Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie prądu do domu z pominięciem etapu prądu budowlanego

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanie, bo juz sie troche w tym wszystkim gubię....

Mamy dom wykonczony powiedzmy prawie w stanie dewelporskim

Kilka dni temu energetyka zgodnie z umową przyłączeniową którą podpisaliśmy postawiła mi wreszcie skrzynkę energetyczna na działce i chciałbym zeby teraz prąd był już z niej podłączony bezpośrednio do domu - tzn nie chciałbym korzystać z zasilania poprzez skrzynkę budowlaną (której nie mam-prąd braliśmy do tej pory od sąsiada) jak to się robi gdy rozpoczyna się budowę a co za tym idzie nie chcę płacić za prad budowlany tylko normalny.

Jak to zrobić?

Z tego co wyczytałem na stronach ENEI (http://www.operator.enea.pl/index.php?page_id=213.) wynika ze musze chyba złożyć jeszcze 2 wnioski

1. Wniosek o zawarcie umowy o świadczenie usług dystrybucji (ud-d0)

http://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/ud_do_.pdf

2. Wnioek o przyłączenie instalacji odbiorczej do sieci (ps-do)

http://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/ps_do.pdf

Teraz pytania

1. kto wypełnia Cześć B we wniosku nr 2 tzn ps-do ? Moj instalator elektryczny?

2. Czy kabel między domem a skrzynką energetyczną może wykonac mój instalator czy musi ktoś z energetyki?

3. Licznik jak rozumiem zakłada energetyka. Czy przed jego założeniem cała instalacja musi być gotowa? (w tej chwili nie mam bezpieczników i róznicowek w głownej rozdzielni. (Elektryk twierdzi jak teraz wszystko juz podłączy to potem jak bedzie prad z energetyki bedzie musial jeszcze raz przepinać)

4. Czy to ze bedę mial licznik w domu oznacza automatycznie, ze nie bede miał prądu budowlanego tylko normalny - tzn jaką musze zaznaczyć taryfę i czy to przejdzie jesli dom nie jest odebrany?

Edytowane przez e_norbert

Witam

Zgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G".

Witam

Zgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G".

Ja przechodziłem to 2 razy. Pierwszy taka sama sytuacja jak teraz u Ciebie i załatwiłem taryfę docelową. obecna sytuacja to walka walka walka która trwała ok 3 miechów i taryfa docelowa pomimo SSO i braku instalacji elektrycznej w budynku

Witam

No dobra a czy takie oświadczenie to nie jest właśnie Część B na druczku z pkt nr 2?

A co z odpowiedziami na pozostałe pytania?

Teraz pytania

1. kto wypełnia Cześć B we wniosku nr 2 tzn ps-do ? Moj instalator elektryczny?

Wniosek o zakończeniu prac przy instalacji elektrycznej podczas procesu budowy może podpisać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi w specjalności instalacje elektryczne. To wynika z Prawa budowlanego i z zapisów w nim o procesie budowy, i kto jest uczestnikiem przocesu budowy, jak i kto może pełnić samodzielne funkcje techniczne. Jak rejon nie wymaga takiego podpisu to się ciesz. Nie ma obowiązku podpisywać osoba, która prowadzi działalność gospodarczą.

2. Czy kabel między domem a skrzynką energetyczną może wykonac mój instalator czy musi ktoś z energetyki?

Może i nawet powinien. Pewnie wyjdzie taniej.

3. Licznik jak rozumiem zakłada energetyka. Czy przed jego założeniem cała instalacja musi być gotowa? (w tej chwili nie mam bezpieczników i róznicowek w głownej rozdzielni. (Elektryk twierdzi jak teraz wszystko juz podłączy to potem jak bedzie prad z energetyki bedzie musial jeszcze raz przepinać)

Odpowiedź na to pytanie jest poniekąd zawarta w pytaniu pierwszym.

4. Czy to ze bedę mial licznik w domu oznacza automatycznie, ze nie bede miał prądu budowlanego tylko normalny - tzn jaką musze zaznaczyć taryfę i czy to przejdzie jesli dom nie jest odebrany?

Jeżeli na placu budowy dostaniesz taryfę G, to lepiej siedzieć cicho, bo zapewne ktoś się machnął.

;)

Edytowane przez geguś

• 2 years później...
Witam

robia sobie takie firmy co chca...juz im nie wysarcza gotowa instalacja tylko odbior budynku musi byc......golą nas na każdym kroku w tym pokreconym panstwie i nikt nie ma zamiaru z tym nic zrobic. doją doją i doją.....

W Tauronie np. wystarczy oświadczenie że instalacja jest wykonana. Można je podpisać samemu lub elektryk. Dokument że jesteś właścicielem nieruchomości i możesz podpisać umowę. Ale dostaniesz C. Żeby zmienić na G musisz przedłożyć dokument że budynek jest odebrany i gotowy do użytku.

Kolego ballred zapoznaj się proszę z wątkiem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654-0.html

Tam jeden z uczestników przedstawił swoją zwycięską batalię z Tauronem.

Na tym forum również na ten temat pisał.

Więc jasno widać, że bezkrytyczne dawanie posłuchu niektórym forumowym 'ekspertom' nie zawsze popłaca.

Do zmiany taryfy z C na G w ZEŁT (Zakład Energetyczny Łódź Teren i PGE Obrót) wystarczy oświadczenie inwestora o zakończeniu budowy plus poświadczenie elektryka z uprawnieniami o wykonaniu instalacji domowej zgodnie z przepisami prawa. Nie potrzeba ani meldunku ani odbioru.

Co ciekawe umowę dalej mam nie na adres, tylko na numer działki i nikomu to nie przeszkadza.

Edytowane przez robbo2k

• 1 month później...
Do zmiany taryfy z C na G w ZEŁT (Zakład Energetyczny Łódź Teren i PGE Obrót) wystarczy oświadczenie inwestora o zakończeniu budowy plus poświadczenie elektryka z uprawnieniami o wykonaniu instalacji domowej zgodnie z przepisami prawa. Nie potrzeba ani meldunku ani odbioru.

Co ciekawe umowę dalej mam nie na adres, tylko na numer działki i nikomu to nie przeszkadza.

A ja poszłam do Urzędu Miasta, gdy wystawało z ziemi kilka pustaków i złożyłam wniosek o adres.

Wszystkie sprawy załatwiam już z tym adresem i uważam to za udogodnienie :)