kamkos 08.03.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Pozwalam sobie zwrócić Waszą uwagę na wątek, który założyłem. Chcodzi mi nie rozważania o funkcjonalnych zaletach, wadach czy estetyce architektury modernistycznej, ale wyłącznie o prawny aspekt wymuszenia na samorządach takich zapisów w planach zagospodarowania, które pozwolą na budowanie domów w tym stylu na każdej działce, która nie znajduje się na terenie objętym jakąkolwiek formą opieki konserwatorskiej. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42823 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.03.2005 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Zabrałam głos. Oczywiście po twojej stronie! Ale to chyba nic nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 29.03.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Mój projekt (nowoczesny) właśnie mielą gminne koła młyńskie - jak na razie bez uwag. Jak przemielą i wyplują pozwolenie to się pochwalę... i jak ? juz po przemiale ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.03.2005 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Tak Pozwolenie jest prawomocne - zaczynamy już niebawem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk0t 29.03.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 zaczynamy już niebawem! A u mnie wjadą maszyny na plac już jutro! Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać i chciałem się pochwalić pozdrawiam nieustająco, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 29.03.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 kiedys takie domy przestana byc modne upieram się, że lata 20-te jest to moda chwilowa minął rok i co? coraz więcej takich domów, a zainteresowanie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 29.03.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 obejrzałabym te wasze domki, tylko gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.03.2005 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Jak budować to tylko w Warszawie w Warszawie w Warszawie..... Ja Cię zaproszę jak już coś będzie widać. Z resztą postaramy się o jakiś artykuł w kolorowym piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.03.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 ja tam chętna jestem nawet projekty pooglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.04.2005 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Nie wiem, czy dobrze robię wyciągając ten zapomniany wątek w takim gorącym momencie ale nie mogę się oprzeć, by nie wyjaśnić pewnej kwestii. Otóż w tym wątku mieczotronix napisał: zrezygnowałem z totalnych przeszkleń, płaskich tarasów nad pomieszczeniami, płaskiego dachu, elementów drewnianych w trudno dostępnych miejscach - elewacji (była taka wersja , że miała być w okładzinie z drewna), dałem podbitkę z PVC i stolarkę okienną też. Dałem kafle na parterze, żeby nie musieć cyklinować parkietu i żeby dobrze chodziła pogodówka. Starałem się, żeby dom miał prostą bryłę, a za oszczędzone na bajerach architektonicznych pieniądze można było zafundować solidniejszą elewację z klinkieru. To jest dla mnie dom praktyczny. Otóż my - dokładnie odwrotnie! A co śmieszniejsze - mamy bardzo konkretne powody (i to wcale nie natury estetycznej)! 1. Totalne przeszklenia - mamy je na całej ścianie południowej i dużej części zachodniej. Z tego tytułu zimą: a) mamy zyski solarne (jeden z elementów domu pasywnego) b) każdego dnia zapalamy światła dużo później niż sąsiedzi! Punkt "a" można olać - co się zyska ze słońca to się straci z powodu dużej powierzchni okna. Ale punkt "b" daje mi w budżecie domowym baaaardzo zauważalną różnicę 2. Płaski dach - w rzadko spotykanej u nas konstrukcji dachu odwróconego. Tak wykonuje się większość dachów na budynkach użyteczności publicznej, tylko mało kto o tym wie. Nie przypuszczam, aby dach wykonany w tej technologii kiedykolwiek sprawił mi kłopot. Będą więc oszczędności w eksploatacji. Więcej - pokrycie dachu jest luźne więc przy nadbudowie po prostu je rozbieramy i układamy bez strat piętro wyżej. I to (między innymi) jest dla nas dom praktyczny! Prócz tego wielofunkcyjne drewno na elewacji (takie ruchome konstrukcje trudne do opisania pełniące funkcję drabinek, żaluzji, ekranów - jak kto chce), drewniana stolarka, oraz żadnych kafli na podłodze (poza łazienką, gdzie jest z natury czysto) Myślę że wiele z tego co napisał mieczotronix to stereotypy - takie jak kiedyś, że dom, panie, to straaaaasznie drogi w utrzymaniu jest. I proszę, po 10 latach akcji Dom Dostępny okazało się..... sami wiecie co! Za to jedno rozumiemy identycznie: PROSTA BRYŁA Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Ania,czy można gdzieś zobaczyć chociaż elewację frontową?Marzę o takim prostym ,ale małym domku w drewnie i cegle lub wapieniu,jak ten: http://bi.gazeta.pl/im/2512/z2512734G.jpg Szkoda,że mam tylko te fotkę,bo nie widać drewnianych tarasów,portfenetrów,przeszkleń z innej strony. Dom jest prześliczny,a ogród wokoło to po prostu bajka. Dach pokryty jest tytan - cynkiem,balustrady sa z kwasówki,nie drewna,stolarka drewniana.wnętrza - duużo drewna,trochę lasyki i nowoczesności a tak wyglądaa mniej więcej mój obecny projekt - przed zmianami w kwestii okien - jest ich więcej i niektóre są bardziej nowoczesnej wersji,którą zaproponował mi architekt: http://foto.onet.pl/upload/24/9/_464349_n.jpg dom jest na stoku i ma w miejscu piwnic normalną część mieszkalną - to tarasowiec. pozdrawiam - mimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.05.2005 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Ania,czy można gdzieś zobaczyć chociaż elewację frontową? Sprawdź pocztę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agac 05.10.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 ANIU CZY MASZ JAKIEŚ ZDJĘCIA "DOMU NA SKARPIE"? ZNALAZŁAM COŚ W NECIE ALE NIEWIELE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.07.2006 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 kiedys takie domy przestana byc modne upieram się, że lata 20-te jest to moda chwilowa minął rok i co? minął następny rok i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.05.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Wygrzebuje watek Podobaja mi sie (mojej polowce tez) domy o wygladzie niekoniecznie dworkowym. Fajne sa plaskie dachy, ale w okolicy w ktorej mamy na oku dzialke takie nie bardzo pasuja (choc zapis w planie teoretycznie dopuszcza dach plaski, lub prawie plaski). Mysle o czyms prostym, nowoczesnym, ale nie surowym, moze jakies drewno, klinkier na elewacji. Gdzies tu na forum ktos podal kiedys za przyklad ta pracownie - http://www.pabaltijonamai.lt jest tam jeden projekt, o nazwie guoba ,ktory bardzo mi sie podoba , choc uklad wnetrz chyba bym nieco pozmieniala. Powiedzcie, co o nim sadzicie? Niczego podobnego wsrod rodzimych pracowni nie znalazlam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 16.05.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Podrzucam kilka nowoczesnych projektów http://www.domyzwizja.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.05.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Calkiem fajne Podoba mi sie "Z Klasa", podobny do projektu Arizona z MTM Styl, fajny jest tez "Doskonaly" . A co myslicie o tym ktory wkleilam wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 17.10.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ciekawa jestem czy ktoś z osób tutaj piszących w przesłości może się pochwalić realizacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.10.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ciekawa jestem czy ktoś z osób tutaj piszących w przesłości może się pochwalić realizacją? Ja mogę. Napisz do mnie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 20.10.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Podrzucam kilka nowoczesnych projektów http://www.domyzwizja.pl/ Właśnie zakupiłem "Z czarakterem 3" - zaczynam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts