Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm, tak sobie myślę, żeby taras przy jadalni zrobić werandą czy tez ogrodem zimowym, stół przesunąć wtedy bardziej w lewo a wejście do sypialni "małżeńskiej" zrobić od strony kuchni - zyskujemy całą ścianę w pokoju na regały (mamy setki, setki książek), łazienkę "na środku domu" zamienić na garderobę (pom. gosp.) - tego nigdy za mało, a drugą łazienkę zamienić z garderobą miejscami (żeby goście nie plątali się po korytarzach ;) )

No to jest już jakiś pomysł... Tak się jeszcze zastanawiam nad tym drzewem (!?) na środku. Mimo, że może to fajnie wyglądać, to w moim przypadku chyba wzięłyby względy praktyczne... Zrezygnowałbym z tego kloca, bo pewnie sporo przestrzeni będzie zabierało...

Pracujemy :oops: nad dziećmi dopiero

Toż to sama przyjemność... nim się obejrzycie, będziecie już urządzać pokój dziecięcy... a potem drugi :-D

i tak planujemy, że dla dzieci byłyby najpierw jako sypialnie "pokój do pracy" i ta syp. obok, a gabinet to byłby ten najbardziej oddalony(=najspokojniejszy).

Tiaaaa... tylko wtedy zapomnijcie o wieczornych gościach... Pokój dziecięcy w jednym z najbardziej ruchliwych punktów domu - skrzyżowanie ciągów komunikacyjnych... Ale pewnie zaraz Ania mnie zbeszta, że to nie ma znaczenia... Może faktycznie przesadzam z tymi strefami (prywatna vs. publiczna), ale to w dużej mierze zależy od trybu życia przyszłych domowników.

Nie podaję stron świata bo... nie mam jeszcze działki.

Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem jest tu taka z wjazdem od północy. I teraz trzeba się zastanowić, czy jadalnia z kuchnią od wschodu sypialnie od zachodu, czy też na odwrót - myślę oczywiście o lustrzanych odbiciach... Fajnie jest mieć słońce przy śniadaniu, ale z drugiej strony nagrzane sypialnie wieczorem to nie jest fajna sprawa. Tak więc ja bym zrobił sypialnie od wschodu a jadalnie z wyjściem do ogrodu od zachodu.

Tak się zastanawiamy, jak by tu znaleźć taką, żeby można było na niej postawić tego typu dom... Jak któraś nam się podoba, to w koło same strzeliste dachy i piętrowe domy - tam na pewno nie pozwolą :(

Jak myślicie, można to sprawdzić "od drugiej strony" tzn. najpierw gdzie jakie są warunki zabudowy, a potem jechać w okolice rozglądać się za chętnym do sprzedaży?

Spokojnie możesz pójść do gminy, albo zapytać sprzedającego jak te sprawy wyglądają. Spotkałem się z tym, że sprzedający przed wystawieniem działki na rynek występował o warunki zagospodarowania, aby potencjalny klient wiedział co sobie będzie mógł postawić...

A gdzie w ogóle chcecie się budować?

mk0t - Ty chyba już budujesz - był z tym problem? Jak sobie poradziłes?

Nie buduję, ale jestem na etapie walki o pozwolenie. Jak na razie przyczepili się do wszystkiego oprócz płaskiego dachu... Cytuje panią z gminy: "w tym projekcie wszystko jest źle oprócz tego, że domek ładny i pasuje do otoczenia" :-/ Mimo, że architekt musiał wprowadzić kilka zmian 'pod panią', to nie sądzę, aby był problem z naszym 'klockiem' :-D Wygląda na to, że w ziemię wkopię sie dopiero na wiosnę :-(

P.S. przepraszam mk0t, nie pomoge z Twoim dachem, bo się najzwyczajniej na tym nie znam, no i nasz etap jest duuuuuuuzo wczesniejszy

No trudno... spróbować zawsze warto... Może jak Wy będziecie na podobnym etapie co ja teraz, to będę mógł już Wam coś na ten temat powiedzieć :-)

3mam kciuki i pozdrawiam,

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm, ja też jestem miłośnikiem architektury modernistycznej z lat 30-tych, w Łodzi takie wille można znaleźć na obrzeżach Parku julianowskiego, część z nich jest już odremontowana-bajka! Nietsety ponieważ buduję na typowej podłódzkiej wsi, w otoczeniu pół, łanów zbóż, a za ścianą mam gospodarza z całym dobrodziejstwem inwentarza, więc taki dom tam włąśnie wyglądłąby jak z kosmosu-kompletna pomyłka. Wybrałąm projekt Tina z archipelagu (mój projekt w galerii), który jednaK został znacznie zaadaptowany, kolorystka domu będzie stalowo-szara, wykończenie minimalistyczne, duże przeszklenia, mam nadzieję, że się uda!

zobaczcie też projekt indywidualny Gosi Łódź w galerii, tez ciekawy, również wizualizacje w środku robią wrażenie...

Mamona Lisa

Domek bardzo się nam podoba ,jak szukaliśmy projektu też wpadł nam w oko .

Przy zakupie działki musisz uwzględnić aby koniecznie te duże okna wychodziły na południe ,w inym przypadku albo zrezygnuj z oglądanej działki albo tego projektu !

Koniecznie zlikwiduj łazienkę w środku domu !!!

Po co Ci trzecia łazienka w tak niedużym domu ? Zyskasz w ten sposób dużo przestrzeni !

Co do warunków zabudowy to my się jeszcze nie spotkalimy w realu z czymś takim aby komuś nie dano pozwolenia na budowę ze wzgledu na kształt domu .Jeżeli spełnisz wszystkie warunki odnośnie odległości od drogi i sąsiadów to dlaczego miałbyś nie dostać pozwolenia ?

My kupując działkę nawet nie pomyśleliśmy o takiej kwestii a działkę w mieście kupiliśmy i pozwolenie bez problemu dostaliśmy .

:p

Ufff - pocieszyliście mnie trochę :)

Działki szukamy w Szczecinie i okolicach. Oczywiście, że musi być z wjazdem od północy, ale ten warunek w połączeniu z naszymi wymaganiami :-? (musi być nieduża, niedroga :roll: blisko komunikacji, w "zielonej" okolicy i z "tym czymś" dzięki czemu poczujemy, że to nasze miejsce na ziemi) powoduje, że szukamy i szukamy i szukamy i szukamy...

... i tak nas chyba starość zastanie ;)

ania - co do okien - zostawimy te wielkie w salonie - podpisujemy się wszystkimi rękoma pod Twoimi uwagami co do dużych okien a poza tym chcemy aby były od południa, natomiast likwidujemy wszelkie inne wyjścia do ogrodu - tam będą po prostu duże, niedzielone okna

mk0t - to na środku to nie drzewo :lol: planujemy tam donicę z jakimś krzakiem albo... no właśnie - co? Podoba nam się idea czegoś zielonego na środku, zwłasza, że nad tym "krzakiem", w suficie jest... świetlik! ogólną zasadą tego domu, zasadą, która nas urzekła (oprócz skojarzeń z "lata dwudzieste, lata trzydzieste..") jest silne powiązanie go z zielenią. Chcemy mieć ją wszędzie - za oknami, przed ścianami, na "dziedzińcu" no i .... w samym środku środka domu 8)

Co do sypialni "dziecięcych" - jesteśmy baaaardzo spokojnymi ludźmi, dla których szczytem hałaśliwej imprezy jest delikatny stukot srebnych łyżeczek o porcelanę....

Żartuję oczywiście :lol: , choć faktem jest, że rzadko mamy hałaśliwych gości - a jeśli nawet odczujemy wewnetrzną potrzebę wydawania z siebie decybeli - mamy dwie babcie, które już przebierają nogami, tak nie mogą się doczekać wnuków więc... Dostaną je do popilnowania ;)

Agata i Darek - łazienkę na środku zamienimy na garderobę/pom. gospodarcze.

Zawsze to ileś metrów glazury i armatury mniej :wink:

Pozdrawiam, Mamona

• 2 weeks później...
- to na środku to nie drzewo :lol: planujemy tam donicę z jakimś krzakiem albo... no właśnie - co?

Może jakąś ażurową drucianą rzeźbę współczesną, a pod nią (lub w niej) donica z pnączem? Z czasem roślina obrośnie rzeźbę i będziecie mieli ciekawe "coś" w tym miejscu...

• 4 weeks później...
a co powiecie na temat architektury domu pasywnego z numeru 12/2003? Moim zdaniem bardzo sympatyczny dzięki detalowi i w tym kierunku powinny iść domy nowoczesne budowane na wsi- tu ukłon w stronę Honoraty :) czy znależliście podobne projekty?

dołączam się do poszukiwań nowoczesnego domu,prostota,elegancja..najchętniej rzut prostokąta dach dwuspadowy stodółka właśnie......kolumienki,kopertowe dachy...odpada....gdyby zaprojektowanie fajnej stodólki było takie proste...widziałabym wokól takie rozwiązania a tak....same chatki puchatka...kierunki o których myśle....http://www.architektura.biz/projekty.html ten biały na dole... http://republika.pl/domy_katalogowe/alfa.html Pozdrawiam.

ciekawy projekt mnie się bardzo podoba z zewnątrz a i piętro sympatyczne( jestem fanką sypialni do wyłącznej dyspozycji rodzicó), na dole myślę że spiżarenka jest dodana tylko po to by układ kuchni wyszedł ładny, funkcjonalnie chyba nie bardzo:( a i wc+pralnia nie jest chyba trafionym pomysłem- goście przychodzą a tu właśnie majtki do prania naszykowane, ale wtedy można im wskazać drogę na górę, gorzej ze stertą misek i innych proszków które będą tam zalegać, bo nie mają gdzie, wiatrołap do likwidacji- na 2 metrach to się tylko wieszak z kurtkami zmieści- gdzie hołda butów, wózek dziecięcy itp. pozdrowionka

• 2 months później...
  • 2 months później...

Witam :-)

A co myslicie o tym projekcie (jest to dom na wąską działkę o szerokości 15 m, dłuższym bokiem przylegającą do drogi)?

Wąskie działki są faktycznie paskudne jeśli chodzi o projektowanie domów.

Generalnie wydaje mi się, że trudno byłoby coś więcej z tego wycisnąć. Jednak na mój gust te sypialnie są bardzo małe, a ta po przeciwnej stronie od ulicy bardzo mało ustawna. Brakuje mi też pomieszczenia gospodarczego, gdzie np będzie można piec wstawić. Poza tym kuchnie przeniósłbym na stronę ulicy. W sumie dużo czasu się tam spędza w ciągu dnia a przez jej okno można 'monitorować' to co się dzieje przed domem: listonosze, hydraulicy sąsiedzi. Z przeniesienia jej zrezygnowałbym tylko w przypadku, gdyby jakoś strony świata były inaczej niż ja sobie wyobrażam, lub, gdyby ogród, w którym bawią się (będą się bawić?) dzieci miał być widoczny przez okno kuchenne. No i jeszcze jedno - potężny hall. Przy tak skompresowanej powierzchni tych 18m to dość duża rozrzutność - ale rozumiem zamiłowanie do dużych przestrzeni :-)

Istnieje takze opcja nadbudowy piętra, ale przykładu nie ma.

A to mogłoby być bardzo ciekawe... Dzięki temu można by rozgęścić sypialnie zyskując bardzo na ich powierzchni...

Pozdrawiam,

Istnieje takze opcja nadbudowy piętra, ale przykładu nie ma.

A to mogłoby być bardzo ciekawe... Dzięki temu można by rozgęścić sypialnie zyskując bardzo na ich powierzchni...

Pozdrawiam,

Własnie rozmawiałam z architektem i obiecał mi wstępny projekt z piętrem po świetach. Napewno go pokażę i znowu poproszę o opinie.

A

• 3 weeks później...

Witam wesoło posylwestrowo-noworocznie miłośników nowoczesnej architektury,ale chyba nie takiej (mam nadzieję :-? )jak ta z gotowych projektów.Brrrr,zwłaszcza te domki z Muratora - tak paskudne,że brak mi słów, a i inne nie lepsze.

No tak,kolejna malkontentka?Nie..po prostu dla mnie piękna nowoczesna architektura zamyka sie w trzech słowach - prostota,oszczędnosć formy i szlachetne materiały.

Zwłaszcza lubię naturalne materiały - kamień (ale łupany,nie szlifowany,chyba że porowaty w typie trawertynu),klinkier ręcznie formowany,drewno - czyli stare w nowej formie.To materiały bardzo ciepłe,dlatego pasują mi do nich stal,tytan cynk i koniecznie "ubranko" z pięknej zieleni.Stolarka drewniana - duże przeszklenia bez szprosów i podziałów,drewniane proste drzwi,tarasy.

I koniecznie parterówka.A projekt - oczywiście indywidualny,bo taki dom z charakterem musi być po prostu idealnie położony na danej działce i dopasowany do mojego trybu życia, a nie jakiegoś wyimaginowanego inwestora.

Witam, ja też lubię nowoczesną architekturę. Podoba mi się też styl a'la lata 20-te - proste, ale eleganckie domy-wille wśród zieleni. Też z naturalnych materiałów, przeszklone, rozłożyste...

Tylko strasznie trudno znaleźć odpowiednią okolicę dla takiej budowli... Straszliwie gryzła by się z "dworeckami z kolumieneckami", czy prostymi domami z dwuspadowym dachem. Ten drugi styl także mi sie podoba - budujemy właśnie taki dom. Bardzo pasuje do naszej okolicy i także "gra w duszy".

Będę sobie tu czasem wpadać i zazdrościć Wam ciekawych realizacji :-)

Serdecznie pozdrawiam

BabaB

• 2 weeks później...

Witam. Co prawda nie mam zamiaru budować domu o zbyt nowoczesnej bryle ale przeglądam z ciekawością ten wątek. po prostu znudziły mnie już projekty ze spadzistymi dachami i z użytkowym poddaszem których podczas przeglądania katalogów i stron www poświęca się chyba 99,99 % miejsca. Dotrzucę swoje linki na które się natknąłem podczas rejsów w sieci. http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090000&ProjID=136

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090000&ProjID=87

http://nowydom.onet.pl/2074,projekt.html

http://nowydom.onet.pl/347,projekt.html

http://nowydom.onet.pl/2836,projekt.html

A ja poszujuję czegoś z dachem ok 15 do 25 stopni, wbudowanym garażem i o szerokości max 12,5 m. Jeśli coś takiego spotkacie to prosze o info lub linka. Pozdrawiam budujących nowocześnie :wink:

Dzięki za linki!

Wart uwagi jest szczególnie ten przedostatni. Jest mały a ma wszystko, co potrzeba. Jak dla mnie to najbliższe wcielenie domu dostępnego. Znaczy takie chciałabym mieć w sąsiedztwie...

Mój projekt (nowoczesny) właśnie mielą gminne koła młyńskie - jak na razie bez uwag. Jak przemielą i wyplują pozwolenie to się pochwalę...

Mam taką refleksję po-projektową: ściany są bardzo potrzebne!

U nas większość powierzchni zewnętrznych jest przeszklona. Jak zaczęliśmy planować meble to się okazało, że nie ma gdzie się wtulić z kanapą albo regałem. Dlatego mimo namowów konstruktora wolimy ścianę niż podciąg.

Ściana, choćby na środku może być bardzo inspirująca (oczywiście dla tych co mają dom zbudowany z samych okien!) :wink:

• 1 month później...

wybaczcie,ale jednak nadal pozostanę w opozycji do gotowych projektów nowoczenych domów - buuuu

oj,skasowałam,a tyle adresów podałam :(

poszukajcie sami -przepraszam:

pracownie w Los Angeles

Steven Ehrlich,

Roto

etc.

niestety - wszystko nie na naszą kieszeń i przestrzenie ( :wink: ),ale można zerknąć

pozdrawiam mimi

myślałam nad nowym projektem - duże przeszklenia w sypialni i salonie.

I pomyślam o duużej garderobie -wtedy nie będzie problemu z meblami,a w salonie wystarczy przecież tylko wolnostojący wypoczynek.

w tym temacie poniżej jest sporo fotek sypialni z przeszkloną ścianą - super efekt,eech,pomarzyć