Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można się porazić prądem przewiercając kabel ?

Recommended Posts

Witam,

mam dylemat gdyż urządzenie wykrywające kable w ścianach pokazuje mi że w miejscu w którym chce wiercić może być kabel z prądem. Czy wiercąc wiertarką udarową przy trafieniu w kabel może mnie porazić prąd ?

Czy jeśli odłącze prąd w kuchni ( akurat tam wierce ) i przewiercę kabel i tak zostawie to czy może porazić mnie prąd po wkręceniu lub przy wkręcaniu kołka rozporowego ?

Sytuacja jest taka, że niby kable zawsze powinny z puszki isc w prostopadle lub rownolegle do podlogi, mieszkanie jest z 2000 roku, a urzadzenie pokazuje jakby kable szly lekko po skosie tak by sie schować po biegnącą od sufitu do podlogi rurę z gazem. Nie wiem co myśleć. dodam że urządzenie jest z Tesco za 40 zl wiec takie razczej prowizoryczne.

Dziękuję za pomoc!

Na tak postawione pytanie odpowiedz jest jedna: MOŻE. Skąd wiesz że po odłączeniu napięcia w kuchni w tym przewodzie również go nie będzie? Po wkręceniu kołka może się okazać iż bezpieczniki będą opadać. Z powodu zwarcia w przewodzie -kołkiem. Jak również może kogoś porazić prąd jak będzie chciał powiesić obrazek na tym kołku.

Wiertarki są w II klasie izolacji więc jak będziesz trzymał prawidłowo za uchwyty to nie porazi. Przy wkręcaniu kołka może być różnie (jest w końcu metalowy i może wyjść bokiem dybla).

Metody są generalnie dwie:

- rozkuć odrobinę miejsce wiercenia (tylko tynk), dalej wywiercić, włożyć kołek, zagipsować w koło, po związaniu wkręcać kołek.

- wiercić małymi kawałkami i zaglądać do dziurki - przy pewnej dozie wprawy jestem w stanie nie dziabnąć żadnego kabla. Oczywiście kawałkami się wierci tylko to co w tynku - dalej już na maksa.

Te metody się chyba nie nadają do stosowania w wielkiej płycie (nie testowałem).

Ja w takiej ryzykownej sytuacji zawsze najpierw ostrożnie "wiercę"otwór w samym tynku za pomocą płaskiego wkrętaka i dopiero po dowierceniu się do litej ściany, biorę wiertarkę. Trafienie wkrętakiem na pzrewód jest wyraźnie wyczuwalne i jeśli się trafi - zawsze można otwór zsunąć o te 5mm obok.

J.

Edytowane przez Jarek.P