serniq 23.04.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam, mam dylemat gdyż urządzenie wykrywające kable w ścianach pokazuje mi że w miejscu w którym chce wiercić może być kabel z prądem. Czy wiercąc wiertarką udarową przy trafieniu w kabel może mnie porazić prąd ? Czy jeśli odłącze prąd w kuchni ( akurat tam wierce ) i przewiercę kabel i tak zostawie to czy może porazić mnie prąd po wkręceniu lub przy wkręcaniu kołka rozporowego ? Sytuacja jest taka, że niby kable zawsze powinny z puszki isc w prostopadle lub rownolegle do podlogi, mieszkanie jest z 2000 roku, a urzadzenie pokazuje jakby kable szly lekko po skosie tak by sie schować po biegnącą od sufitu do podlogi rurę z gazem. Nie wiem co myśleć. dodam że urządzenie jest z Tesco za 40 zl wiec takie razczej prowizoryczne. Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bascom 23.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Na tak postawione pytanie odpowiedz jest jedna: MOŻE. Skąd wiesz że po odłączeniu napięcia w kuchni w tym przewodzie również go nie będzie? Po wkręceniu kołka może się okazać iż bezpieczniki będą opadać. Z powodu zwarcia w przewodzie -kołkiem. Jak również może kogoś porazić prąd jak będzie chciał powiesić obrazek na tym kołku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 23.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Wiertarki są w II klasie izolacji więc jak będziesz trzymał prawidłowo za uchwyty to nie porazi. Przy wkręcaniu kołka może być różnie (jest w końcu metalowy i może wyjść bokiem dybla).Metody są generalnie dwie:- rozkuć odrobinę miejsce wiercenia (tylko tynk), dalej wywiercić, włożyć kołek, zagipsować w koło, po związaniu wkręcać kołek.- wiercić małymi kawałkami i zaglądać do dziurki - przy pewnej dozie wprawy jestem w stanie nie dziabnąć żadnego kabla. Oczywiście kawałkami się wierci tylko to co w tynku - dalej już na maksa.Te metody się chyba nie nadają do stosowania w wielkiej płycie (nie testowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.04.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja w takiej ryzykownej sytuacji zawsze najpierw ostrożnie "wiercę"otwór w samym tynku za pomocą płaskiego wkrętaka i dopiero po dowierceniu się do litej ściany, biorę wiertarkę. Trafienie wkrętakiem na pzrewód jest wyraźnie wyczuwalne i jeśli się trafi - zawsze można otwór zsunąć o te 5mm obok. J. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Te (tanie) urządzenia lubią pokazywać fałszywe wskazania. Wystarczy fragment zbrojenia, metalowej konstrukcji i będziesz miał sygnał że jest napięcie, którego tam nie ma.Niemniej, jeśli dostajesz sygnał to wierć "na raty" do litej ściany, później możesz wrzucić udar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts