Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a kolektory słoneczne

hydraulik_

Recommended Posts

re Liwko, czemu się na mnie "wkurzasz" i dokładasz mi "dokupię fajny kocioł z podajnikiem", już dawno pouczałeś mnie "że dzisiaj tak się nie buduje", może rzeczywiście dzisiaj zdecydowałbym inaczej, chociaż w moim przypadku dostępność gazu przekreśla zasadność pc, zatem najprawdopodobniej zastosowałbym podobny system jak 10 lat temu, zwłaszcza że porównanie rocznych moich kosztów nośników energii nie przemawia za pc, pomijam fakt że koszt inwestycyjny mojego systemu jest zdecydowanie niższy od gruntowej pc, do tego jestem zwolennikiem dywesyfikacji dostawców energii.

Ja się na ciebie nie wkurzam, za to wkurza mnie pisanie jaka to PC jest droga a później budowanie instalacji opartej na paliwach stałych w podobnej cenie bo dodatkowo dokładane są solary. Dla mnie to jest absurdem bo jak się policzy całość to często wychodzi na jedno.

Kryzys i mnie pośrednio dotknął i wiem jak ważne są niskie koszta utrzymania domu. Wydałem na PC ale nie mam pod domem do dzisiaj np. kostki. Jednak wolę jej na razie nie mieć ale płacić niższe rachunki. Gdybym miał gaz te rachunki były by dużo większe i najprawdopodobnie miałbym droższy prąd (G11)

Solary dają często pretekst do systemu opartego na węglu.

Gdybym miał gaz te rachunki były by dużo większe i najprawdopodobnie miałbym droższy prąd (G11)

Solary dają często pretekst do systemu opartego na węglu.

Odnośnie kosztów przy innym systemie to tylko "gdybanie", w rzeczywistości możemy je porównywać pomiędzy obecnymi użytkownikami tych systemów, np mój system ogrzewania i HenoKa jest zróżnicowany, ale roczny koszt jest jednakowy, czy droższy prąd - dlaczego, przy akumulacyjnym byłby tańszy, gaz przy W-2 nie wypada tak drogo. Solary są drogie to fakt, ale już z dopłatą - można je wyliczyć, oczywiście pomińmy podejście "cwaniaków" co chcą dopłaty 100%, może jeszcze montaż i bezpłatny serwis, bo wtedy im się opłaci, ale jeśli zwrot takiej inwestycji nie przekroczy 10 lat - to czemu nie? Jeśli ktoś potrafi samodzielnie, tanio wykonać system pozyskujący darmowe ciepło słoneczne - to zawsze warto. Już kilkadziesiąt mb rury rozłożonej pomiędzy blachodachówką a folią podgrzeje nam za darmo cwu.

Edytowane przez kbab

Wiesz sam że gaz jest droższy a kolektory z dopłatą to i tak najczęściej 8-10tyś. Przyłącze i kociołek też kosztuje i to czasami nie mało. Jak policzysz to wszystko do kupy to też może się okazać że jesteś blisko PC.

Na W-2 niestety bym się nie załapał.

Gaz nie jest problemem sąsiadów za to kocioł na węgiel już tak więc do gazu, jako sąsiad nic bym nie miał. Mam za to nadzieję że na moim osiedlu nie będzie żadnego kopcącego dymem węglowym i czym popadnie komina. A argumentem jest przede wszystkim to że to się zwyczajnie NIE OPŁACA.

Edytowane przez Liwko

A argumentem jest przede wszystkim to że to się zwyczajnie NIE OPŁACA.

Mój kontrargument to ZAWSZE SIĘ OPŁACAŁO, już wcześniej wspominałem że w wielu tanich domkach popowodziowych we Wrocławiu ludzie dobudowali kominy - zatem jest to ewidentny dowód na to, że jeszcze się opłaca, może kiedyś doczekamy czasów, że "Twojsza" racja będzie górą, osobiście z racji wieku mam poważne wątpliwości, ja nie doczekam. Odnośnie W-2 to pewnie byś się załapał, bo warto trochę kWh pociągnąć z tańszej taryfy G12, aby się zmieścić w limicie - to rocznie kosztuje prawie 500zł a niektórzy liczą po 25gr/kWh w tańszej taryfie.

Edytowane przez kbab

mój kontrargument to zawsze się opłacało, już wcześniej wspominałem że w wielu tanich domkach popowodziowych we wrocławiu ludzie dobudowali kominy - zatem jest to ewidentny dowód na to, że jeszcze się opłaca, może kiedyś doczekamy czasów, że "twojsza" racja będzie górą, osobiście z racji wieku mam poważne wątpliwości, ja nie doczekam.

edukacja!!!;)

będą nowe ceny to podstawimy do arkusza, policzymy, dzisiaj przy najbardziej optymalnym wykorzystaniu taryfy W-2 można wyciągnąć prawie 13000kWh przy cenie niecałe 19gr/kWh,

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=13

z prądu można o tym jedynie pomarzyć lub oszukać dystrybutora. Jak podskoczą ceny gazu, to o prądzie na pewno nie zapomną.

będą nowe ceny to podstawimy do arkusza, policzymy, dzisiaj przy najbardziej optymalnym wykorzystaniu taryfy W-2 można wyciągnąć prawie 13000kWh przy cenie niecałe 19gr/kWh,

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=13

z prądu można o tym jedynie pomarzyć lub oszukać dystrybutora. Jak podskoczą ceny gazu, to o prądzie na pewno nie zapomną.

No ja mam kWh za 10gr (COP4), a prąd w Polsce jest i tak niemal najdroższy w europie, dlaczego, a no dlatego że nie mamy elektrowni atomowych i mam nadzieję że w tym temacie coś się w końcu zmieni.

No ja mam kWh za 10gr (COP4), a prąd w Polsce jest i tak niemal najdroższy w europie, dlaczego, a no dlatego że nie mamy elektrowni atomowych i mam nadzieję że w tym temacie coś się w końcu zmieni.

jak się mamy licytować to przebij mój koszt 0,0667zł/kWh z kominka, ale średnia w roku to 17gr/kWh liczone ze wszystkich nośników i całej zużytej energii w ub roku.

jak się mamy licytować to przebij mój koszt 0,0667zł/kWh z kominka, ale średnia w roku to 17gr/kWh liczone ze wszystkich nośników i całej zużytej energii w ub roku.

To jest tylko złudne 0,066zł bo nie liczysz swojej pracy. Ja ostatnio uzupełniłem tylko zapasy po zimie nosząc kilkadziesiąt kilogramów drewna do domu i zajęło mi to około 30minut więc około 10zł. Tyle w tym czasie mogłem zarobić. A przecież ja spaliłem tej zimy niecałe 0,5m3 drewna. Kupiłem je drogie bo porąbane i wysezonowane. Gdy patrzę na "tartaki" u sąsiadów to jest mi ich naprawdę żal.

A ile kosztuje energia przy cop np 3.Inna rzecz nie proponowałbym pompy czy solarów tam gdzie jest gaz ziemny

koszt energii pobranej jest taki sam jak dla innych urządzeń, dobrodziejstwo cop (sprawność kotła) pozwoli jej pozyskać więcej.

Nie rozumiem.Energia ma przecież różną cenę prąd ,olej,propan,drewno własne. Dla mnie istotne ile ja zapłacę za energie i wygoda .

Np kolektory dają prawi darmową energie ale mało i wymagają dużych inwestycji .Kolektory o mocy 3 kW (to tylko oszacowanie) kosztują około 12000 zł

A pompa 6kW 7000 zł.Pc może w tej wersji wspomagać nawet c.o.

jeżeli ktoś podaje koszt solarów na poziomie 5000 zł to ja podaję koszt pc na poziomie 3500 .Bo to jest możliwe PC CHIGO na wyprzedaży i do samodzielnego montażu. da sie zrobić Tak jak solary postawione na działce 3 x 900 zł zasobnik 200 l 1800 zł sterownik 300 zł pompa 400 trochę rurek i glikol .Da się?

• 4 weeks później...