mk64 23.04.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam.Mam rozprowadzoną instalację elektryczną na chudziaku. Za jakiś miesiąc będę robił wylewki, ale nie mam jeszcze podłączonego prądu do budynku i nie wiem, czy zdążę go podłączyć przed wylewkami. Czy przed zalaniem kabli betonem instalacja powinna być sprawdzona, czy się tego nie praktykuje?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.04.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 no myślę, że tak..skoro sprawdza się ją przed tynkami to tym bardziej przed wylewką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Mój scenariusz wygląda tak:1) Kable2) Tynki3) Rozdzielnica4) Wylewki5) B.Montaż i Pomiary Ty jak rozumiem jesteś po tynkach, a przed wylewkami.Do sprawdzenia okablowania nie potrzebujesz ani rozdzielnicy ani prądu na budowie.Wystarczy akumulator samochodowy i 2-3 żarówki. Stan izolacji sprawdzisz jedynie miernikiem rezystancji izolacji. Wcześniej musisz wszystkie puszki połączyć na skręty/zaciski/WAGO.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 25.04.2011 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Dzięki za info Pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Nie wiem jak masz kładzioną instalacje, czy gołe kable na podłogach, czy peszle, czy jakiś inny sposób zabezpieczenia.Ja generalnie nie spotkałem się z sytuacją w której przewód sam z siebie jest uszkodzony - "fabrycznie".Szybciej inna ekipa go uwaliła "bo przeszkadzał".Dlatego zasugerowałem Ci pomiar stanu izolacji. Natomiast ciągłość to bardziej sprawdzenie czy nie brakuje Ci jakiegoś przewodu, np: mostka między łącznikami schodowymi/krzyżowymi lub zasilania w odległym wyłączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 25.04.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Kable mam w peszlach, które leżą na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertejot 25.04.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Mój scenariusz wygląda tak: Do sprawdzenia okablowania nie potrzebujesz ani rozdzielnicy ani prądu na budowie. Wystarczy akumulator samochodowy i 2-3 żarówki. Stan izolacji sprawdzisz jedynie miernikiem rezystancji izolacji. . Witam Akumulatorem i żarówkami nie da się sprawdzić instalacji. Na ciągłość żył ok ale to nie świadczy o sprawnej instalacji. Aby sprawdzić instalację należy wykonać pomiary rezystancji izolacji napięciem probierczym 500V. Wynik pomiaru pozytywny to nie mniej niż 1 MOhm. Po podłączeniu prądu sprawdzić wyłączniki RCD oraz skuteczność ochrony przeciwporażeniowej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts