Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja kanalizacji obowiązkowa?

kaczorek212

Recommended Posts

dawniej tego nie robili i też wszystko działało.

Jak to - nie robili? Robili, a jakże, bo zasady fizyki były takie same.

Wentylacja jest potrzebna nie tylko po to, żeby nie pachniało, ale przede wszystkim po to, żeby wyrównywały się ciśnienia. Bez tego jak spuścisz wodę na parterze, to na pięterku w tym samym pionie wyssie ci wodę z syfonu. A jak raz na ileś lat zrobią ciśnieniowe czyszczenie kanalizacji, to masz murowane malowanie sufitów :D

Półśrodkiem jest zawór napowietrzający na szczycie pionu.

dawniej tego nie robili i też wszystko działało.

Chyba piszesz o czasach, kiedy nie robili, bo i nie było czego wentylować, za potrzebą się za stodołę latało. Wtedy faktycznie żadnej wentylacji nie robili i wszystko działało.

Odkąd tylko jest kanalizacja, jest też i wymóg jej wentylacji. Zresztą "wymóg" - wielkie słowo, tu nie chodzi nawet o PRZEPIS, który należy spełnić, bo jak nie, to przyjdzie smutny pan i mandat wlepi, tylko o zwykłe podstawy działania tejże kanalizy, o których tutaj koledzy piszą, a które w sumie sprowadzają się do prostej zależności:

im lepiej będzie ta wentylacja zrobiona tym mniej będzie w łazienkach śmierdziało.

J.

• 4 years później...

Witam, a ja mam mała zagwostkę przy budowie domu parterowego.

Jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć gdzie umieścić wentylację kanalizacji w domu parterowym, nie mam projektu kanalizacji, na mniej więcej żrodku dachu jest komin, po obydwu stronach są grzybki wentylacyjne do łazienki i kuchni,

Kiedyś czytałem, że muszą być odległości po 4m od każdej wentylacji i okien, drzwi itp.

Prośba o pomoc, w razie co mogę przesłać na e-mail skan dachu, ja nie mam pomysłu więc liczę na bardziej doświadczone osoby.

witam forumowiczy i mam pytanko. przymierzam sie do kanalizacji w nowobudowanym domu, i zastanawiam sie czy wentylacja kanalizacji wyprowadzona na strych albo nad dach jest potrzebna. dawniej tego nie robili i też wszystko działało.

Brak tej wentylacji moze powodowac wysysanie wody z syfonów, zwlaszcza niskoprofilowych przy jakichs brodzikach itp. Smród jak wtedy poczujesz spowoduje ze do konca zycia bedziesz sobie plul w brode ze tego nie zrobiłes.....