nonaq 23.04.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 WitamChciałbym zapytać czy ma ktoś z Was doświadczenie z filtrami mechanicznymi i automatycznym płukaniem wstecznym. W chwili obecnej używam cintropur'a z przyłączem 1 cal. Interesuje mnie przepustowość 4,5-5 m3/h. Zużywam dużo wody. Filtry te musimy często wymieniać. Zastanawiam się nad zakupem takie filtra, już z automatyką, żeby nie pamiętać o włączaniu tego płukania. Czy zdaje to egzamin? Czy te wkłady też trzeba wymieniać czy działają i działają ? Jeden wkład to przeszło 300zł, a filtr blisko 1000zł. Z drugiej strony jednorazowy wydatek i mniejszy kłopot. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.04.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam Chciałbym zapytać czy ma ktoś z Was doświadczenie z filtrami mechanicznymi i automatycznym płukaniem wstecznym. W chwili obecnej używam cintropur'a z przyłączem 1 cal. Interesuje mnie przepustowość 4,5-5 m3/h. Zużywam dużo wody. Filtry te musimy często wymieniać. Zastanawiam się nad zakupem takie filtra, już z automatyką, żeby nie pamiętać o włączaniu tego płukania. Czy zdaje to egzamin? Czy te wkłady też trzeba wymieniać czy działają i działają ? Jeden wkład to przeszło 300zł, a filtr blisko 1000zł. Z drugiej strony jednorazowy wydatek i mniejszy kłopot. Proszę o opinie. Nie da sie nic Ci odpowiedziec, na tak postawione pytanie. Brakuje troche informacji. - co chcesz z tej wody wyfiltrwac, jakie zanieczyszczenia - czy ma byc do filtr do wody wodociagowej czy studziennej. Bo 5m3/h to ogromna ilosc wody jak na dom/mieszkanie. A do plukania przeciwpradowego potrzeba pewnie ze 2x wiecej. 10m3/h wody to nie liche przylacze wodociagowe, albo potezna pompa glebinowa. marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonaq 25.04.2011 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) To nie dom tylko przedsiębiorstwo. Korzystamy z cintropura, ale np. kilka dni temu robili coś na instalacji i całe syfy poszły w filtr. Musiałem w ciągu tygodnia dwa założyć. Piasek, rdzę, drobne zaniczyszczenia do 100 mikronów. Filtr do wody wodociągowej. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez nonaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonaq 25.04.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Z tego co czytalem filtry te "podobno" podczas płukania nie zmniejszają przepływu wody i ciśnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonaq 27.04.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Głównie chciałbym wiedzieć czy te sitka metalowe się degradują, jak często trzeba je wymieniać ? Czy są wielokrotnego użytku ? Jeden wkład do cintropura kosztuje mnie około 16zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.06.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Są różne filtry płukane ręcznie oraz automatycznie (o różnych przepływach). Zazwyczaj działają trochę dłużej niż te wkłady wymienne ale co jakiś czas wypadałoby tą siatkę wymienić. Do płukania nie trzeba więcej wody bo to nie płukanie wsteczne tylko "spłukiwanie" osadów z siatki w kierunku równoległym do siatki (mam nadzieje że to jasny opis) Możesz też zastosować automatyczny filtr ze złożem (np. drobnym żwirem lub zeolitem) i głowicą sterującą płukaniami. Wtedy faktycznie masz temat z głowy, ale przepływ w czasie płukania wstecznego powinien być dość duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts