kaczorek212 21.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 witam forumowiczy i mam pytanko. przymierzam sie do kanalizacji w nowobudowanym domu, i zastanawiam sie czy wentylacja kanalizacji wyprowadzona na strych albo nad dach jest potrzebna. dawniej tego nie robili i też wszystko działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.04.2011 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 nie robili i smierdziało czasami. Ja wypuściłem na strych, skąd będzie wypuszczone ponad dach obok szybu wentylacyjnego. Dodatkowo robię odpowietrzenia. Nie jest to koszt duży, ok. 200 pln w dwóch pionach. A po co się martwić, że gówienko się zapowietrzyło i stoi gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.04.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 dawniej tego nie robili i też wszystko działało. Jak to - nie robili? Robili, a jakże, bo zasady fizyki były takie same. Wentylacja jest potrzebna nie tylko po to, żeby nie pachniało, ale przede wszystkim po to, żeby wyrównywały się ciśnienia. Bez tego jak spuścisz wodę na parterze, to na pięterku w tym samym pionie wyssie ci wodę z syfonu. A jak raz na ileś lat zrobią ciśnieniowe czyszczenie kanalizacji, to masz murowane malowanie sufitów Półśrodkiem jest zawór napowietrzający na szczycie pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.04.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 dawniej tego nie robili i też wszystko działało. Chyba piszesz o czasach, kiedy nie robili, bo i nie było czego wentylować, za potrzebą się za stodołę latało. Wtedy faktycznie żadnej wentylacji nie robili i wszystko działało. Odkąd tylko jest kanalizacja, jest też i wymóg jej wentylacji. Zresztą "wymóg" - wielkie słowo, tu nie chodzi nawet o PRZEPIS, który należy spełnić, bo jak nie, to przyjdzie smutny pan i mandat wlepi, tylko o zwykłe podstawy działania tejże kanalizy, o których tutaj koledzy piszą, a które w sumie sprowadzają się do prostej zależności: im lepiej będzie ta wentylacja zrobiona tym mniej będzie w łazienkach śmierdziało. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 koledzy powyżej Ci to wyjaśnili ja tylko potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 22.04.2011 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 teraz wszystko kumam, dzięki wszystkim i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.04.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Nie musisz odpowietrzenia robić na wszystkich pionach, ważne by było na skrajnych, wtedy nie będzie problemów z zapachami.Przy okazji, jeśli przewidujesz podłogówkę pamiętaj o zalewaniu syfonów, bo z podłogówką zwłaszcza zimą często wyscha i "pachnie".pzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemolowawa 05.01.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam, a ja mam mała zagwostkę przy budowie domu parterowego.Jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć gdzie umieścić wentylację kanalizacji w domu parterowym, nie mam projektu kanalizacji, na mniej więcej żrodku dachu jest komin, po obydwu stronach są grzybki wentylacyjne do łazienki i kuchni, Kiedyś czytałem, że muszą być odległości po 4m od każdej wentylacji i okien, drzwi itp. Prośba o pomoc, w razie co mogę przesłać na e-mail skan dachu, ja nie mam pomysłu więc liczę na bardziej doświadczone osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.01.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 witam forumowiczy i mam pytanko. przymierzam sie do kanalizacji w nowobudowanym domu, i zastanawiam sie czy wentylacja kanalizacji wyprowadzona na strych albo nad dach jest potrzebna. dawniej tego nie robili i też wszystko działało. Brak tej wentylacji moze powodowac wysysanie wody z syfonów, zwlaszcza niskoprofilowych przy jakichs brodzikach itp. Smród jak wtedy poczujesz spowoduje ze do konca zycia bedziesz sobie plul w brode ze tego nie zrobiłes..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts