Trociu 19.08.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Panowie panowie - dajcie sobie na luz... bo jak zwykle odchodzimy od tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.08.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A wracając do naszych wkładów PAMA - dzwoniłem wczoraj do producenta podpytując o jakieś namiary, gdzie możnaby zobaczyć to cudo w okolicy Wrocławia, bo razem z MRS.CONSTR. mamy na nie chrapkę, ale zawsze warto obejrzeć towar przed zakupem. Niestety nic się nie udało zdziałać i mimo podchodzenia kilkukrotnego żadnego namiaru nie otrzymałem i mój numer nie będzie przekazany .... więc pozostaje czekać, aż ktoś nowy się ujawni. Co ciekawe Pan był w pełni świadomy istnienia tego wątku na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.10.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 No i chyba wreszcie czas kupić, bo i żona marudzi, że by się kominek przydał wreszcie. Ryzyk fizyk i biorę wersję bez popielnika. Kropkę nad i postawiła ostatnia wizyta u sąsiada, który popiół ze swojego wkładu z szufladą i tak wybierał łopatką, bo ona mieściła mu się do wiaderka, w którym trzyma popiół przed wyniesieniem na dwór Więc na 99% (100% będzie jak wyślę majla z zamówieniem) będzie to PAMA Diablo II bezrusztowe. Z ciekawostek, które się dowiedziałem (dzięki opisowi na allegro i w rozmowie z nimi), to można poprosić o dodatkowe ożebrowanie czopucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 18.10.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 do mnie właśnie dziś dotarł diablo II bezrusztowy, teraz studiuję jak go podłączyć do komina, niestety ciężko coś na ten temat znaleść, same ogólniki a ja tu doktoryzować kolejny raz się chciałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ...bezrusztowy podłączasz tak samo jak rusztowy... Jaki masz problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 18.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 doczytałam już jakie rury i kolanka, że na wcisk się je łączypytanie jak podłączyć szczelnie do komina (komin systemowy)?czy na łączeniach (rurek i kolanek) po prostu spasować czy uszczelniać tym specjalnym wytrzymałym na temperaturę silikonem?wkład ma wyjście 180, a komin 200, gdzie dać redukcję, zaraz przy wkładzie czy na wejściu do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Redukujesz jak Ci pasuje , ale najczęściej pasuje przy kominie . Żadnych mazideł , klejów i wciskania na sztywno.Bo pęknie trójnik. Są specjalne adaptery z nawiniętym sznurem z włókna szklanego . Co najmniej fi 10 mm , ale według mnie to tez za mało .Schiedel ma adaptery które nie wchodzą do środka trójnika , lecz na zewnątrz. To najlepsze rozwiązanie. Gdybyś kupiła sznur 12-15 mm to po umiejętnym nawinięciu na rurę fi 180 , obejdzie się bez adaptera. To musi jednak wykonać fachura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 18.10.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 eniu dziękuję ci bardzo za radyczy ten adapter schiedla pasuje tylko do komina schiedla? czy po prostu do każdego o odpowiedniej średnicy?ja mam komin pekabetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 20.10.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 podłączam się, mam komin schidel fi 200 i kominek z wyjściem fi 200, nie widzę na stronie tego adaptera, jak to wygląda jak się montuje, dam rade sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 20.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 chodzi chyba o to http://www.galeriakominkow.pl/Sklep_internetowy/System_BERTRAMS/Przej%C5%9Bcia_Bertrams-komin_ceramiczny/http://allegro.pl/przylacze-do-komina-wkc-redukcja-schiedel-leier-i1861532412.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.10.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) chodzi chyba o to http://www.galeriakominkow.pl/Sklep_internetowy/System_BERTRAMS/Przej%C5%9Bcia_Bertrams-komin_ceramiczny/ http://allegro.pl/przylacze-do-komina-wkc-redukcja-schiedel-leier-i1861532412.html To są adaptery typowe . Powtórzę :".Schiedel ma adaptery które nie wchodzą do środka trójnika , lecz na zewnątrz." To najlepsze rozwiązanie, bo nie rozpycha trójnika . Mistrzowi oczywiście nie pasowało , bo ja o tym pisałem. Dodam więc , że Schiedel produkuje to w Czechach . Montaż to prościzna... Jedno włazi w drugie , czyli ... Edytowane 20 Października 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 20.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 eniu nie mogę nigdzie znaleźć tych Schiedla, nawet na ich stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.10.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Dzwoń do przedstawicieli ...(nie do punktów sprzedaży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 20.10.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 eniu czy ten adapter mogę potem połączyć z tym czarnymi rurami?na czym polega jego wyższość? łatwiej go zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.10.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Wszystkie pozostałe wkłada się do trójnika . Stwarza to zagrożenie rozsadzeniaceramiki już przy wkładaniu , jak i później ,wskutek większej rozszerzalnościstali niż szamotu. Ten Schiedlowski, nakłada się na trójnik . Łatwiej go zamontować i powinien pasować do czarnych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 21.10.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 rozmawiałem z schidlem, z tego co mówią nazywa się to adapter podłączeniowy, schidel rondo plus / prima plus. koszt dla komina fi 200 / fi 200 okolo 120 złotych. można zamawiać przez ich przedstawicieli,na stronie znalazłem taki komin prima plus, ale nie do końca wiem czy to z niego pochodzi? sa 3 rodzaje: 5a PPL adapter podłączeniowy rury czarnej jednościenny5b PPL adapter podłączeniowy rury czarnej dwuścienny5c PPL adapter podłączeniowy rury czarnej dwuścienny do trójnika podłączeniowego ale to jak widać na foto, jest na trójnik ze stali nierdzewnej a nie ceramiczny??http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-prima-plus/konstrukcja/ o to chodzi czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.11.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Należy się mały update. Wkład Pama Diablo II bezrusztowy już stoi w domku i czeka na przyłączenie. Jak doczytałem na ich aukcjach można przy składaniu zamówienia poprosić o dodatkowe ożebrowanie na czopuchu. Koszt koło 100zł ale może podniesie trochę sprawność. Z tego co wypatrzyłem na szybko, powietrze podawane jest od strony drzwiczek na palenisko i na drzwiczki dookoła. Jak będzie się sprawować, zobaczymy jak już uruchomię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 17.11.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 u mnie pama bezrusztowy podłączony na razie tymczasowo i uruchomionygrzeje dom już od trzech tygodnipopiół dzis pierwszy raz wyciagaliśmy, choc można jeszcze by było z tym poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.11.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ile popiołu i z jakiej ilości drewna??????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 17.11.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 kilka sporych szufelekz jakiej ilosci drewna to nie powiem, bo nie wiem, palona była sucha brzoza ale też deski sosnowe pobudowlaneraz lub dwa razy dziennie kominek do pełna naładowany, no tyle ile nam się udało na budowę wyskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts