Brass 06.05.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Kilka razy już nadepłem kanał i jak narazie nie pękły. Dzięki temu, że są elastyczne uginają się i potem wracają do pierwotnego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 06.05.2012 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 W końcu skończyłem rozkładanie rurek ogrzewania podłogowego. Na początku każdą z pętli rozrysowywałem na folii. A oto jeszcze kilka gotowych pętli. Salon Dolna łazienka. Łazienka na piętrze. Kuchnia Salon + jadalnia. Jak narazie przeprowadziłem próbę ciśnieniową rozdzielacza na piętrze. Na początku ciekło z odpowietrznika na dolnej belce, ale po rozkręceniu i przedmuchaniu, oraz ponownym dokładnym skręceniu, problem znikł. Ciśnienie trzymało przez 4 dni bez żadnych strat. Teraz troszkę spuściłem i trzymam rurki pod ciśnieniem 3 bar. Na jutro zaplanowałem rozkręcanie dolnego rozdzielacza. Górna belka została żle skręcona (bez uszczelnienia) i cieknie na połączeniu belka - zawór kulowy. Warto tego pilnować, bo poprawki zawsze idą trudniej niż dobra robota od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 10.05.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Od trzech dni dekarze "rozpracowują" dach. Postanowiłem zafundować sobie folię Sun'X Icopala, która przykryła tanią papę wierzchniego krycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 14.05.2012 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Połowa dachu już przykryta. We wnętrznu wszystko przygotowane na wylewki. Jutro przyjeżdża ekipa KIBO i leje anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 15.05.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Wylewki zrobione. Tempo ekspresowe. Panowie przyjechali o 7.00 a o 10.00 było po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 24.05.2012 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Dach skończony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 12.06.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Chwilowo nic się nie dzieje. Czekam, aż dom troszkę się przewietrzy i czekam na ekipę od karton-gipsów i gładzi. W międzyczasie postanowiłem uszczelnić okolice murłaty. Zimą zauważyłem, że w jednym miejscu bardzo gwizda. Pomimo, że murłata leży na warstwie papy to jednak nie jest to wystarczająca izolacja. Zastosowałem uszczelniacz bitumiczny dachowy. Jedna warstwa między papą a wieńcem, druga między papą a murłatą. Kiedyś myślałem, że dałbym radę złożyć rozdzielnicę sam (poczytałbym, pomyślałbym i jakoś zrobił). Ale jak widzę efekt pracy elektryka to myśle, że może bym i dał radę, ale trwałoby by to z rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 28.06.2012 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Uszczelnienia murłat uzupełniłem uszczelką piankową, zamontowaną między murłatą a folią aluminiową. Folię do uszczelki przycisnołem profilem od GK. W między czasie Zbychu wszedł na obiekt i wystartował z montażem płyt GK na skosach. Zamontowali parapety wewnętrzne. I oczywiście nie jestem w czasie z wentylacją mechaniczną. Montuje teraz w pośpiechu. W salonie, w części przeznaczonej na stół, Zbychu zmontował konstrukcje pod szafę wnękową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.08.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Przez chwilę nie miałem nadchnienia do pisania newsów w dzienniku. No ale wkońcu się wziołem. W końcu lepiej jak będzie na bierząco. W między czasie dokończyłem rozkładanie rur wentylacji mechanicznej. Wszystko zniknęło pod płytami GK i OSB. Wyszedł z tego niezły "pająk". Zbychu z chłopakami dokończyli zabudowę poddasza i położyli gładzie gipsowe. Zeszlifowali i zagruntowali wszystko. W newralgicznych miejscach, gdzie mogą nastąpić ewentulane przecieki wysmarowałem ściany i podłogi folią w płynie. W łazienkach i tak będzie to zabezpieczone jeszcze doładnej. Glazurnicy chcą zastosować Mapeigum. Rozwiązaliśmy również kwestię podłogi. Na dole będą wszędzie płytki. W większości pomieszczeń będzie PARADYŹ WOODENTIC OCHRA. Kupiliśmy drugi gatunek, jak dla mnie laika wygląda jak pierwszy gatunek. W kuchni będzie grafitowa płytka Paradyż Taranto. W łazience na dole płytki z Ceramiki Color seria Odyseja. W górnej łazience Opoczno Amarante. Zabrałem się też za malowanie. Najpierw sufity. Kupiłem w markecie cwany wichajster i fajnie się maluje. Udało mi się kupić mało używany zbiornik buforowy. Zapłaciłem śmieszne pieniądze, teraz muszę tylko rozkminić jak to połaczyć w zgrabną całość, aby działał jako zasilanie ogrzewania i przepływowy podgrzewacz wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.08.2012 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam ponownie. Od ostatniego wpisu udało mi się zrobić kilka rzeczy. Wreszcze mam prąd, wodę i kanalizę w budynku. Z mediów zostało mi tylko do podłączenia TV i net Już prawie pomontowałem stelaże podtynkowe. Niektóre z pomieszczeń zaczynają nabierać zdrowszych kolorów. Justine rozpoczęła urządzanie domu: kwiatek. Zabrałem się też za montaż osprzętu elektrycznego. Wybraliśmy SIMON 54 Premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 18.08.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witaj Brass.Fajny domek i ciekawe rozwiązania dotyczące energooszczędności.Też buduję wraz z żoną dom niskoenergetyczny i nie wiem czy się to uda. Szczegóły w naszym dzienniku - zapraszam do oceny. Masz doświadczenie w tej dziedzinie więc w wolnych chwilach mógłbyś luknać jeśli nie masz nic przeciwko.Będę robił centralę wentylacyjną (Q=500m3h), mam GWC rurowe już zakopane w ziemi (L=70mb w układzie tichelmana z fi160mm).Muszę zastanowić się nad rozprowadzeniem kanałów wewnątrz domu, a te prostokątne które masz u siebie bardzo mi się podobają do zastosowania w podwieszanym suficie.PozdrawiamRadek samozwańczy budowlaniec z okolic Tucholi.PS. będę bacznie obserwował poczynania na gruncie energooszczędności i na pewno jeszcze nie jedno pytanie zadam Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.08.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Rozpoczął się etap: "kto kogo wykończy". Pierwsza płytka położona. Cały parter będzie w płytkach. Łazienka na parterze. A oto konstrukcje z OSB w łazience na pietrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.08.2012 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam ładny domek kibelek z mojego miasta pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J0Ker 28.08.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Bardzo fajnie wyglądają u was płytki na podłodze - tym bardziej sie ciesze bo kupiliśmy takie same. Powodzenia w dalszym wykańczaniu sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.09.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Hej, Braas, z przyjemnością przeczytałem Twój dziennik. Pytania mam.Napisz parę słów o kominku. Jakiej mocy, marki? Jak planujesz ogrzewać dom?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 08.09.2012 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Na dzień dzisiejszy decyzja jest na piec wolnostojący JUSTUS ISLAND AQUA. http://justus.de/bilder_cms/modelle/seite/dee940c8db25c44c718fe1eaad51ed30.jpg Jest to piecyk o mocy 10 kW z wymiennikiem wodnym o mocy 5 kW. Jeśli chodzi o ogrzewanie to zasadniczo powinien starczyć prąd, a dokładnie grzałki w buforze. Na wszelki wypadek mam ten wymiennik w kominku, a że żona zarzeka się, że będzie palić namiętnie, więc może będzie to przeważające źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.09.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Po małej przerwie witam ponownie. Płytki skończone! Kuchnia: Spiżarnia: Podłoga na parterze i antresoli: Łazienka na parterze: Łazienka na piętrze: W garderobie zmontowałem halogeny: W pokoju na parterze nakleiliśmy tapetę: W przedsionku na ścianie wylądował tynk dekoracyjny. Na początek mazaje z Akrylputzu: Na to farba biała, a poźniej farba z docelowym kolorem, a na koniec wermiks miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 11.10.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam po przerwie. Kompletnie brak czasu, aby pisać na bieżąco. Musimy się wyprowadzić z mieszkania do końca października, więc musimy zagęścić ruchy Podłączyłem zimną i "ciepłą" wodę. W łazience można już nawet skorzystać z cywilizacji czyt. wody rurzanej: W sypialniach na górze pojawiły się tapety: Ta niebieska niestety do zerwania. Wyszła paskudnie. Wystrzegajcie się papierowych tapet, no chyba, że macie jakiś tajny patent, lub anielską cierpliwość. Zabrałem się również do skręcania mebli. Na pierwszy plan poszła garderoba. Mój warsztat pracy. Jak się uporam z garderobą, czyli za jakieś pół roku zabieram się za kuchnie i regał-biblioteczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.11.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ok. Czas na upgrade. Nie mam czasu na bieżąco aktualizować dziennik, więc pewnie traci to troszkę na jakości, ale cóż. Spieliśmy do kupy kotłownie. W trzech sypialniach na piętrze położone zostały panele. W międzyczasie powstała cała podstawa kuchni (korpusy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 27.05.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Jestem pod wrażeniem wykonanych przez Ciebie prac Kupa zaoszczędzonej kasy plus to że wiesz co i jak masz zrobione. Możesz zdradzić ile wyszła Ciebie wentylacja mechaniczna skoro robiłeś ją sam oraz jak jest z jej głośnością. Robiłeś też GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts