bitter 23.04.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Zastanawiam się nad zastosowaniem takiego rozwiązania - piec elektryczny grzejący wodę do podłogówki wodnej. Chciałbym mieć podłogówkę wodną aby móc zmienić w przyszłości, jak zajdzie taka potrzeba, zmienić piec na inny. Ponieważ grzanie prądem ma sens tylko w taniej taryfie myślę o akumulacji. Czy ktoś używa takiego rozwiązania? Na co trzeba zwracać uwagę? Jaka musi być grubość wlewki. Niepokoi mnie możliwość przegrzewania pomieszczeń, bo taka podłogówka nie ma możliwości sterowania oraz czy nagrzanie betonu wystarczy do tego aby pomiędzy droższymi taryfami w domu było ciepło. Oczywiście mówię tutaj o nowym domu i dobrze ocieplonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.04.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Czy ktoś używa takiego rozwiązania? Takiego rozwiązania używa większość osób posiadających pompę ciepła. Pod wylewką powinno być przynajmniej 15cm styropianu, wylewka może mieć 10cm, nieco grubsza będzie lepiej trzymać, ja mam koło 8 i też działa - w taniej taryfie grzałem ponad 90%. U Ciebie nie będzie ograniczenia mocy grzewczej (ja mam tylko 8kW), więc będzie łatwiej. Dlaczego podłogówka ma nie mieć sterowania ? Po pierwsze podłogówkę regulujesz na rozdzielaczach, tak, żeby wszędzie temperatura była taka jak trzeba. po drugie masz sterownik w reprezentatywnym miejscu, który wyłączy grzanie gdy temperatura wzrośnie. Jeśli masz wątpliwości co do przegrzewania, to mozesz do niektórych pomieszczeń (zwłaszcza tych zamkniętych) pociągnąć kabelki pod ewentualne sterowniki. Jeśli będą potrzebne to je zamontujesz wraz z siłownikami przy rozdzielaczu i już. Takie kable, to żadna inwestycja, sprawdź tylko ile żył potrzebują sterowniki, które Ci będą pasowały. Na co zwracać uwagę: Zrób ozc budynku, żeby się nie zdziwić - poeksperymentuj z grubościami ocieplenia. Jeśli chcesz grzać prądem, to po pierwsze musisz zwrócić uwagę na jakość ocieplenia i iść w stronę min 20cm styropianu na ścianach + min 35-40cm wełny (dobry jest granulat, bo dokładnie wypełnia przestrzenie) na dachu + prosta bryła budynku (bez lukarn, wykuszy itp). Dodatkowo zwróć uwagę na dokładność wykonania ocieplenia, na zaklejenie taśmą wszystkich łączeń ściana sufit, ściana-okna itp, żeby dom był szczelny. Do tego warto założyć wentylację mechaniczną. Kolejna sprawa to podłogówka: pętle najlepiej o podobnej długości nie przekraczajacej 100m dla rury pex 16. Rozstaw, jak dasz mniej więcej co 15cm, to powinno byc dobrze. W sumie to chyba najważniejsze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KulAbra 25.04.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jestem w podobnej sytuacji co bitter - chce zostawic sobie furtke na inne rozwiazanie, stad podlogowka wodna + prad (zapas to kominek)Bitter - czy uklad kominow pozwala Ci na pozniejsze podpiecie np. na paliwo stale? Czy myslis o innym rozwiazaniu? Ja mam dylemat - czy budowac komin mimo ogrzewania elektrycznego na pozniejsza zmiane na paliwo stale/gaz i miec konkretny mostek.Dom 126m2 uzytkowej, z uzytkowym poddaszem, prosta bryla, brak balkonow. Ma byc dobrze ocieplony (20cm sciany, do 40cm welny dach). Do tego WM i reku.Gazu brak, na butle zbyt mala dzialka, pompa ciepla nie na moja kieszen (raczej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.04.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 pompa ciepla nie na moja kieszen (raczej). Nie przekreślaj pc. Dla Twojego domku powinna starczyć 6kW. Ja montowałem 8 kW, a kolektor robiłem na 11kW. Sprawdź sobie w mojej stopce jaki był koszt takiej instalacji. Przy 6kW będziesz miał tańsze rury PE32 i dużo mniej glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KulAbra 25.04.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 nie odrzucam zupelnie pc, ale z tego co czytam to na dzialce +700m2 chyba ciezko bedzie zmiescic konwektor poziomy. niedziele wielkanocna spedzilem na czytaniu watku o ogrzewaniu malych domow (po 28str jednego watku mialem doscyc mimo ze zdaje sobie sprawe ze nikt mi nie powie 'to jest twoje rozwiazanie'). w moim przypadku z podanych przez rwxw rozwiazan wchodzi w rachube rozwiazanie a) + samodzielne wykopanie dolow pod konwektor i ulozenie rur. z reszta pewnie mialbym wieksze problemy. w takim przypadku koszty mozna porownywac w zaleznosci od indywidualnych potrzeb. stad problem - budowac oddzielny komin czy nie?tak mi sie przynajmniej wydaje. jesli chodzi o zapotrzebowanie na cieplo - wciaz jestem na etapie konfigurowania w ozc (malo przyjemny i niezbyt przystepny dla laika program) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.04.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Co do podłogówki i przegrzewania to przegrzewa. W moim obecnym domu (a buduję drugi mniejszy bo ten sprzedałem) mam podłogówkę i 10cm wylewki. Nie zdążyłem sprawdzić na ile starczy jej nagrzanie (czego bardzo żałuję) i utrzymanie temperatury ale często robiłem tak że w na noc paliłem w kominku z PW i ustawiałem termostat podłogówki na 25 stopni temp. powietrza aby podłogówka w nocy się nagrzała i grzała jak najdłużej po wygaśnięciu w kominku. Niestety ponieważ mam też piec gazowy nie sprawdziłem jak długo to wystarcza. Wiem jednak, że jak zapomniałem skręcić ten termostat i piec gazowy w ciągu dnia podgrzał podłogę to w domu było 25 stopni wieczorem (przy oknie) i musiałem otwierać okna bo się gotowałem. Tak więc przegrzewa niestety. Co do komina do pieca w kotłowni to nie buduj. Zakładam, że nie będziesz stawiał pieca na pelety srety czy inny brudny węgiel bo to upierdliwe. Zmienisz albo na PC albo na gaz jak Ci podłączą. Przy PC komina nie ma a przy gazie do kondensata wystarczy rura wyprowadzona przez ścianę zamiast komina. Inną sprawą jest kominek. Wiem, że to zbędny bajer ale dom bez kominka dla mnie to jak samochód z alusami, niby nie musi być ale płacę za luksus bo chcę go mieć i lubię ogień. Tym bardziej, że jak prądu zabraknie (a może się zdarzyć) mam czym grzać. Oczywiście kominek powietrzny (przy małym domu nie widzę sensu innego) a przy dużym domu można się pokusić o PW ale naprawdę trzeb lubić palić i mieć suche drewno. Wracając do sterowania chodzi mi o właśnie sterowanie na tyle inteligentne, żeby wiedziało do jakiej temperatury nagrzać podłogówkę aby utrzymała temperaturę do 13:00 kiedy są 2 godziny tańszej taryfy i żeby zrobiło to na styk analizując temperature na dworze i charakterystykę budynku. Takie sterowanie mają piece gazowe ale nie wiem czy są sterowniki posiadające jeszcze dodatkowy moduł analizujący bezwładność podłogówki, jej czas nagrzewania itp. Co do pompy też rozważam ją zamiast pieca elektrycznego. Dobry piec z inteligentnym sterowaniem kosztuje 3-4 tys. A tania podrabiana pompa powietrzna na allegro już za 6-8 tys! Tyle że nie wiem np co z podgrzewaniem wody kiedy wiadomo, że Legionella potrzebuje raz na dobę podgrzać wodę do temp 60 stopni aby zabić bakterie. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem dużego bufora z bojlerem w środku i grzałkami elektrycznymi jako pieca i sterowania tylko pompami przez odrębny sterownik elektroniczny. Ale taki zasobnik kosztuje więcej niż piec elektryczny ze sterowaniem więc lipa. Ciągle też myslę nad kablami ale boje się przepalenia, braku możliwości zmiany nośnika energii itp. No i do dizś nie znalazłem kalkulacji porównawczej piec elektryczny+wodna podłogówka a kable grzejne . Ile to tak naprawdę zapłacę za uniwersalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.04.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Wiem jednak, że jak zapomniałem skręcić ten termostat i piec gazowy w ciągu dnia podgrzał podłogę to w domu było 25 stopni wieczorem (przy oknie) i musiałem otwierać okna bo się gotowałem. Tak więc przegrzewa niestety. Jak miałeś nastwiony termostat na 25 to tyle naciągnęło. Mógłbyś powiedzieć, że przegrzewa, jeśli termostst miałbyś nastawiony na 25 stopni, a zrobiło by się 28. Jeśli dom jest dobrze ocieplony, to wahania temperatury między taryfą tanią a nie grzaniem w czasie drogiej powinny być koło 1 stopnia - tak pisali pompiarze w innym wątku i u mnie też tyle mniej więcej jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 16.10.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Odnawiam temat,powiedzcie jak wygląda sprawa z podłogówką w całym domu?Podłogówka jest nisko temperaturowa czyli że będą potrzebne jakieś mieszacze albo coś innego?I jak rozwiązać temat ciepłej wody czy jakaś wężownica z kotła elektrycznego do bojlera czy osobno bojler?Jakie najlepiej sterowniki zamontować aby sprawnie działało to w taniej godzinie?Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 16.10.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) Jakie sterowania proponujesz?Aby grzało głownie w taniej taryfie?I w łazience salonie było ciepleja w sypialniach chłodniej ,jak to rozwiązać? Edytowane 16 Października 2011 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 16.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) Czyli w łazience i salonie gęściej rurek?Proponujesz żeby zrobić projekt?Czy tak jak robią średnio co 15 cm a łazienka gęściej?Sorki ale jestem zielony, dopiero się wdrażam ,dom będę budował na wiosnę na początku myślałem o piecu na eko ale jak poczytałem to stwierdziłem ze najlepiej kocioł i podłogówka a z czasem bedzie można w razie dużych kosztów zmienić na śmieciuszka jakiegoś. Edytowane 16 Października 2011 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 16.10.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Właśnie dobry projekt ,większość fachmanów wiesz sam jak mówi(he he)W twoim przypadku jak liczyłeś rozstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts