raas 22.04.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam Tak sobie rozmyślałem nad drenażem (będę go niebawem robił) i chodzi za mną taki pomysł: gdyby w narożach budynku w miejscach gdzie maja być studzienki rewizyjne zrobić odwierty do warstwy chłonnej? Na mojej działce mam ok 4m warstwę gliny i dopiero poniżej jest piasek -warstwa chłonna. Działka jest na wzniesieniu -tzn z każdej strony jedzie się do mnie pod górkę Sąsiedzi mają problem z wodą w piwnicach - ale to jest woda opadowa , gruntowej nie zanotowałem pomimo tego że wykonalem 6m studnię chłonną. Pomysła mojego odzwierciedliłem na rysunku:) w chwili obecnej (mam zalane fundamenty) mogę łatwo wykonać odwierty w narożach do warstwy chłonnej i zasypać je żwirem co o tym sądzicie? Czy to ma szansę zadziałać pozytywnie czy dać sobie luzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek5 04.05.2011 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Jeżeli, tak odczytałem z rysunku, ujście jest do studni chłonnej, to dodatkowe studnie chłonne, mogą troszkę zwiększyć wydajność układu, ale minimalnie. Jeżeli układ jest prawidłowo zaprojektowany, to studnia ma wystarczyć i trzeba ją czyścić wg projektu (pewnie raz w roku). Wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts