JoannaP 22.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam, szukam porady. Na działce budowlanej mam szpaler brzóz około 10 letnich i starszych. Muszę podnieść teren o około 40 cm. W jaki sposób wpłynie na drzewa (brzozy) tak wysokie zasypanie ich pnia?Usłyszałam od ogrodnika, że brzozy nie lubią być zasypywane. Czy możecie coś fachowo poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.04.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=11079u Kasia_Tomek spróbuj zasięgnąć języka, czy po roku brzozy żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 23.04.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Ja obsypałam brzozy - zwykłe siewki ok. 10 lat 2 i 3 lata temu. I nic im się nie stało. Pięknie rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaP 26.04.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Dzięki ogromne za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.05.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam Podepnę się pod wątek, bo też planuję podnieść teren. Mam też brzozy w tym miejscu, ale są przy samym ogrodzeniu i może uda mi się ich tak bardzo nie przysypać.Nurtuje mnie natomiast inny problem - ziemię nawiozę jak już będzie taras (ma być z kostki), ale już teraz chcę posadzić kilka sosen czarnych - czy mogę usypać w tym miejscu kopce i w tych kopcach posadzić drzewka? Byłyby na docelowym poziomie, a nie w dole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.05.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Elfir kiedyś w moim wątku napisała : "Brzoza ma korzenie blisko powierzchni. Korzenie drzewa muszą mieć dostęp do tlenu atmosferycznego, którego jest dość sporo w płytkich warstwach gleby. Jak zasypiesz dużą część korzeni grubszą warstwą ziemi, to przestanie do nich dochodzić tlen.Taki problem miała efilo z forum - nadsypała ziemi wokół starych lip i mimo, że zostawiła dookoła drzewa obszar nie podwyższony o promieniu ok 2 m, stare lipy uschły.Inny mój klient usypał pod topolami ziemię zagarniętą z wykopu pod fundamenty i podwyższył poziom terenu na leśnej działce - uschło mnóstwo drzew. Resztę odratował, jak nakazałam natychmiastowe zdjęcie nadsypanej ziemi, ale drzewa nadal chorują i słabo rosną - drugi rok!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.05.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 ja się tam Jej posłuchałem i brzoza rośnie super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts