Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a kolektory słoneczne

hydraulik_

Recommended Posts

Uważam ,ż ekolektory słoneczne są ekonomicznie nie uzasadnione .Szczególnie wobec gazu ziemnego.

Oszczędność miesięczna wynosi pozornie 100-150zł(takie są opłaty za gaz w lecie.

Jednak część tych opłat zostaje , bo są stałe.Jeżeli przyjmiemy optymistycznie to oszczędność wynosi około 700 zł na sezon.Jeżeli doliczymy do tego serwis nawet raz na parę lat +wymiana glikolu ,to zejdziemy do 600 zł na sezon

.Jeżeli wpłacimy kwotę wartości kolektorów na konto to dostaniemy około 500 zł odsetek.

Pompa ciepła np . split do cwu kosztuje z montażem 6000 do 7000 zł.

Koszt wywożenia 100 l to pomiędzy 0,8-1 zł. taka pompa ma 6 kW Zagrzeje 200 litrów w niecałe 2 h.

Działa w dzień i w nocy.Można zamontować wszędzie nawet w bloku dla pojedynczego mieszkania.

Dla węglówek wręcz idealne bo mogą grzać dom w okresach przejściowych .6 kW to potężna moc wystarczy dla budynku 200 m2 w temperaturze około 10 oC

151.jpgZdjęcie0241..jpgZdjęcie0051..jpg

Edytowane przez hydraulik_

A dla mnie i jedno i drugie jest nieuzasadnione ekonomicznie. No i co w związku z tym? Było już wiele razy o tym na forum więc po co zakładasz nowy wątek? Lubisz wbijać kij w mrowisko?

Dla ciebie jedno i drugie jest złe.Ale jak ktoś ma kocioł na węgiel i lecie grzeje prądem to jak myślisz co lepiej założyć .Oczywiście można spalić własne drewno albo kalosza(starego) .tego nic nie przebije. Zostało jeszcze parę osób które tego nie przedyskutowały. Wesołych świat.

hydrauli - po pierwsze gdzie ty zarobisz na lokacie 500zł? Jak sobie dobrze policzysz podatek belki i stratę z tytułu inflacji to praktycznie na palcach jednej ręki znajdziesz banki, które minimalnie dadzą ci zarobić. Teraz inflacja podobno przekroczyła 4% to to już w ogóle porażka...

Nie zamierzam nikogo przekonywać ani do solara ani do pompy ciepła, choć mam kotłownię w firmie gdzie działa jedno i drugie (być może jeszcze dzisiaj zamieszczę foto). Osobiście preferuję solary.

Wkurza mnie natomiast fakt, że w instalacji solarnej wytyka się ciągle konserwacje, naprawy i wymiany. Pompa ciepła jest urządzeniem nieporównywalnie bardziej skomplikowanym mechanicznie jak i elektronicznie. Może i nie trzeba jej na początku konserwować, ale jak ktoś wierzy, że przez 20lat nic się nie zepsuje, nic nie zakamieni/zabrudzi np wentylator czy wymiennik powietrza to Szczęść Mu Boże szczególnie w tych powietrznych.

Hydrauli umiesz może wytłumaczyć po co się robi konserwację klimatyzacji co roku i co jej skład wchodzi (konserwacji) pomijając odgrzybianie?

No właśnie nic się robi tak jak w lodówce.A do solarów jeżdżę.Te proste układy albo są nieszczelne,albo pompa nie ruszy ,albo ptaki zjedzą czujnik .Najczęściej zapowietrzenia i wymiana glikolu w solarach próżniowych.Oczywiście nie jest tego dużo ,ale mam co robić.

Pompę należy umyć czasem jak lodówkę.

A co do skomplikowania .Solar jest rozległum układem budowanym na budowie.A elementy są analogiczne.Pompa,sprężarka.Termostaty.

Moje doświadczenie wskazuje jednak na to ,że lodówki działają dłużej niż solary bez ingerencji serwisu.

Ostatnio zdarzyły misie solary harfowe z zatkanymi rurkami w wyniku powstania zanieczyszczeń w układzie.

Mam jedno i drugie .Pompą dogrzewam dom w okresach przejściowych .Solarów mam 20 m2 pracowały 5 razy w zimie w ciagu paru lat.Oczywiście ostatnio pociągnęły podłogówkę bardzo fajnie około 10 dni.Ale dziś brak słońca a pompa pomyka

Policzmy to tak

Sprawność dajmy na to 20 lat

Solary 10tyś.+70zł rocznie praca pompki+500zł co trzy lata na serwis z wymianą glikolu=14733zł

Dzielimy to przez 20 lat i przez 7 miesięcy (sprawność roczna)=105zł

Tyle kosztuje nas miesięcznie ciepła woda z solarów

Taniej wyjdzie grzanie zwykłą grzałką za 20zł pracującą w drugiej taryfie ale to zależy od zapotrzebowania.

Załóżmy że PC będzie pracowała również 7 miesięcy a za prąd zapłacimy 30zł miesięcznie

PC 6tyś+(30złx7x20)=10200:20:7=72zł

Nie dość że taniej to jeszcze mamy tą wodę pewną o każdej porze dnia i nocy. W dodatku w zależności od pompy i miejsca w którym stoi jej sprawność roczna jest o wiele lepsza niż kolektorów.

Super porównanie.

Szkoda tylko, że w wyliczeniach nie uwzględniono ilości wyprodukowanej ciepłej wody. Ale co tam, to nie istotny szczegół...

Zapotrzebowanie i owszem będzie istotne bardziej dla grzałki i PC niż dla solarów ale jest jeszcze kilka bardzo ważnych punktów których też nie uwzględniłem jak np. brak słońca od południa czy chęć grzania CWU przez cały rok.

Ale to pewnie też mało istotne szczegóły.

Policzmy to tak

Sprawność dajmy na to 20 lat

Solary 10tyś.+70zł rocznie praca pompki+500zł co trzy lata na serwis z wymianą glikolu=14733zł

Dzielimy to przez 20 lat i przez 7 miesięcy (sprawność roczna)=105zł

Tyle kosztuje nas miesięcznie ciepła woda z solarów

Taniej wyjdzie grzanie zwykłą grzałką za 20zł pracującą w drugiej taryfie ale to zależy od zapotrzebowania.

Załóżmy że PC będzie pracowała również 7 miesięcy a za prąd zapłacimy 30zł miesięcznie

PC 6tyś+(30złx7x20)=10200:20:7=72zł

Nie dość że taniej to jeszcze mamy tą wodę pewną o każdej porze dnia i nocy. W dodatku w zależności od pompy i miejsca w którym stoi jej sprawność roczna jest o wiele lepsza niż kolektorów.

To Twoja teoria, proponuję wyliczenia faktyczne, mam zestaw zakupiony z Hewalexu (4 panele, zbiornik, sterowniki, glikol, część przewodów z izolacją) - za to zapłaciłem w 2003r 5200zł (o ile dobrze pamiętam, musiałbym sprawdzić w dokumentach), montaż samodzielny, do dnia dzisiejszego serwis i wymiana glikolu = 0zł, pompa obiegowa chodzi na najniższym przepływie (36W), średnio w słoneczne (załóżmy, że jest ich 200) dni pracuje 4 godziny, tj ok 30kWh rocznie, mój koszt to 16zł, roczny zysk liczę na 3000-3500kWh (liczę więcej niż 60% cwu, ponieważ częścią pozyskanego ciepła zasilam podłogówkę, oraz latem basen), cena jednostkowa wg uznania.

To Twoja teoria, proponuję wyliczenia faktyczne, mam zestaw zakupiony z Hewalexu (4 panele, zbiornik, sterowniki, glikol, część przewodów z izolacją) - za to zapłaciłem w 2003r 5200zł (o ile dobrze pamiętam, musiałbym sprawdzić w dokumentach), montaż samodzielny, do dnia dzisiejszego serwis i wymiana glikolu = 0zł, pompa obiegowa chodzi na najniższym przepływie (36W), średnio w słoneczne (załóżmy, że jest ich 200) dni pracuje 4 godziny, tj ok 30kWh rocznie, mój koszt to 16zł, roczny zysk liczę na 3000-3500kWh (liczę więcej niż 60% cwu, ponieważ częścią pozyskanego ciepła zasilam podłogówkę, oraz latem basen), cena jednostkowa wg uznania.

Cena z 2003 to nie z 2011 a te 70zł to wziąłem z oficjalnych danych z ze stron o kolektorach słonecznych, mało kto z tym polemizuje.

Prawda jest taka że żaden solar nie ma szans z PC no chyba że zapotrzebowanie latem jest ponad normę.

Prawda jest taka, że solar potrafi przygotować cwu zupełnie za darmo, pc nie. Przy dzisiejszych możliwych dopłatach do tego systemu warto go dokładnie policzyć.

Obawiam sie ,że jak przyjmiemy dopłat na poziomie 100 % do pomp i kolektorów.To wyjdzie na korzyść kolektorów.

Ale rynkowe ceny są inne.

Za 5200 z własnym montażem za kolektory i wodą za darmo albo 3500 zł woda za 60 złotych na miesiąc.

Ale kolektory nie 200 dni ale ze 150(optymistycznie) a pompa od -7 oC.To pewno ze 300 dni.

Ciekawe ile nadrobisz kosztami uruchamiajać np grzałkę gdy brak słońca.Jak ktoś ma ziemny to naewt nie proponuję .Więc porównaj do propanu i oleju.

Prawda jest taka, że solar potrafi przygotować cwu zupełnie za darmo, pc nie. Przy dzisiejszych możliwych dopłatach do tego systemu warto go dokładnie policzyć.

Prawda jest taka że kupując solar kupujemy 60% ciepłej wody. A co z resztą??? W cenie solara można już kupić gruntową PC więc gdzie tu sens?

Najbardziej mnie wkurza a zarazem śmieszy podejście do tematu budowy domu w ten sposób że postawie sobie komin, dokupię fajny kocioł z podajnikiem, założę solary i będzie miło, tanio i przyjemnie. Po roku, dwóch babrania się z węglem przychodzi refleksja że można było przecież inaczej. No ale na to już trochę za późno bo system wysokotemperaturowy więc jesteśmy umoczeni do końca życia.

I pompy ciepła i solary często są robione nogami, nogami montowane i obsługiwane przez bawoły...

Przede wszystkim - są to urządzenia uniwersalne.

"Pasują wszędzie". A jak coś jest do wszystkiego to....

Wsparcie solarne czy pompą ciepła (najlepiej mieć oba) jest tanie , realne i skuteczne, ale....

DOM sobie do tego trzeba zbudować!

Albo, w przebłysku geniuszu, zauważyć - że AKURAT TU są warunki idealnie dopasowane do (solara czy PC).

Producent podaje wartości ze stołu laboratoryjnego. Pomiary robione w warunkach idealnych.

Użytkownik buduje system tam, gdzie mu wygodnie.

Wyliczenia znacie, bo je stale robicie!

DLACZEGO w układzie solarnym jest pompa?

Przecież nie jest potrzebna w tym procesie pobierania ciepła...

Ale...

Jak panel jest na dachu a zbiornik w piwnicy (a nie odwrotnie) - to pompa być musi...

Adam M.

Obawiam sie ,że jak przyjmiemy dopłat na poziomie 100 % do pomp i kolektorów.To wyjdzie na korzyść kolektorów.

Ale rynkowe ceny są inne.Za 5200 z własnym montażem za kolektory i wodą za darmo albo 3500 zł woda za 60 złotych na miesiąc.Ciekawe ile nadrobisz kosztami uruchamiajać np grzałkę gdy brak słońca.Jak ktoś ma ziemny to naewt nie proponuję .Więc porównaj do propanu i oleju.

Widzę, że szukasz frajera który Ci zafunduje solary wówczas Ci się opłaci. Coś za mało policzyłeś pc (3500zł) może doliczyłbyś jakiś zbiornik (ja w pakiecie miałem), grzałkę w zbiorniku mam również, nawet działa - sprawdzałem, ale nigdy cwu nią nie podgrzewałem, czym to robię, jest w stopce, gaz lub kominek, drewnem robię to taniej niż pc. Porównanie do propanu i oleju mnie nie dotyczy, dodam że w innych tematach zdecydowanie innym odradzam systemy ogrzewania oparte na tych nośnikach, aby innym to uświadomić sporządziłem i udostępniłem swój arkusz koszów ogrzewania

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=13

re Liwko, czemu się na mnie "wkurzasz" i dokładasz mi "dokupię fajny kocioł z podajnikiem", już dawno pouczałeś mnie "że dzisiaj tak się nie buduje", może rzeczywiście dzisiaj zdecydowałbym inaczej, chociaż w moim przypadku dostępność gazu przekreśla zasadność pc, zatem najprawdopodobniej zastosowałbym podobny system jak 10 lat temu, zwłaszcza że porównanie rocznych moich kosztów nośników energii nie przemawia za pc, pomijam fakt że koszt inwestycyjny mojego systemu jest zdecydowanie niższy od gruntowej pc, do tego jestem zwolennikiem dywesyfikacji dostawców energii.

Jestem ciekaw jak sobie wyobrażasz panele kolektorów słonecznych w piwnicy ;).

No chyba, że będziesz miał piwnicę ze ścianami transparentnymi :).

Mam zbiornik na szczycie domu powyżej paneli - działa grawitacyjnie, glikol ma krótki obieg. Henok czy swoje kształtki styro docieplałeś dodatkową warstwą???

Edytowane przez kbab