Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BK ale ja nie myślałam o stąłym zamieszkiwaniu moich dzieci w naszym domu, ooo to, to nie 8) Tylko, jak dzieci będą do nas przyjeżdżać "w gości" , to żeby dla nich były np. 2 pokoje na górze i dla ich dzieci, gdy będa czasowo ich do nas przywozić. A mieszkania im kupimy, jak sprzedamy segment :D

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu my budujemy taki domek mega-nowoczesny i chyba jesteśmy jedyni na tym forum z tak odważnym projektem (indywidualnym ) .Podobnie jak Ty uwielbiamy ogromne okna , duzo stali , kamienia ,minimalizm i prostotę wręcz laboratoryjną . Zalezało nam aby nasz domek był blisko ziemi bez pięter i skosów .W naszym przypadku to nie moda czy jakiś szpan,ale wygoda, funkcjonalność i bliskość z naturą.Zdecydowanie nie lubimy antyków ,ciasnoty i stylowych wnętrz bo to nas przytłacza .Buduj domek taki o jakim marzysz i w jakim będziesz się czuła szczęśliwa i nie zważaj na opinije innych .

POZDRAWIAMY

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=19114&q=Okrągły%20Domek&k=2

Super domek! Widzialam zdjecia!

Bardzo podobny dom widzialam niedawno na warszawskim Wilanowie. Wybudowano go z bialej cegly jakies 30 lat temu - do dzis wyglada swietnie!

Koniecznie dokladajcie foty do albumu w miare postepow na budowie - jest osoba, ktora czeka z niecierpliwoscia!!!

Czy planujecie "zielony" dach?

Ania i będzie coraz więcej, czuje przez skórę, że w Polsce natępuje pewien przełom w budownictwie jednorodzinnym od strony architektonicznej. Zauważ, jakie domy wygrały w konkursie Muratora "Dom Dostępny" 2003. Wiekszośc była rozczarowana, ale ten konkurs pokazał tendencje i kierunki budownictwa jednorodzinnego. Ostatecznie ktos musi zacząć zmieniać naszą mentalność, no i chyba m.in. na Ciebie wypadło :D, a o Mieczu nie wspomnę.

Zobacz jakie cudo zostało zaprojektowane tutaj:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24845&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Powaliło mnie to na kolana. Projekt jest rewelacyjny.

Gdyby jeszcze Mieczu wrzucił tu rzut swojego domu 8)

Mieczu raczej nie wrzuci. Mam tylko wersję super szczegółową, a tej nie opublikuję, bo po pierwsze pewnie koleżanka, architektka która mu projektowała dom mogłaby mieć coś 'naprzeciwko' (kopyrajty i te rzeczy). Pozatym choć bardzo jestem dumny ze swojego domu, to jednak nie chcę publicznie udostępniać jego planów. Czułbym się niemal jak nagi, gdybym publicznie pokazał gdzie zalegam popołudniami, gdzie robię duże conieco rano i w której części domu nikogo nie ma w porze obiadowej.

Dzięki Aleksandryto za namiar na wątek mk0t To jest to! Właśnie takie lubię. Zaprosiłam autora do naszego wątku - mam nadzieję że je przyjmie.

Potem jest już tylko problem otoczenia, w którym się buduje. Na ul. Królowej Jadwigi (Wawa-Młociny) stoją obok siebie dwa podobne nowoczesne domy. Niestety, okna salonów wychodziły na ceglaną ruderę. Właściciele - by poprawić sobie widok - wytynkowali więc jedną ścianę tej rudery dokładnie tak, jak swoją elewację! (Są to nota bene kolory, jakie widzicie tu, na forum w okienku "napisz odpowiedź")

To się nazywa całościowe podejście do sprawy!

Dzięki Aleksandryto za namiar na wątek mk0t To jest to! Właśnie takie lubię. Zaprosiłam autora do naszego wątku - mam nadzieję że je przyjmie.

Jestem, jestem... :-) Dzięki za zaproszenie. Faktycznie wątek ciekawy i przeczytałem całość z dużym zainteresowaniem. Chciałbym tylko sprostować powyższe. Nie jestem autorem, lecz inwestorem. Oczywiście pomysł płaskiego dachu jest nasz i pewne rozwiązania też, ale całość to jednak dzieło naszego architekta, przed którym publicznie chylę głowę :-)

Ciekawy jest projekt "okrągły"... Bardzo jestem ciekaw rzutów, bo moim zdaniem strasznie dużo będzie tam problemów z ustawnością.

A co do projektów ze strony NUX, IMHO, są bardzo ładne z zewnątrz, ale źle pomyślane wewnątrz. Na przykład pustka nad salonem może wygląda fajnie i daje poczucie przestrzeni, ale kubatura do ogrzania ogromna a funkcjonalność zerowa... Na powierzchni podchodzącej pod 200m brakuje mi jeszcze jednego pokoju.

My bardzo długo szukaliśmy czegoś gotowego w stylu modernizmu lat 30-ych, ale po miesiącach poszukiwań nie mieliśmy innego wyjścia jak poprosić architekta o projekt indywidualny. Teraz nie żałujemy! I mam nadzieję, że jak dom stanie, też będziemy zadowoleni.

Nota bene... wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że budowę zaczniemy w sierpniu. Obiecuję oczywiście dokumentację fotograficzną :-)

Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tym wątku i będę Was "śledził" na bieżąco :-D

To miałbyć wątek (chyba :-? ) dla osób zainteresowanych i lubiących architekturę modernistyczną i nowoczesną i nie rozumiem debaty na temat wad i zalet.

Komu się podoba niech wejdzie, poczyta, da ciekawy link a komu się niepodoba niech... wejdzie, poczyta i jak mu się spodoba to niech się wypowie a jak nie to niech nie zaśmieca wątku. Komentarze w stylu "moda", "bufon" nic nie wnoszą, męczą oczy i są w 100% zbędne :x .

Ja bardzo lubię taki styl i gdyby nie WZiZT, też bym się zdecydował na płaski dach, szkło, kamień i stal

Zdjęcia w albumie umieścimy po niedzieli ,ale jeszcze nie wiele widac .Dach planujemy jasno szary a ściany jasno niebieskie prawie białe. A skąd pomysł z zielonym dachem ?

m0kot Zdjęcie rzutu zamieszczamy dość często w foto-albumie , niestety ktoś je nam kasuje ,ale dziś dokładamy znowu ,więc może jutro jeszcze będzie .Z ustawnością nie ma problemu żadnego ,bo koło wypada głównie w salonie a tam nie planujemy żadnych mebli oprócz kompletu wypoczynkowego, który będzie stał na środku . Następna część koła jest w pokoju gościnnym i jest to z pewnościa najładniejszy pokój .

A tak po za tym to Twój projekt jest THE BEST !!!