Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwalam sobie zwrócić Waszą uwagę na wątek, który założyłem. Chcodzi mi nie rozważania o funkcjonalnych zaletach, wadach czy estetyce architektury modernistycznej, ale wyłącznie o prawny aspekt wymuszenia na samorządach takich zapisów w planach zagospodarowania, które pozwolą na budowanie domów w tym stylu na każdej działce, która nie znajduje się na terenie objętym jakąkolwiek formą opieki konserwatorskiej.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42823

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie wiem, czy dobrze robię wyciągając ten zapomniany wątek w takim gorącym momencie :roll: :roll: :roll:

ale nie mogę się oprzeć, by nie wyjaśnić pewnej kwestii.

Otóż w tym wątku mieczotronix napisał:

zrezygnowałem z totalnych przeszkleń, płaskich tarasów nad pomieszczeniami, płaskiego dachu, elementów drewnianych w trudno dostępnych miejscach - elewacji (była taka wersja , że miała być w okładzinie z drewna), dałem podbitkę z PVC i stolarkę okienną też. Dałem kafle na parterze, żeby nie musieć cyklinować parkietu i żeby dobrze chodziła pogodówka. Starałem się, żeby dom miał prostą bryłę, a za oszczędzone na bajerach architektonicznych pieniądze można było zafundować solidniejszą elewację z klinkieru.

To jest dla mnie dom praktyczny.

Otóż my - dokładnie odwrotnie!

A co śmieszniejsze - mamy bardzo konkretne powody (i to wcale nie natury estetycznej)! :lol:

1. Totalne przeszklenia - mamy je na całej ścianie południowej i dużej części zachodniej. Z tego tytułu zimą:

a) mamy zyski solarne (jeden z elementów domu pasywnego)

b) każdego dnia zapalamy światła dużo później niż sąsiedzi!

Punkt "a" można olać - co się zyska ze słońca to się straci z powodu dużej powierzchni okna. Ale punkt "b" daje mi w budżecie domowym baaaardzo zauważalną różnicę

2. Płaski dach - w rzadko spotykanej u nas konstrukcji dachu odwróconego. Tak wykonuje się większość dachów na budynkach użyteczności publicznej, tylko mało kto o tym wie. Nie przypuszczam, aby dach wykonany w tej technologii kiedykolwiek sprawił mi kłopot. Będą więc oszczędności w eksploatacji. Więcej - pokrycie dachu jest luźne więc przy nadbudowie po prostu je rozbieramy i układamy bez strat piętro wyżej.

I to (między innymi) jest dla nas dom praktyczny!

Prócz tego wielofunkcyjne drewno na elewacji (takie ruchome konstrukcje trudne do opisania pełniące funkcję drabinek, żaluzji, ekranów - jak kto chce), drewniana stolarka, oraz żadnych kafli na podłodze (poza łazienką, gdzie jest z natury czysto)

Myślę że wiele z tego co napisał mieczotronix to stereotypy - takie jak kiedyś, że dom, panie, to straaaaasznie drogi w utrzymaniu jest. I proszę, po 10 latach akcji Dom Dostępny okazało się..... sami wiecie co! :lol:

Za to jedno rozumiemy identycznie: PROSTA BRYŁA

Pozdrowienia

Ania,czy można gdzieś zobaczyć chociaż elewację frontową?

Marzę o takim prostym ,ale małym domku w drewnie i cegle lub wapieniu,jak ten:

http://bi.gazeta.pl/im/2512/z2512734G.jpg

Szkoda,że mam tylko te fotkę,bo nie widać drewnianych tarasów,portfenetrów,przeszkleń z innej strony.

Dom jest prześliczny,a ogród wokoło to po prostu bajka.

Dach pokryty jest tytan - cynkiem,balustrady sa z kwasówki,nie drewna,stolarka drewniana.

wnętrza - duużo drewna,trochę lasyki i nowoczesności

a tak wyglądaa mniej więcej mój obecny projekt - przed zmianami w kwestii okien - jest ich więcej i niektóre są bardziej nowoczesnej wersji,którą zaproponował mi architekt:

http://foto.onet.pl/upload/24/9/_464349_n.jpg

dom jest na stoku i ma w miejscu piwnic normalną część mieszkalną - to tarasowiec.

pozdrawiam - mimi

• 5 months później...
  • 9 months później...
  • 1 year później...

Wygrzebuje watek :)

Podobaja mi sie (mojej polowce tez) domy o wygladzie niekoniecznie dworkowym.

Fajne sa plaskie dachy, ale w okolicy w ktorej mamy na oku dzialke takie nie bardzo pasuja (choc zapis w planie teoretycznie dopuszcza dach plaski, lub prawie plaski). Mysle o czyms prostym, nowoczesnym, ale nie surowym, moze jakies drewno, klinkier na elewacji. Gdzies tu na forum ktos podal kiedys za przyklad ta pracownie -

http://www.pabaltijonamai.lt

jest tam jeden projekt, o nazwie guoba ,ktory bardzo mi sie podoba , choc uklad wnetrz chyba bym nieco pozmieniala.

Powiedzcie, co o nim sadzicie? Niczego podobnego wsrod rodzimych pracowni nie znalazlam...

• 1 year później...