hary884 24.04.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam i prosze o pomoc,zaczynam budowe domu i zastanawiam sie nad ogrzewaniem tego domu,co wybrac gaz olej czy wegiel a moze drzewo co wychodzi najtaniej,pompa ciepla odpada,prosze o odpowiedz i uzasadnienie....dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.04.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam, zacznij od określenia zapotrzebowania na ciepło, wstaw je w H2, zapraszam do mojego kalkulatorahttps://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emoserwis 25.04.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witaj! Ja też zacząłem właśnie budowę i stoję przed tym dylematem. Niemniej wstępnie zdecydowałem się na pompę ciepła. Poniżej moje argumenty:Węgiel- jest "brudny"; wymaga dodatkowych pomieszczeń i strasznie absorbuje nawet przy założeniu, że będzie to kocioł z podajnikiem. Poza tym moim zdaniem za ileś lat wszyscy palący węglem w ten czy inny sposób dostaną jakiś podatek "ekologiczny" do zapłaty. Przy tak długofalowej inwestycji odpada więc to paliwo już na starcie. Zaznaczam, że ogrzewam tak już obecny dom, więc temat jest mi bliższy. Olej opałowy jest najdroższy, a więc komentarz niepotrzebny.Gazu u mnie nie ma, więc dla mnie odpada, a zbiornika w ogrodzie nie chcę. Gdybym miał jednak gaz "w ulicy" to mocno bym się nad nim pochylił biorąc pod uwagę stosunkowo niskie nakłady inwestycyjne.Pelety i tym podobne paliwa są jednak też drogie, a poza tym przewiduję znaczną podwyżkę ich ceny bo zaczynają to teraz skupować elektrociepłownie, które muszą zwiększać ilość ekologicznych dodatków, więc otwierają kolejne mega kotły na biomasę. Spowoduje to chyba wzrost cen, a więc będzie gorzej niż jest. Oczywiście jest to tez kolejne paliwo, które wymaga magazynu, a więc zabiera część domu.Drewno/ kominek moim zdaniem jest dobre na dodatek, a nie na podstawę. Poza tym w każdym nowym domu montują teraz kominki, a to powoduje straszny deficyt drzewa w lesie. U mnie w Wielkopolsce kupić dąb czy inne twarde drzewo to już sztuka nie lada, a więc też dla mnie odpada. Choć oczywiście pod naporem żony kominek zamontować muszę.Pozostała mi więc pompa ciepła i myślę, że przy dobrym wykonaniu izolacji budynku, montażu rekuperatora, rezygnacji z kominów (poza jednym) jakoś uda się to zrobić w miarę niedrogo, a że eksploatacyjnie wychodzi to oszczędnie to już chyba nikt nie wątpi.Myśl jednak i kalkuluj!! I tak wszystko okaże się za x lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary884 26.04.2011 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam i prosze o pomoc,zaczynam budowe domu i zastanawiam sie nad ogrzewaniem tego domu,co wybrac gaz olej czy wegiel a moze drzewo co wychodzi najtaniej,pompa ciepla odpada,prosze o odpowiedz i uzasadnienie....dzieki Najtaniej własne drewno ,potem ekogroszek potem gaz ziemny potem pompa ciepła,potem olej i propan. Poczytaj o PC powietrze woda ja zamontowałem kilka dla domów 160 m2 koszt 25000 zł(maxymalnie) Można taniej , mam za mało wiedzy. Podaj jak duży dom jakie ogrzewanie (podłogówka ,grzejniki)Jaki prowadzisz tryb życia (praca poza domem ,urlopy w zimie) bo jak siedzisz w domu to drewno . Można zamontować klimatyzator z funkcja grzania pracujacy do -10 C .Ale grzeje tylko w jednym pomieszczeniu .Nie zapomnij o rekuperatorze .Są tanie na pojedyńcze pomieszczenie np salon za około 2000 zł. Pytaj o konkrety odpowiem.nie zaglądam na ten temat czesto więc wyslij wiadomosć pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts