Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ślady na wycyklinowanej, lakierowanej podłodze sosnowej widoczne "pod światło"

aleksik84

Recommended Posts

Witam,

W dniu wczorajszym miałam odebrać podłogę (deski sosnowe) która została w ostatnim tygodniu wycyklinowana i polakierowana. Przez cały tydzień obserwowałam poczynania cykliniarza i wszystko było idealnie, niestety w dniu wczorajszym już po ostatecznym polakierowaniu i wyschnięciu lakieru zauważyłam coś co mnie zaniepokoiło, mianowicie patrząc "pod światło" na całej lakierowanej powierzchni pojawiają się takie jakby ciemniejsze kropki, grudki, jakby takie małe kraterki które znajdują się pod lakierem. Dotykając powierzchni ręką nie są wyczuwalne żadne zgrubienia, ani nierówności, również patrząc z góry nie widać tych w/w śladów. W cyklinowanych pomieszczeniach znajduje się dużo okien i światła w związku z czym smugi, kraterki są ciągle widoczne. Cykliniarz twierdzi, że lepiej nie mógł tego zrobić i, że w/w ślady znikną w trakcie użytkowania, jednak jakoś nie mam co do tego przekonania gdyż lakier już wysechł i nie sądzę aby użytkowanie wpłynęło na powłokę która znajduję się pod lakierem. Dodam, że do lakierowania podłogi użyto lakieru matowego z firmy Pallmann. Na razie usługi nie odebrałam, gdyż uważam, iż coś zostało zrobione nieprawidłowo. Proszę o informację, czy spotkaliście się kiedykolwiek z czymś takim i czy faktycznie tak musi być? Co może być powodem takich śladów na podłodze? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Deski sosnowe to materiał trudny do dokładnego wyszlifowania, gdzie po wylakierowaniu widać gołym okiem szereg błędów wykonawczych.

Drobne, niewyczuwalne kraterki nie muszą mieć wpływu na trwałość powłoki a ich wizualna ocena zawsze ma charakter subiektywny. Ocenianie wykonania " pod światło" nie mieści się w kategoriach odbioru tego typu usługi. Wrzuć kilka fotek a wówczas łatwiej będzie o konkretną odpowiedż. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. W dniu dzisiejszym byłam w remontowanym mieszkaniu i podobne ślady znajdują się również na mozaice parkietowej. Zdjęcia nie oddają w pełni tego jak wygląda podłoga, jednak załączam kilka fotografii. Bardzo proszę o ocenę czy ślady widoczne na zdjęciach są czymś naturalnym i nie należy się nimi przejmować, czy też podczas cyklinowania/lakierowania coś nie do końca zostało dopilnowane. Pozdrawiam

5.jpg3.jpg1.jpg4.jpg2.jpg

Edytowane przez aleksik84

Wyszlifowanie podłogi nie budzi żadnych zastrzeżeń, podobnie jak równomierność w rozłożeniu lakieru. Problem może ??? wynikać z przygotowania powierzchni lakierowanej do ostatniego lakierowania. Piszesz, że nadzorowałaś pracę, opisz w takim razie wszystkie czynności wraz z zastosowanymi materiałami ściernymi, przed finalnym lakierowaniem.

Ogólnie nie jest to duży problem, pozostaje kwestia poznania przyczyny i przyjęcie odpowiedniego sposobu ewentualnej korekty w wyglądzie ostatniej warstwy. Myślę, że powinnaś zabezpieczyć sobie ze 20% należności, na pozostałą większość parkieciarz sobie zasłużył a w końcu niech on też ma Święta. Pozdrawiam.

Niestety, aż tak wnikliwie nie nadzorowałam pracy parkieciarza, aby opisać czynności przez niego wykonywane :( Po prostu zastanawia mnie skąd wszędzie wzięły się te kropki. Na zdjęciach, aż tak tego nie widać ale one są wszędzie. Z drugiej strony widać je tylko pod światło, patrząc na deski/mozaike "ze światłem" wszystko wygląda idealnie... Jestem umówiona z parkieciarzem po świętach, zobaczymy co się da jeszcze zrobić... Pozdrawiam.

Niestety, aż tak wnikliwie nie nadzorowałam pracy parkieciarza, aby opisać czynności przez niego wykonywane :( Po prostu zastanawia mnie skąd wszędzie wzięły się te kropki. Na zdjęciach, aż tak tego nie widać ale one są wszędzie. Z drugiej strony widać je tylko pod światło, patrząc na deski/mozaike "ze światłem" wszystko wygląda idealnie... Jestem umówiona z parkieciarzem po świętach, zobaczymy co się da jeszcze zrobić... Pozdrawiam.

Należy sprawdzić jakim lakierem firmy Pallmann lakierował. Jego datę ważności. Powierzchnię należy dokładnie, precyzyjnie zmatowić siatką 150. Odkurzyć. Następnie po odkurzeniu wykonać żelowanie Pall-X-Gel i po godzinie lakierować. Żelowanie należy precyzyjnie wykonać blachą lakierniczą. Jeżeli tego nie potrafi zrobić bez pozostawienia kolistych śladów, to po odkurzaniu dokładnym -miejsce przy miejscu, tak jak by lakierował, należy nałożyć na dużą miotłę lub mop sprany wilgotny ręcznik frottowy i wytrzeć dokładnie (kilka razy) podłogę. Wycieramy zaczynając od wejscia wzdłuż sćian, przesuwając się za każdym razem o szerokość miotły do wewnątrz pokoju. Miotłę należy pchać przed sobą . Lakier musi być co chwilę wstrząśnięty dla równomiernego rozłożenia się środka matującego. Efekt będzie jak wymarzony. musi zwrócic uwagę na ewentualne ślady po matowieniu, dlatego żelowanie. Może żelować zostawić na kilka godzin, lekko żelować 2 raz i po 0,5 godziny lakier.

Witam...

-cyklinowanie mozna było "dopieścić" to po 1-sze.

-Plamy widoczne na zdjeciach (mozaika i deski) sa spowodowane np:

-...niedokładne odkurzanie powierzchni

-...słabo wymieszany lakier

-...oszczedność podczas nanoszenia lakieru(lakier mowinien sie "rozlać"),a tu wyszedł efekt "gęsiej skorki"

-...przeterminowany lakier,lub rozrobiony

-...nieodpowiedni wałek do nanoszenia lakieru

Wina napewno lezy po stronie Parkieciarza...

Pozdrawiam...

Witam...

-cyklinowanie mozna było "dopieścić" to po 1-sze.

-Plamy widoczne na zdjeciach (mozaika i deski) sa spowodowane np:

-...niedokładne odkurzanie powierzchni

-...słabo wymieszany lakier

-...oszczedność podczas nanoszenia lakieru(lakier mowinien sie "rozlać"),a tu wyszedł efekt "gęsiej skorki"

-...przeterminowany lakier,lub rozrobiony

-...nieodpowiedni wałek do nanoszenia lakieru

Wina napewno lezy po stronie Parkieciarza...

Pozdrawiam...

Twoja odpowiedż ma niewiele wspólnego z obrazem powierzchni pokazanej na fotkach.

Dogłębna znajomość tematu lakierowania nakazuje wysoce posuniętą ostrożność w ferowaniu wyroków.

Opisz, proszę gdzie leży błąd w szlifowaniu podłogi.

Odnoszę wrażenie, że mam do czynienia z nowicjuszem, który jeszcze niewiele umie ale wie już wszystko najlepiej. Pozdrawiam.

Cyklinowanie jest OK. ale na powiekszonym zdjeciu są miejscami widoczne ryski (dopieścić mozna było jeszcze polerką)

co do efektu gesiej skorki to tak jak pisalem wczesniej,powstala ona prawdopodobnie z winy parkieciarza...

z przedtsawionych zdjec,kiedy je powiekszymy widac ze ten efekt jest po wiekszej powierzchni,widac rowniez tez kilka plamek z zabrudzeniami w lakierze...efekt ten pozostanie rowniez po ponownym przecieraniu(matowieniu)polerka,i polakierowaniu nawet wieksza ilością lakieru...widoczny jedynie bedzie w dni bardzo sloneczne, w dni zacienione mozna tego wrecz nie dostrzec.efekt ten pozostanie jedynie optycznie,jezeli dotkniemy dłonią powierzchnię bedzie ona gładka i równa,...

POZDRAWIAM przedmówce...(Kazdemu moze sie cos takiego przytrafić...prezentowany problem na zdjeciach)

Moze i jestem poczatkujacy, :-) ale chyba na tym forum...(jestem przekonany ze po ogledzinach na miejscu tez bym postawil taka diagnoze)

Jeszcze co by mnie interesowło to temeratura jaka była w tych pomieszczenich podczas lakierowania... i to jest moja przedstawiona mysl co jest efektem tego co widzimy na zaloczonych zdjeciach

Cyklinowanie jest OK. ale na powiekszonym zdjeciu są miejscami widoczne ryski (dopieścić mozna było jeszcze polerką)

co do efektu gesiej skorki to tak jak pisalem wczesniej,powstala ona prawdopodobnie z winy parkieciarza...

z przedtsawionych zdjec,kiedy je powiekszymy widac ze ten efekt jest po wiekszej powierzchni,widac rowniez tez kilka plamek z zabrudzeniami w lakierze...efekt ten pozostanie rowniez po ponownym przecieraniu(matowieniu)polerka,i polakierowaniu nawet wieksza ilością lakieru...widoczny jedynie bedzie w dni bardzo sloneczne, w dni zacienione mozna tego wrecz nie dostrzec.efekt ten pozostanie jedynie optycznie,jezeli dotkniemy dłonią powierzchnię bedzie ona gładka i równa,...

POZDRAWIAM przedmówce...(Kazdemu moze sie cos takiego przytrafić...prezentowany problem na zdjeciach)

Moze i jestem poczatkujacy, :-) ale chyba na tym forum...(jestem przekonany ze po ogledzinach na miejscu tez bym postawil taka diagnoze)

Jeszcze co by mnie interesowło to temeratura jaka była w tych pomieszczenich podczas lakierowania... i to jest moja przedstawiona mysl co jest efektem tego co widzimy na zaloczonych zdjeciach

Moim zdaniem nie zachodzi tu konieczność głębszej ingerencji w strukturę warstwy lakieru (lakier mat). Jednym z rozwiązań będzie staranne zmatowienie powierzchni padem ściernym gr. 260 -280 (drobne zaprószenia można oczyścić ręcznie) i po oczyszczeniu powierzchni położenie pełnej warstwy świeżego lakieru. Ale to tylko jedno z rozwiązań. O tym co, jak i czy właśnie tak powinien wiedzieć parkieciarz. Pozdrawiam.