Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odkryte belki stropowe - wykonczenie z bledami

Recommended Posts

Witam

Sytuacja jest nastepujaca: do bocznych powierzchni (pionowych) belek stropowych przykrecone profile, a do nich plyta GK.

Niestety zgapilem sie i do bocznych powierzchni belek nie przykleilem zadnych tasm slizgowych etc. (dokladniej nie zrobili tego wykonawcy, ale nie moge miec do nich pretensji).

Plyta jest docinana z dosc mala dokladnoscia i szczelina miedzy plyta a belka fluktuje w przedziale 0-5 mm.

Co moge zrobic (demontaz odpada)?

Pierwotna wersja z cwiercwalkiem przestala mi sie podobac zarowno estetycznie jak i cenowo.

Jak postapic przy gipsowaniu? Potrzebowalbym porady "krok za krokiem", gdyz robote wykonuja murarze... a ja tez jestem zielony :)

Licze na Panow

• 6 months później...

Też mam problem jak zrobić ocieplenie nad drewnianymi belkami stropowymi???

Buduję domek JANA (Archipelag) :). Mam już skończony dach - czyli stan surowy otwarty.

Strop nad salonem i otwartą kuchnią to belki stropowe, które chciałabym mieć widoczne.

Stąd moje pytanie. Co położyć na belkach stropowych?

Czy mogą być takie warstwy (patrząc od spodu):

1.na belkach stropowych płyty g-k (przeszpachlowane i pomalowane f. na biało)

2. folia paroizolacyjna

3. płyta OSB gr. 22 mm

4. wełna mineralna gr. 100 mm

Dodam, że poddasze jest nieużytkowe, ale ocieplenie między krokwiami gr. 15 cm

Czy może ktoś z Forumowiczów ma jakieś własne rozwiązania?:)