Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich, którzy szukając projektu dla siebie natknęli się przypadkiem na projekty "kanciastych domów ze stali i szkła" - podsuńcie, proszę, linki!

Ja jakoś ciągle trafiam na klasyczne polskie dworki, a marzy mi się coś współczesnego. Może jest już taki gotowy projekt?

Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
O Jezusie, ale ohydne, nowobogackie, chwilowo-modne bryły. Za 10 lat będzie obciach mieszkać w czymś takim. Ja w takim stalowo-szklanym czymś pracuję - jak wracam do domu to chcę się czuć jak na wsi - wsiowo i swojsko. Czemu ludzie chcą w takim czymś mieszkać - wytłumaczcie mi, czemu czujecie potrzebe demonstrowania mody, obycia, czy czego tam?

O Jezusie, ale ohydne, nowobogackie, chwilowo-modne bryły. Za 10 lat będzie obciach mieszkać w czymś takim. Ja w takim stalowo-szklanym czymś pracuję - jak wracam do domu to chcę się czuć jak na wsi - wsiowo i swojsko. Czemu ludzie chcą w takim czymś mieszkać - wytłumaczcie mi, czemu czujecie potrzebe demonstrowania mody, obycia, czy czego tam?

O gustach się nie dyskutuje.

Ale faktycznie trzeba się dobrze zastanowić czy to co nam się teraz podoba, będzie nam się podobać za 10 lat.

Ja po 5 latach od remontu mieszkania miałam dosyć wystroju mieszkania, nie mogę już na nie patrzeć.

Teraz wiem że wystrój domu i sam dom będzie ponadczasowy, w ciepłych brązach, drewnie, przytulny - to nam się zawsze będzie podobało.

Żadnych stali, minimalizmów, modernizmów.

Ma być drobnomieszczański przytulny domeczek z ogródkiem.

Ależ ja się wcale nie gniewam :wink:

Wątek co prawda miał służyć tylko wymianie informacji (stąd ta minka), ale jeśli chcecie - może być wymianą poglądów estetycznych. Super!

Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, jeśli napiszę, że po prostu uwielbiam modernizm. Uwielbiam ogromne przeszklenia, detale ze stali nierdzewnej, proste kąty itp... Karmię się od wielu lat pismami typu "Disegno Interior", "Domus". Mieszkam obecnie w domku będącym przykładem polskiego modernizmu lat 30-tych. (Cała uliczka jest taka!) Bardzo mi odpowiada jego bryła będąca połączeniem kilku prostopadłościanów, jego płaski dach, tarasy... Oczywiście - miejscami tynk odpada, rynny ciekną - ale w życiu nie zamienię się na "polski dworek z kolumienkami i czerwoną dachówką". Fajny był modernizm, mówię Wam!

Żaden z podanych w tym wątku projektów niestety nie odpowiada mi w całości - za dużo w nich "radosnej twórczości" za mało prostoty... Rozumiem, że mogą się Wam nie podobać. Mnie jednak ciągnie ku nowoczesności. Widziałam na świecie wiele wspaniałych projektów nowoczesnych wpisanych perfekcyjnie w kontekst krajobrazu i otoczenia. I zrobię wszystko, żeby kontynuować tradycję Franka Lloyda Wrighta.

A co do mody:

Hmmm, myślę, że dobry projekt nowoczesny nie może się znudzić. Dobry, czyli taki, w którym każdy element ma swoje praktyczne uzasadnienie, a całość oparta jest na jednej solidnej myśli przewodniej.

A teraz - specjalnie dla Przekorka - wyjaśnienie czemu chcę mieszkać w czymś takim:

1. uwielbiam światło, jasność, ogromne okna, przeszkolne całe ściany. Typowe "przekorkowe" domki mają zazwyczaj po jednym małym okienku (i to jeszcze ze szprosami) na pokój. Dobra, dobra - okno balkonowe w salonie nie załatwia sprawy!

2. Uwielbiam taką "kliniczność" nowoczesnej architektury. Typowe "przekorkowe" domki zawsze mają mnóstwo zakamarków, w których mogą kryć się np. pająki :evil: Nie cierpię zakamarków! Nie cierpię piwnic, garaży i strychów. Może stąd zamiłowanie do płaskiego dachu...

3. Uwielbiam stal nierdzewną. Można o nią nie dbać i zawsze będzie wyglądała elegancko i czysto. A typowe "przekorkowe" domki jakoś szybko się "brudzą" i już nie są takie piękne.

4. W takich wnętrzach żyję i pracuję od ponad 10 lat i bardzo mi to odpowiada. Nie chcę "wsiowo" i "swojsko". Dobrze się czuję tylko w takim "stalowo-szklanym czymś". Mało merytoryczny to argument ale po prostu tak czuję i już.

Pozdrawiam wszystkich Zwolenników i Przeciwników Nowej Architektury i zapraszam do dyskusji!

Ania

Przekorku drogi. Ani to nowobogackie, ani chwilowo-modne. W okolicach Warszawy do dzis stoją piękne modernistyczne wille z lat 20 - 30 XX wieku. Nie dla każdego swojsko, znaczy wsiowo - można mieć inny gust i inne potrzeby. Ludzie budują domy nie tylko na wsi i nie tylko w wiejskim stylu.

ja się jakoś tak z żoną zgadałem, że akurat oboje lubimy kąty proste, prostokąty i prostopadłościany. Już trójkąty przyprawiają nas o lekki niepokój, a jak widzimy coś zaokrąglonego czy jakiś łuk to w głowie nam się kręci, że tracimy grunt pod nogami.

U mnie w living rumie będzie 5 okien balkonowych - cztery z jednej strony i jedno z drugiej. I też będzie i otwarcie na ogród, przestrzeń. Pomimo tego że domek w sumie tradycyjny i prosty.

Ja też nie cierpię dworków i kolumienek, lukarn i takich tam. Ale panią architekt poproszę o pomysł na fajne proste urządzenie wnętrza, żeby jednocześnie było przytulnie i domowo.

A modernizm z lat 30tych to super rzecz, bardzo mi się podobają przedwojenne wille z płaskim dachem.

We Wrocławiu są przecudne domy (szeregówki i bliźniaki), w Parku szczytnickim, obok naszej Hali Ludowej (Volhshalle), mają płaskie dachy, tarasy, są proste i piękne. Projektował je jakiś przedwojenny awangardowy niemiecki architekt. Właściciel jednego z nich mówił że jego salon ma w sumie 11 metrów długości :o - jedna ściana jest w sporej części przeszklona. Coś pięknego. Chociaż niektóre z tych domów niestety zmarniały.

No, ale o co chodzi - oglądam dom Mieczotronixa - i bardzo klawy. I zgadzam sie z Ewunią - jest sporo takich domów z lat 20-tych, tylko, że upieram się, że lata 20-te jest to moda chwilowa - obecna także w ubraniach - Cosmoidiotki teraz tak się noszą.

Dodawanie przeszklonych scian swiadczy albo o bufonowatym charakterze wlasciciela (ktory chce sie otoczeniu na siłę pokazać), albo o braku wyobrazni (w zakresie izolacyjności i energooszczędności budynku), albo o jednym i drugim. I wcale nie jestem zwolennikiem cygańskich zameczków z wieżyczkami (takich jak pod Łodzią). Lubię umiar w architekturze i izolację od otoczenia, a nie krzyk i pokazówkę.

Oj Przekorek dowaliłeś. Ja uwielbiam duże okna a nie jestem bufonem i mam dużą wyobraznię.Przy dzisiejszej technologi można mieć ściany całe ze szkła i będzie ok.Po prostu mam dosyć ciemnych pokoików w których już w godz popołudniowych trzeba zapalać światło.Wiesz jaka to przyjemność budzić się w pokoju zalanym słońcem ?

Ja zawsze z lubością prowokuję dyskusję - i nie chcę obrażać, tylko dać do myślenia, celowo przejaskrawiam, bo dopiero wtedy ludzie patrzą z innej płaszczyzny. Wiele zalezy od otoczenia domu - i niestety często się zdarza, że taka przeszklona kostka powstaje we wsiowym otoczeniu (jak obok mnie), albo wsiowy domek powstaje wsród kostek. Pół biedy, gdy generalnie jest wsiowo, albo generalnie kostkowato, przynajmniej są sami swoi między swymi. Ja po prostu boję się inwestycji indywidualnych w kostke, bo na ogól jest to właśnie pomieszanie styli - zauważcie, że osiedla kostek są zdominowane przez zorganizowanych developerów - powstają całe takie osiedla i ich zimny, wyrachowany charakter choć mnie odpycha, to go olewam. Bardziej martwi mnie hałaśliwa parka "Yuppies", która wprowadza się z takim obiektem w okolice ustatkowanych, dorosłych lub podstarzałych domowników.

Ale się fajna dyskusja zrobiła!

Na przykład:

Dodawanie przeszklonych scian swiadczy albo o bufonowatym charakterze wlasciciela (ktory chce sie otoczeniu na siłę pokazać), albo o braku wyobrazni (w zakresie izolacyjności i energooszczędności budynku), albo o jednym i drugim.

Otóż ja w mojej opisanej wyżej modernistycznej willi powiększyłam "na całego" okno w salonie - mam teraz szklaną ścianę na południe. Mam dzięki temu namiastkę domu pasywnego i już po dwóch zimach stwierdzam doświadczalnie, jak to działa. Wyniki spalania gazu mam rewelacyjne (w porównaniu z innymi forumowiczami). A dlaczego?

Otóż - zimą, kiedy słońce jest nisko, przez większą część dnia świeci prosto w okno podnosząc temp. wewn. Jeszcze godzinę po zachodzie słońca podłoga i przeciwległa ściana są ciepłe!

Sezon grzewczy kosztuje mnie 1100 zł (wliczając gotowanie, c.w.u. i przegląd kotła!!!) Ogrzewam gazem 100 metrów kw. Automatyka to moje jedyne "fiku-miku" Nawet nie chce mi się ocieplać moich jednowarstwowych przedwojennych ceglanych murów. Przekorku - ile zaoszczędzę rezygnując z okna? Nie fatyguj się - już to policzyłam: to będzie prawie 15 złotych w skali roku. A ile zyskuję gromadząc ciepło w słoneczne dni? Na pewno więcej!

Co do drugiego zarzutu - przysięgam - nie jestem bufonem i nie chcę się nikomu "pokazać". Po prostu uwielbiam jak mi słońce świeci prosto w pysio :D