI opowiadasz .. Sugerujesz że w palenisku zduńskim , prawidłowo zbudowanym "z dopalaniem" , spala się to co winnym pozostaje popiołem ? Ciekawe..ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.08.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Pomiędzy rzetelną wiedzą a pisaniem banialuk , a wybieranie popiołu raz na miesiąc lub dłużej jest banialuką , jest spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mój ty smutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 18.08.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja również jestem zwolennikiem bez rusztowych palenisk.Tak mam. Koniec Mistrzu według mnie zamiast wywoływać kolejne polemiki, napisz bez odnoszenia się do innych wypowiedzi swoje zdanie.Ale zaznaczam, bez odnoszenia się bezpośrednio do wypowiedzi innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.08.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Paleniska bez rusztowe buduję od lat , mam w ofercie system kształtek do budowania BIOPALENISK , również we wkładach Romotop większość palenisk jest oparta na "zduńskiej technice" spalania bez rusztu . Wszystkie nasze realizacje pieców kaflowych wykonane są jako bez rusztowe do spalania drewna , jedyny wyjątek to piec na węgiel postawiony 3-4 lata temu bo klient nie dopuszczał myśli aby wycinać lasy.. FAKT że w palenisko bez rusztu dzięki podwyższonym temperaturą spalania powstaje mniej popiołu , niestety nie aż tak mało aby czyścić raz na miesiąc . No chyba że ktoś pali raz w tygodniu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Bogusław , jak widać z powyższego , jesteśmy kłamcami . Ty jeszcze większym ode mnie , bo popiół wybierasz co dwa miesiące! Przez to ,że jeden zdun nie umie wychylić się poza to czego się nauczył w komunie. Paru moich kolegów też musi zweryfikować swoje poglądy . Nie ma to jak systemowy beton. Sam nie wiem , śmiać się czy płakać -jak zacofany jest ten nasz kochany kraj. Pozory mylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.08.2011 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Przez to ,że jeden zdun nie umie wychylić się poza to czego się nauczył w komunie. Nie ma to jak systemowy beton. Piotrze : Zduństwa uczyłem się także po roku 2000 od wykładowcy w szkole zduńskiej w Czechach , budowanie takich piecyków o jakich piszesz nam w"jednym palcu" i buduje je bez robienia z tego sensacji , niestety to co piszesz o ilości popiołu w paleniskach bez rusztu nie jest prawdą . W komunie .... to uczyli budować piece ale głownie MARTENOWSKIE . Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.08.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Sam nie wiem , śmiać się czy płakać -jak zacofany jest ten nasz kochany kraj. Pozory mylą Śmiać się ... czy płakać ?? Jak czytam bzdury które wypisujesz to PŁAKAĆ ! W dodatku pisze to firma która prowadzi "Szkołę Kominkową " ... tylko czy to słowo SZKOŁA nie jest nadużyciem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No! Może jeszcze jeden wpis godny Mistrza ! Nie żałuj sobie.Cała Polska na Ciebie patrzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts