Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z bojlerem i utratą cieplej wody

arturoand1

Recommended Posts

Witam od niedawna jestem szczesliwym wlascicielem domu. I mam mały problem odnośnie bojlera. jest on 150l i mam zasadnicze pytanie jak długo powinien trzymac ciepla wodę jezeli jest w niem temperatura ok 60 stopni. U mnie zaobserwowalem ze po ok 10 godz jest już letnia. powiedzcie mi czy ten sprzet trzeba wymienic czy to normalne. dodam ze nie pobieralem w tym czasie cieplej wody a bojler odcialem zaworami od pieca zeby nie wychladazł sie lub ogrzewal z reszta instalacji

no właśnie cyrkulacja odpada bo zamknąłem bojler na wejściu i wyjściu. zaizolowany jest pianką. fakt że bojler ma już chyba z 9 lat więc winy szukam już porostu w zużyciu....a na początku źle się wyraziłem pisząc letnia...woda miała poniżej 20 stopni więc to mnie martwi trochę. taki duży spadek temperatury w 150litrowym baniaku (przypominam że nie było w tym czasie żadnego poboru wody i bojler był odcięty zaworami) Edytowane przez arturoand1

obstawiam błąd w pomiarach, lub w instalacji, ale do tej pory skoro było w porządku to taki zbiornik nie może tracić ponad 40stC w ciągu 10 godz, to ciepło musi gdzieś się podziać, lub ktoś "potajemnie" zużywa cwu, nawet uszkodzony zawór zwrotny nie jest w stanie doprowadzić do takiego ubytku ciepła z uwagi na warstwowy jego rozkład w zbiorniku. Może wskaźnik temp wody jest zbyt wysoko i pokazuje temperaturę tylko małej ilości cwu w górnej warstwie, proponuję dokonać pomiaru temperatury w niższych warstwach, ponieważ podejrzewam że zbiornik akumuluje zbyt mało energii cieplnej (ważny byłby pomiar jak długo zbiornik się nagrzewa tj ile w tym czasie pobierze energii), może termostat wyłącza podgrzewanie za wcześnie? Dodam, że woda (150l) w wannie o temperaturze 60stC nie wychłodzi się do "poniżej 20" w takim czasie przy prawidłowej temp łazienki - to byłoby sprzeczne z prawami fizyki. Edytowane przez kbab