merks 22.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Mam pytanie odnośnie wykonania punktu elektrycznego. Nie chodzi mi oczywiście o definicję przyjmowaną co to jest punkt. Chodzi mi dokładnie czy standardowo punkt jest to puszka z połączonymi przewodami i wyprowadzonymi przewodami do późniejszego podłączenia łączników,włączników i gniazdek.Elektryk który wykonał u mnie instalację pozostawiał wszystko w puszkach nie ruszone, tzn. np. do jednej puszki pod łącznik 2 biegunowy wchodzi sobie np 3-4 przewody(3żyłowe) z których jest zdjęta izolacja i tyle. Twierdzi on iż łączenie tego nie należy do jego pracy, a może to wykonać na koniec po malowaniu.Takie podejście do tematu wydaje mi się być śmieszne, bo jak mam tymczasowe podłączyć prąd(przełożyć z ZK do domu) i ma to działąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 22.04.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) A jak umówiłeś się z tym elektrykiem, kiedy ustalaliście : co on sobie liczy za punt, co wchodzi w zakres jego robót, czyj materiał itd.......Jeżeli nie określiliście jego zakresu prac, to teraz cudkuje.. U mnie do zadań elektryka należy "poszycie" tablicy, położenie instalacji, połączenie w puszkach, no i po malowaniu założenie gniazdek i wyłączników....Pozdrawiam... Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez Omen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 22.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Mam pytanie odnośnie wykonania punktu elektrycznego. Nie chodzi mi oczywiście o definicję przyjmowaną co to jest punkt. I nawet jeżeli byś ją chciał dostać, to i tak nikt jej nie poda, bo NIE ISTNIEJE! Chodzi mi dokładnie czy standardowo punkt jest to puszka z połączonymi przewodami i wyprowadzonymi przewodami do późniejszego podłączenia łączników,włączników i gniazdek. Chodzi ci dokładnie o definicję punktu. Nie wiesz na co się umówiłeś z wykonawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 22.04.2011 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Z wykonawcą umawiałem się na 5dni roboty kompleksowej uruchomieniem instalacji. Najpierw mnie ściemniał że połączy w puszkach dopiero po tynkach. Po tynkach miesiąc zaginął bez wieści i dopiero jak go postraszyłem że wezmę innego na dokończenie roboty, bo zaraz będę lał posadzki a instalacja nie sprawdzona, to się pojawił i uzbroił tablicę a także na sztukę połączył wystąjące przewody z gniazdek i stwierdził że połączy na gotowo po gładziach. Normalnie debil. Jak się z nim zaczęłem kłócić to stwierdził że i tak mi nie przełoży kabla do domu z ZK i mam sobie w energetyce załatwiać. Oczywiście w energetyce dowiedziałem się że to należy do jego obowiązków jeżeli umówił się na wykonanie instalacji. Żałuję tylko że nie spisałem umowy, ale jak to bywa szwgier kolegi i teraz mam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.04.2011 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam pytanie odnośnie wykonania punktu elektrycznego. A ile kosztuje samochód? Chodzi mi dokładnie czy standardowo punkt jest to puszka z połączonymi przewodami i wyprowadzonymi przewodami do późniejszego podłączenia łączników,włączników i gniazdek. Tak. Jeśli instalacja jest z puszkami rozgałęźnymi. Nie. Jeśli instalacja jest bez puszek rozgałęźnych. Takie podejście do tematu wydaje mi się być śmieszne, bo jak mam tymczasowe podłączyć prąd(przełożyć z ZK do domu) i ma to działąć. Normalnie zapłać mu za dwa gniazdka i 3 lampki na tymczasowym osprzęcie. Jak się z nim zaczęłem kłócić to stwierdził że i tak mi nie przełoży kabla do domu z ZK i mam sobie w energetyce załatwiać. Oczywiście w energetyce dowiedziałem się że to należy do jego obowiązków jeżeli umówił się na wykonanie instalacji. Żałuję tylko że nie spisałem umowy, ale jak to bywa szwgier kolegi i teraz mam problem. Pytanie podstawowe ile wziął za "punkt"/całość. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 23.04.2011 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Kosztuje mnie to 3000 zl (około 100 punktów).Oczywiście na dzień dobry skasował zaliczkę 1000 zł. Cały czas zachodzę w głowę jak mam zapłacić za coś co nie działa i nie wiem czy będzie działało, bo co z tego że słyszę zapewnienia że wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.04.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Kosztuje mnie to 3000 zl (około 100 punktów).Oczywiście na dzień dobry skasował zaliczkę 1000 zł. Cały czas zachodzę w głowę jak mam zapłacić za coś co nie działa i nie wiem czy będzie działało, bo co z tego że słyszę zapewnienia że wszystko jest ok. Czyli wziął 30 zł/ punkt w tym skrzynka. Zrobił cie to w dobrej cenie, więc nie spodziewaj się nic więcej. Nie zdziw się jak będziesz musiał zapłacić 6-10 zł za montaż osprzętu. Umówiłeś się na instalację , więc nie rozumiem świętego oburzenia podpartego panami z zakładu energetycznego, że musi jeszcze zrobić coś jeszcze. Ja za podobne instalacje na gotowo ze wszystkim biorę 5-8 tys. plus materiał. Co do materiału to klient może sobie wybrać serię i kolor. Stawiam jeden warunek Jak ford z kolorem czarnym- osprzęt musi być niemieckiej produkcji. Jak klient nie kombinuje po allegro i różnych forach to na osprzęcie ma rabat 5-10%. Podłączenie między licznikiem, a główną skrzynką to oddzielne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts