Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mój dom w lubczyku

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Pogoda dopisuje. Wczoraj wzięłam się za porządki na budowie. Powoli odszałowujemy strop i znowu czeka mnie wyciąganie gwoździ z desek. Mamy też kupca na stemple więc się cieszę, że trochę kaski odzyskamy. No i zabraliśmy się jednak za te schody do piwnicy. Teściu wykopał już fundament, zbrojenie zamówione teraz czekamy na naszych murarzy. Mam nadzieję, że pogoda nam nie pokrzyżuje planów. Może zrobię jakieś fotki dzisiaj to wkleję

• 2 weeks później...
Widzę sporawe zmiany w projekcie:), ale zapewne jeszcze nie wszystkie. Myślę, że piwnica była dobrym rozwiązaniem, ja też chciałam ale mąż nie chciał :(. Proszę opisać jakie państwo wprowadzili zmiany w projekcie poza piwnicą i wykuszem w salonie. A tak na marginesie to z wyciągania gwoździ też mam praktykę:), na początku wyciągałam młotkiem ze specjalną końcówką, a któregoś razu skorzystałam ze sprzętu jaki zostawili u nas na budowie murarze i od tamtej pory wiem że dobry sprzet to podstawa. Szkoda, tylko że nie wiem jak ten sprzęt się nazywał, bo jeszcze mam sporo gwoździ do wyciągnięcia, a murarzy i ich sprzętu nie ma. Ale w tą sobotę zamierzam jechać do sklepu metalowego, jak będą mieli to kupie.

Nasz dom to lubczyk 2G odbicie lustrzane. Zmian trochę jest. Z tych najważniejszych to przede wszystkim właśnie wykusz w salonie, piwnica i schody ze spocznikiem. A i trochę wydłużyliśmy budynek od strony kuchni o jakiś metr. W ten sposób zwiększyła mi się trochę kuchnia i salon. No i w łazience na dole zrobiliśmy okno. Trochę zmniejszył się przez to gabinet, ale z tego okna jestem bardzo zadowolona. A tak poza tym wszystko jak w projekcie. Układ pomieszczeń pozostał bez zmian. Wprowadzając te zmiany inspirowałam się zdjęciami od robasa, który na stronie archonu powrzucał swoje zdjęcia i właśnie takie zmiany wprowadził no i bardzo mi się spodobał ten wykusz z przodu.Obiecywałam, że zrobię nowe zdjęcia i pokażę, ale ciągle brakuje czasu. A teraz tak szybko się ściemnia, że jak wracam z pracy to już nic nie widać. Może w sobotę coś popstrykam. Edytowane przez basiaimirek

Mi też się bardzo podobał dom robasa, chyba nawet wzorując się na nim poszerzyliśmy światło drzwi wejściowych, aby zmieścić dwa naświetla. Nawet jego kolorystyka domu mi się podobała i te drzewka postawione obok wejścia do domu. Ten wykusz też chciałam, ale dziś nie żałuję, że go nie zrobiliśmy, bo tak też nam się podoba:) Czekam na kolejne zdjęcia:)

Poczytałam, że zdecydowałaś się na okna z oknoplastu ja też wstępnie robiłam u nich wycenę, ale ja marzę o oknach trochę w "babcinym stylu". Niestety nie mogę na śląsku znaleźć firmy, która by robiła takie okna z PCV. Firm, które robią takie okna ale drewniane jest pełno a ja drewna się trochę boję. W oknoplaście niby kiedyś takie robili, ale wycofali się z tego. Znalazłam firmy w Świebodzinie, no ale kto mi przyjedzie z Poznania na Śląsk

06_okna[1].jpg

61026794[1].jpg

Edytowane przez basiaimirek

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Na budowie cisza, z kredytem też cisza. Zaczynam powoli się "wypalać" i na razie nie chcę tego głośno mówić, ale powoli tracę nadzieję. Nie no muszę być twarda. Dobra szperałam ostatnio w internecie i już od dawna podobają mi się płytki cerkolor seria wenecka biała. Chciałam z nich wykończyć dolną łazienkę, ale natknęłam się na tubądzin.....No i pokazałam je mojemu M i wiecie co mi powiedział "oszalałaś takie babcine?" A mnie się właśnie takie babcine podobają...

avignion_mini.jpg

Edytowane przez basiaimirek

• 1 month później...
Basiu, te drzwi są naprawdę ładne, gdyby pasowały do całej elewacji to warte grzechu. A płytki - dlaczego babcine? Zresztą czasami babcine ładniejsze od nowoczesnych. Ale najważniejsze - to mają się podobać, a jak je kto określa to sprawa drugorzędna. Powodzenia w wyborze i odwagi. Pzdr.

• 3 weeks później...

Cześć Basiu, wpadłam z rewizytą i widzę, że fajne gniazdko się szykuje :)

Bardzo podobają mi się kuchenne inspiracje, mam nadzieję, że uda Ci się osiągnąć wymarzony efekt.

Z babcinych płytek nie rezygnuj - może Twoja druga połówka trochę się w końcu ugnie ;) Mój mąż babcine klimaty na szczęście lubi, seria wenecka spodobała mu się chyba nawet bardziej niż mnie :lol2:

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo powodzenia w realizacji kolejnych wnętrzarskich marzeń. Będę zaglądać :)

• 3 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Basiu, przeczytalam w innym wątku, że zdecydowaliście się na drewniane okna. Możesz zdradzić jak będą wyglądać? Jakie podziały zastosowaliście? Nie mogę się zdecydować i męczy mnie to okropnie...

Wiem co czujesz, sama to przeżywałam i nadal czuję niepokój czy dokonałam dobrego wyboru :) Okna będą ze szprosem konstrukcyjnym podzielone na cztery pola czyli tzw. krzyż w środku (trochę wyżej w moim wątku umieściłam zdjęcia okien jakie mi się marzą) U góry na listwie środkowej będzie głowiczka, a na dole stopka w śroku "krzyża" taki ozdobnik w formie małego kwadracika. Okna są z firmy Wiktorczyk.