Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mój dom w lubczyku

Recommended Posts

Dzisiaj kieruję prośbę do Was moi drodzy. Cały czas nurtuje mnie problem stołu, który ma być w kuchni przy ławie okiennej. To, że prostokątny być nie może to przekonałam się już sama, wstawiając tam stół z jadalni. Nasz stolarz zaproponował mi ścięcie rogów w stole prostokątnym, żeby wygodniej siedziało się przy ławie. Ale ja myślę czy nie byłby bardziej praktyczny stół owalny, albo zupełnie okrągły na jednej masywnej toczonej nodze. Co sądzicie? Może macie jakieś inspiracje w swoich zbiorach?

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj:) Dawno sie nie udzielalam,ale podgladam kiedy tylko moge. Kuchnia w wiosennej odslonie przepiekna!!! Lambrekiny superowo wygladaja,lekko zwiewnie,a zazdroska w drzwiach przeurocza na prawde! Wybrane przewz Ciebie kinkiety sa bardzo fajne,ale lampa glowna, no powiem ,ze nie przekonuje mnie taka jakby zabyt nowoczesna. Nie chce sie moze zbyt wystawiac przed szereg,ale ja bardzo bym chciala Cie namowic, zeby ten stol jednak nie byl w tym miejscu przy lawie. Ja bym go bardziej na srodek kuchni przestawila,zeby ta piekna lawa byla widoczna i spelnila zamierzona role na przycupniecie:) Jest super sama w sobie,a jak stanie tam stol, to sie robi zbyt wielka ilosc mebli w jednym miejscu,a lawa staje sie malo widoczna Poza tym stol tam tez jest problematyczny w ksztalcie,wiec moze pomysl o innym miejscu. Stoly proponowane przez dziewczyny sa superanckie i mysle, ze bardzo by sie wpisaly w Twoja kuchnie,ale jako soliter z jakimis mega krzeslami,a nie jako grupa mebli z lawa w tle. Jesli masz inne zdanie ok i nie gniewaj sie za moje wtracanie:) Pozdrawiam serdecznie, trzymaj sie!

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Bardzo dziekuję za wszystkie zdjęcia inspiracje związanie z okrągłym stołem. Kwestia stołu nadal pozostaje otwarta. Dziękuję również za wszelkie rady, porady, które zawsze z chęcią wysłucham i nigdy się nie obrażam :) Dlatego też testujemy obecnie położenie stołu na środku kuchni. Znajomi już mają niezły ubaw, bo co przyjdą do nas to stół w innym miejscu. Jak nie w pokoju to w kuchni, pod oknem, na środku ... Stół przeszedł również małą metamorfozę. Wreszcie udało mi się przemalować jego nogi na biało. Jeśli chodzi o ustawienie na środku kuchni to zauważyłam, że w tym miejscu nie musiałby być taki szeroki jak jest ten obecny i oczywiście krzesła bardziej zgrabne od tych. Moje okna w kuchni również przeszły metamorfozę. Doczekałam się wreszcie rolet, o których marzyłam. Jeśli chodzi o przygotowania do świąt to na razie mycie okien, mycie okien i mycie okien..... Robię to na raty, gdy przychodzę po pracy, myję po parę okien :) Ale oczywiście nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić sobie jakiś wiosennych kwiatuszków. Fotki robione w biegu. Pozdrawiam wiosennie

IMAG0212[1].jpgIMAG0211[1].jpgIMAG0208[1].jpgIMAG0206[1].jpgIMAG0205[1].jpg

Kochana dla mnie bomba!! Przestronnie,przejrzyscie,latwy dostep do stolu z kazdej strony,latwy do okien,widoczna laweczka przecudnej urody:),wiec same plusy:)) Rolety sa wspaniale i bardzio w klimacie kuchni,wiec brawo! Skrzyneczka,,hm....tez taka chce:))! Nod stolu nie widac,albo ja nie widze,ale sazde,ze fajnie wygladaja. Ja chyba do swojego porostego, dam wytoczyc i tez przemaluje na bialo:)),bo z kolei krzesla przemalowalam na duck egg,podobny kolor do kredensu. Ja jestem pod baardzo pozytywnym wrazeniem Twoich zmian,a Ty??:) Tez Cie pozdrawiam:) Ha, ha i zauwazylam chlebak-suuuper!!!

Basiu, patrzę i patrzę na Twoje ławeczki .... Czy tam nie da się zrbić na zamówienie stołu w kształcie trapezu albo spłaszczonego sześciokąta? zapewniałby optymalne wykorzystanie wszystkich siedzisk i dostawienie ewentualnie krzeseł z wolnej strony. Przy stole sześciokątnym zyskujesz swobodny dostęp do lodówki, przy równoczesnym swobodnym ustawieniu min dwóch krzeseł naprzeciw środkowej ławeczki. I "łagodne" rogi, nie wbijające się w przemieszczających się wokół stołu osób.

• 3 weeks później...
No i zamówiłam stół. Ale kochane bynajmniej nie do kuchni, a do salonu. Ponieważ nadal nie potrafię się zdecydować, w którym miejscu w kuchni ma stanąć i jakiego ma być kształtu, a ciągłe bieganie ze stołem pomiędzy kuchnią i salonem już mnie zmęczyło, stwierdziłam że prościej będzie zamówić stół do salonu. Tym bardziej, że od dawna byłam w takim jednym zakochana, tylko wiadomo finanse mnie powstrzymywały. Ale teraz udało się stół zamówiony z daro meble o taki http://www.daro-meble.pl/katalog/stoly/stol-2002/

DSC_0037.jpg DSC_0083.jpg DSC_0081.jpg DSC_0113.jpg DSC_0253.jpg Wprowadzilam troche kolorow,ale tez zmienilam wieszak w wiatrolapie,zauwazylas? Nad wyspa jest tez pochlaniacz,ale jest na takim zdjeciu ,ktorego nie moge zamiescic, bo jest z kims:)) Jest i chlebak,wprawdzie nie taki sam jak Twoj,lecz w bardzo podobnym klimacie:)) Ciesza mnie te zmiany,jak kazde i zawsze! Czekam z niecierpliwoscia na Twoj stol i nie obrygazaj pazurow, bo bedziesz je musiala na niego polozyc i jak sie beda wtedy prezentowac ha , ha:) Pozdrawiam i milego weekendu !! Wywal te zdjecia smialo. Edytowane przez Toska

Dziekuje za tablice:) Wyszperana na starociach, troszke udoskonalona i cieszy oko ! Tak,to Fiordy Polskone:),a boazeria naturalna drewniana i potraktowana bialym akrylem. I zmykajmy, bo nas wlascicielka pogoni:))

Kochane moje nikogo nie mam zamiaru pogonić, ani żadnych zdjęć usuwać też nie będę. Toska Twoje zmiany cudowne, wreszcie pokazałaś wyraźniejsze zdjęcia :) Masz moje pozwolenie na zamieszczanie Twoich zdjęć. Wieszak piękny,czy też wyszperany na starociach? Kuchnia z wyspą piękna!! Widzę, że i taras niczego sobie. Mam nadzieję, że w tym roku też sie kawki napiję na moim. U nas też dużo się dzieje, może nie tak w środku domu jak na zewnątrz. Musiałabym Wam pokazać jak wygląda moja działka zaorana totalnie, już niedługo będziemy trawkę siać. Założyli nam też rolety zewnętrzne, a w maju tynkowanie, a potem tarasik :)

Edytowane przez basiaimirek

Ha, kochana, zdjecia wyrazniejsze, bo ja mam nowego aparatka:))!! Dziekuje za pochwaly i czuje sie dumna,ze moje wytwory komus jeszcze sie podobaja ! Wieszak , to samorobka. Polaczylam ten, ktory juz byl ze,, skrzydlami"-bokami od starego kredensu, dlatego widac srodek w laczeniu,ale mnie to zupelnie nie przeszkadza:) Meble ogrodowe w ramach odnowy przemalowalam i poszylam poduszki.Tez to dla mnie nowosc, bo szycie rozpoczelam niedawno i daje mi ogrom zadowolonia, chociaz nerwy tez przy tym sa.Teraz chetnie usiade na tarasie i wypije na nim kawke.Szkoda ze mamy za daleko, bo razem bysmy sobie mogly:)))Czekam teraz na zdjecia tego co Ty powyrabialas na zewnatrz domu , baardzo mnie to interesuje, bo ogrod tez niezwykle lubie i sama sie z nim zmagam. Ucze sie sadzic roslinki metoda prob i bledow, no chyba bardziej bledow,ale jak juz rosna, to mega satysfakcja:) Mowisz rolety zewnetrzne,no,no, to troche bilecikow platniczych poszlo:))Pamietam,ze na tarasie maja byc deski.....mi,mi,mi,to moje marzenie Wrzucaj zdjecia i chwal sie!!