Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik ciśnieniowy, dopompować czy odpowietrzyć?

compi

Recommended Posts

Mam zbyt małe ciśnienie w kranach za filtrem. Na zewnętrznych znośne, ale tam woda jest podawana oddzielnie. Woda w domu lecieć jakoś tam leci, wyłącznik ciśnieniowy Danfosa załącza się gdy ciśnienie spadnie poniżej 1atmosfery, a wyłącza na 2,5-2,75. Tylko że dzieje sie to dosyć często, jakieś kilka razy na munutę. Pompa głębinowa jest lekko przewymiarowana. Powinna byc taka do 30-40m podnoszenia słupa wody, jest taka do 60m. I teraz juz zgłupiałem bo z informacji znalezionych w necie róznie piszą. Naczynie przeponowe Reflex o poj.100l mam dopompować czy spuścić z niego powietrze, aby uzyskać wyższe ciśnienie w instalacji? Taką czynność powineniem wykonać po spuszczeniu wody z układu czy też mogę to robić na pełnej instalacji? Dodam, że podkręcenie wyłącznika ciśnieniowego powoduje ciągłą pracę pompy pomimo że nie występuje pobór wody. Może jest tu winna pompa, co prawda chinol za niedużą kasę, ale polecana i z systemami typu zabezpieczenia przed suchoobiegiem i miękkim startem.

Mam zbyt małe ciśnienie w kranach za filtrem. Na zewnętrznych znośne, ale tam woda jest podawana oddzielnie. Woda w domu lecieć jakoś tam leci, wyłącznik ciśnieniowy Danfosa załącza się gdy ciśnienie spadnie poniżej 1atmosfery, a wyłącza na 2,5-2,75. Tylko że dzieje sie to dosyć często, jakieś kilka razy na munutę. Pompa głębinowa jest lekko przewymiarowana. Powinna byc taka do 30-40m podnoszenia słupa wody, jest taka do 60m. I teraz juz zgłupiałem bo z informacji znalezionych w necie róznie piszą. Naczynie przeponowe Reflex o poj.100l mam dopompować czy spuścić z niego powietrze, aby uzyskać wyższe ciśnienie w instalacji? Taką czynność powineniem wykonać po spuszczeniu wody z układu czy też mogę to robić na pełnej instalacji? Dodam, że podkręcenie wyłącznika ciśnieniowego powoduje ciągłą pracę pompy pomimo że nie występuje pobór wody. Może jest tu winna pompa, co prawda chinol za niedużą kasę, ale polecana i z systemami typu zabezpieczenia przed suchoobiegiem i miękkim startem.

musisz popróbować bo objawy o których piszesz mogą świadczyć i o za małej ilości powietrza i o za dużej, czymś przez co najłatwiej było to sprawdzić była szklana rurka podłączona na dole i na górze hydrofora, ale w nowych hydroforach zaprzestano robić wodowskazów, pierwsze dopuszczaj powietrza i możesz to robić nie spuszczając wody na zero tylko wyłacz zasilanie elektryczne od hydrofora i pompuj powietrze a w czasie pompowania spuszczaj wodę przez kran, drugim problemem mogą być zapchane filtry,

• 8 months później...
Problem generalnie nie zniknął. Udało mi się nawet wyregulować latem takie nastawy, że aparat ciśnieniowy po odkręceniu wody w kranie podawał stale napięcie na pompę bez wyłączeń. Jedynie w przypadku spłuczki Geberita klikał co chwilę. Jednak po zrzuceniu wody na zimę z kranów zewnętrznych znów pojawiło się pykanie tego Danfosa podczas poboru wody. Gdy podkręcę główną śrubę regulacyjną na taki moment aby napięcie było podawane stale i rozłączyło się dopiero po zamknięciu kranu to niestety nie działa to w przypadku ww spłuczki, która odcina wodę w sposób bardzo łagodny. Już mnie powoli cholera bierze tym bardziej, że od tych eksperymentów nie mam pojęcia jakie były nastawy fabryczne. Ma obawy czy aby pompa wytrzyma takie włączanie po kilkanaście razy na minutę?