e_norbert 25.04.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) WitamMam takie pytanie, bo juz sie troche w tym wszystkim gubię....Mamy dom wykonczony powiedzmy prawie w stanie dewelporskimKilka dni temu energetyka zgodnie z umową przyłączeniową którą podpisaliśmy postawiła mi wreszcie skrzynkę energetyczna na działce i chciałbym zeby teraz prąd był już z niej podłączony bezpośrednio do domu - tzn nie chciałbym korzystać z zasilania poprzez skrzynkę budowlaną (której nie mam-prąd braliśmy do tej pory od sąsiada) jak to się robi gdy rozpoczyna się budowę a co za tym idzie nie chcę płacić za prad budowlany tylko normalny. Jak to zrobić? Z tego co wyczytałem na stronach ENEI (http://www.operator.enea.pl/index.php?page_id=213.) wynika ze musze chyba złożyć jeszcze 2 wnioski 1. Wniosek o zawarcie umowy o świadczenie usług dystrybucji (ud-d0)http://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/ud_do_.pdf 2. Wnioek o przyłączenie instalacji odbiorczej do sieci (ps-do)http://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/ps_do.pdf Teraz pytania 1. kto wypełnia Cześć B we wniosku nr 2 tzn ps-do ? Moj instalator elektryczny?2. Czy kabel między domem a skrzynką energetyczną może wykonac mój instalator czy musi ktoś z energetyki?3. Licznik jak rozumiem zakłada energetyka. Czy przed jego założeniem cała instalacja musi być gotowa? (w tej chwili nie mam bezpieczników i róznicowek w głownej rozdzielni. (Elektryk twierdzi jak teraz wszystko juz podłączy to potem jak bedzie prad z energetyki bedzie musial jeszcze raz przepinać)4. Czy to ze bedę mial licznik w domu oznacza automatycznie, ze nie bede miał prądu budowlanego tylko normalny - tzn jaką musze zaznaczyć taryfę i czy to przejdzie jesli dom nie jest odebrany? Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez e_norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertejot 25.04.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 WitamZgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 25.04.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam Zgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G". Ja przechodziłem to 2 razy. Pierwszy taka sama sytuacja jak teraz u Ciebie i załatwiłem taryfę docelową. obecna sytuacja to walka walka walka która trwała ok 3 miechów i taryfa docelowa pomimo SSO i braku instalacji elektrycznej w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_norbert 26.04.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam Zgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G". No dobra a czy takie oświadczenie to nie jest właśnie Część B na druczku z pkt nr 2? A co z odpowiedziami na pozostałe pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.04.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Teraz pytania 1. kto wypełnia Cześć B we wniosku nr 2 tzn ps-do ? Moj instalator elektryczny? Wniosek o zakończeniu prac przy instalacji elektrycznej podczas procesu budowy może podpisać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi w specjalności instalacje elektryczne. To wynika z Prawa budowlanego i z zapisów w nim o procesie budowy, i kto jest uczestnikiem przocesu budowy, jak i kto może pełnić samodzielne funkcje techniczne. Jak rejon nie wymaga takiego podpisu to się ciesz. Nie ma obowiązku podpisywać osoba, która prowadzi działalność gospodarczą. 2. Czy kabel między domem a skrzynką energetyczną może wykonac mój instalator czy musi ktoś z energetyki? Może i nawet powinien. Pewnie wyjdzie taniej. 3. Licznik jak rozumiem zakłada energetyka. Czy przed jego założeniem cała instalacja musi być gotowa? (w tej chwili nie mam bezpieczników i róznicowek w głownej rozdzielni. (Elektryk twierdzi jak teraz wszystko juz podłączy to potem jak bedzie prad z energetyki bedzie musial jeszcze raz przepinać) Odpowiedź na to pytanie jest poniekąd zawarta w pytaniu pierwszym. 4. Czy to ze bedę mial licznik w domu oznacza automatycznie, ze nie bede miał prądu budowlanego tylko normalny - tzn jaką musze zaznaczyć taryfę i czy to przejdzie jesli dom nie jest odebrany? Jeżeli na placu budowy dostaniesz taryfę G, to lepiej siedzieć cicho, bo zapewne ktoś się machnął. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez geguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ballred 04.07.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam Zgłoś się do biura obsługi klienta z oświadczeniem o gotowości instalacji elektrycznej do przyłączenia pobitą i podpisaną przez elektryka z uprawnieniami oraz z tytułem prawnym. Podłączą ci licznik bez problemu. Z tym, iż taryfa będzie budowlana czyli "C" do czasu zameldowania się w budynku wówczas przechodzisz na taryfę "G". robia sobie takie firmy co chca...juz im nie wysarcza gotowa instalacja tylko odbior budynku musi byc......golą nas na każdym kroku w tym pokreconym panstwie i nikt nie ma zamiaru z tym nic zrobic. doją doją i doją..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.07.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 W Tauronie np. wystarczy oświadczenie że instalacja jest wykonana. Można je podpisać samemu lub elektryk. Dokument że jesteś właścicielem nieruchomości i możesz podpisać umowę. Ale dostaniesz C. Żeby zmienić na G musisz przedłożyć dokument że budynek jest odebrany i gotowy do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 06.07.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 A ja budynek mam jeszcze bez odbioru i po dwoch latach wkopali slupy i wlozyli licznik do szkynki. Umowe podpisalem na taryfe G11. Nikt z firmy nie mowil ze musze miec odebrany budynek do taryfy G11. Firma PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 06.07.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Kolego ballred zapoznaj się proszę z wątkiem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654-0.html Tam jeden z uczestników przedstawił swoją zwycięską batalię z Tauronem.Na tym forum również na ten temat pisał. Więc jasno widać, że bezkrytyczne dawanie posłuchu niektórym forumowym 'ekspertom' nie zawsze popłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 06.07.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 mistrzostwo świata co zrobił ten zenon33_2008 - warto przeczytać cały wątek z tego lina który zapodał post wyżej kkas12 - jestem pełen uznania w jaki sposób Tauron został wypunktowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbo2k 09.07.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Do zmiany taryfy z C na G w ZEŁT (Zakład Energetyczny Łódź Teren i PGE Obrót) wystarczy oświadczenie inwestora o zakończeniu budowy plus poświadczenie elektryka z uprawnieniami o wykonaniu instalacji domowej zgodnie z przepisami prawa. Nie potrzeba ani meldunku ani odbioru.Co ciekawe umowę dalej mam nie na adres, tylko na numer działki i nikomu to nie przeszkadza. Edytowane 9 Lipca 2013 przez robbo2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 09.08.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Do zmiany taryfy z C na G w ZEŁT (Zakład Energetyczny Łódź Teren i PGE Obrót) wystarczy oświadczenie inwestora o zakończeniu budowy plus poświadczenie elektryka z uprawnieniami o wykonaniu instalacji domowej zgodnie z przepisami prawa. Nie potrzeba ani meldunku ani odbioru. Co ciekawe umowę dalej mam nie na adres, tylko na numer działki i nikomu to nie przeszkadza. A ja poszłam do Urzędu Miasta, gdy wystawało z ziemi kilka pustaków i złożyłam wniosek o adres. Wszystkie sprawy załatwiam już z tym adresem i uważam to za udogodnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts