arturoand1 23.04.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam od niedawna jestem szczesliwym wlascicielem domu. I mam mały problem odnośnie bojlera. jest on 150l i mam zasadnicze pytanie jak długo powinien trzymac ciepla wodę jezeli jest w niem temperatura ok 60 stopni. U mnie zaobserwowalem ze po ok 10 godz jest już letnia. powiedzcie mi czy ten sprzet trzeba wymienic czy to normalne. dodam ze nie pobieralem w tym czasie cieplej wody a bojler odcialem zaworami od pieca zeby nie wychladazł sie lub ogrzewal z reszta instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) masz cyrkulację cwu? czy i jak zaizolowany termicznie jest bojler? Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.04.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Ok. 60 to może i być 55. Letnia to dla niektórych 40 stopni. Do tego 10 godzin i może być wszystko ok. No chyba, że cyrkulacja ale ta już po kilku godzinach potrafi rozładować bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturoand1 25.04.2011 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) no właśnie cyrkulacja odpada bo zamknąłem bojler na wejściu i wyjściu. zaizolowany jest pianką. fakt że bojler ma już chyba z 9 lat więc winy szukam już porostu w zużyciu....a na początku źle się wyraziłem pisząc letnia...woda miała poniżej 20 stopni więc to mnie martwi trochę. taki duży spadek temperatury w 150litrowym baniaku (przypominam że nie było w tym czasie żadnego poboru wody i bojler był odcięty zaworami) Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez arturoand1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.04.2011 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 to faktycznie jest coś nie tak, sprawdź jeszcze zawory bo może któryś przepuszcza i się wychładza oraz porób testy z termometrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) obstawiam błąd w pomiarach, lub w instalacji, ale do tej pory skoro było w porządku to taki zbiornik nie może tracić ponad 40stC w ciągu 10 godz, to ciepło musi gdzieś się podziać, lub ktoś "potajemnie" zużywa cwu, nawet uszkodzony zawór zwrotny nie jest w stanie doprowadzić do takiego ubytku ciepła z uwagi na warstwowy jego rozkład w zbiorniku. Może wskaźnik temp wody jest zbyt wysoko i pokazuje temperaturę tylko małej ilości cwu w górnej warstwie, proponuję dokonać pomiaru temperatury w niższych warstwach, ponieważ podejrzewam że zbiornik akumuluje zbyt mało energii cieplnej (ważny byłby pomiar jak długo zbiornik się nagrzewa tj ile w tym czasie pobierze energii), może termostat wyłącza podgrzewanie za wcześnie? Dodam, że woda (150l) w wannie o temperaturze 60stC nie wychłodzi się do "poniżej 20" w takim czasie przy prawidłowej temp łazienki - to byłoby sprzeczne z prawami fizyki. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts