tomek4 23.04.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witajcie, jest działka w samym środku wioski, na niej buduje się domek, media mam już w zasadzie zaprojektowane z zezwoleniami, czekają na wykonanie, koszt od 2 tys (prąd) do 4 tys (gaz). Niestety, jak to w życiu bywa, jest jakieś ale. W moim przypadku kanalizacja, mam projekt i zezwolenie na przyłącze kanalizacyjne 70m + 6 studzienek do innej, głównej drogi, bo przy tej, gdzie się buduję kanalizacyjnej rury nie ma. Już sam projekt kosztował 1tys zł, a wykonanie... ok 10 000 zł. Kobieta od projektu poradziła spytać "na gminie" o możliwości partycypowaniu w tej kwocie. Ja, jeszcze przy warunkach zabudowy również słyszałem choć z mało wiarygodnych źródeł, że gmina może pomóc, może akurat będzie rozbudowywać sieć i się załapię, można też dołączyć FV za wykonanie do pisma z prośbą do wójta... Z tych samych źródeł słyszałem, że wójt może puścić rurę w drodze ale wtedy nałoży opłatę adiacencką, co się średnio opłaci. Do tej pory w trakcie budowy liczyłem tylko na siebie, nigdy nie prosiłem/korzystałem z żadnego dofinansowania dlatego jakoś nie wierzę w taką możliwość.Z drugiej jednak strony jeżeli taka możliwość istnieje, to chciałbym z niej skorzystać, tym bardziej że koszt tego przyłącza znacząco odstaje od pozostałych. Przy tej drodze są też inne działki, które również będą musiały ciągnąć prawie 100m przyłączę, równolegle fo mojego ? Bo przecież moje to nie sieć, ale indywidualne przyłącze. Poszedłbym sam się zapytać "na gminę" czy mogę na coś liczyć, ale nie wiem dlaczego (na jakiej podstawie) gmina miałaby mi pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 24.04.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.04.2011 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Mogę im to wydrukować ? Ostatecznie wątpliwości w tej sprawie wyjaśnia uchwała SN z 13 września 2007 r. (III CZP 79/07), która stanowi, że jednak odcinek od punktu granicznego - studzienki lub granicy Twojej posesji - do samej sieci jest odcinkiem podlegającym zarządzaniu i docelowo powinien być własnością przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjnego. Dlatego też jeśli wykonałeś go na własny koszt, przysługuje Ci zwrot poniesionych nakładów i finansowych. Podstawa prawna Uchwała Sądu Najwyższego z 13 września 2007 r . III CZP 79/07, Biuletyn SN 2007/9/6. Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (tekst jednolity: Dz.U. z 2006 r. nr 123, poz. 858 ze zm.). http://srodowisko.wip.pl/oplaty--pozwolenia--ewidencje-i-procedury-administracyjne/wystapienie-o-zwrot-kosztow-za-wykonanie-na-wlasny-koszt-przylacza-kanalizacyjnego,95,264225,0,201357,0.html Choć dla mnie logiczna była taka wersja: Zasada zapisana w art. 15 ust. 2 ustawy z 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (DzU z 2006 r. nr 123, poz. 858 ze zm.) jest taka, że koszt budowy przyłącza do sieci kanalizacyjnej i wodociągowej, studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego oraz urządzenia pomiarowego obciąża osobę ubiegającą się o przyłączenie nieruchomości do sieci. ... ale ... Przyłączem kanalizacyjnym zaś jest odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy z siecią kanalizacyjną za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a gdy nie ma studzienki – do granicy nieruchomości odbiorcy. a u mnie w drodze, te 70m ma być fi 200 x 5 studzienek, a na posesji juz fi 160 x 1s studzienka -- całość nazwana jako przyłącze... Tylko czemu objętość sie zmienia, skoro tylko ja będę tam przyłączony ? i dalej znowu dochodzimy do wyroku SN cytowanego wyżej (sygn. III CZP 79/07) . SN uznał w niej, że przyłączem kanalizacyjnym jest tylko odcinek przewodu kanalizacyjnego leżący w granicach nieruchomości odbiorcy usług. powyższe cytaty z http://www.rp.pl/artykul/193329.html Podsumowując, rozumiem, że tak czy siak przyłącze muszę wykonać i zapłacić we własnym zakresie. Pewnie muszę pamiętać o 3 rzeczach: - musi być firma z kwalifikacjami - muszę wziąć FV za wykonanie - musi być odbiór, a prace mają być wykonane ściśle zgodnie z warunkami Potem z fakturą i pismem "na gminę" prosząc (żądając ?) zwrot kosztów za część przyłącza które jest w drodze, udowadniając, że tym przyłączem tak naprawdę nie jest bo: - wyrok SN - inna średnica rury, inne studzienki niż przyłącze na działce - umożliwia w przyszłości podłączenie innych gospodarstw Dobrze rozumuję ? Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts