Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Cz.

na tak postawione pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć.

1. czy podłogówka będzie wykonywana w już istniejącym budynku, czy planowana na etapie projektu,

2. czy zamierzasz mieć tylko podłogówkę w całym domu, czy system mieszany podłogówka+grzejniki,

3. jak chcesz porównywać ceny ?

a) jeśli zamierzasz mieć tylko grzejniki to piec może pracować na wyższej temperaturze zasilania/powrót, at ym samym dajesz mniejsze grzejniki.

b)jeśli system mieszany, lub porównujesz cenę grzejników do podłogówki przy takiej samej temp. zasilania dla podłogówki i grzejników, to grzejniki w stosunku do punktu a), muszą być znacznie większe.

4. który z systemów podłogówki wybierzesz i do którego producenta grzejników chcesz to porównywać ?

Ogólnie licząc bardzo oględnie, planując podłogówkę od etapu projektu domu wydaje mi się, że ceny podłogówki i grzejników są zbliżone, ze wskazaniem na tańsze grzejniki. Ale podłogówka w eksploatacji będzie dawać w późniejszym czasie spore oszczędności, pod warunkiem, że będzie dobrze zaprojektowana.

Cz.

DZIĘKI- TROCHĘ MAŁO WYMIENIONYCH NAZW FIRM - ALE DZIĘKI

celowo, gdyż nikt mi za to nie płaci :cry:

( a ponadto jest to forum wymiany doświadczeń a nie reklamowe,

chociaż rozmawiamy też o markach )

a wręcz przeciwnie, to ja zostawiam kasę w hurtowniach jako inwestor.

Cz.

Poszukaj po forum - pełno nazw i producentów i sprzedawców.

:oops: pytanie jak w tytule

Przedstawiciel handlowy z PURMO twierdzi, że średnio koszt jest wyższy o ok.30%.

a niby co innego miałby mówić sprzedawca grzejników :lol:

na dole mam podłogówkę, na górze będę miał grzejniki, więc przetrenowałem ten temat.

Cz.

Jeżeli jesteś w fazie przygotowań do budowy, to proponuje "płyte fundamentową grzewczą LEGALETT" szczegóły na ich stronie.

W płycie fundamentowej masz zatopione rury śr. 100mm czynnikiem przenoszącym ciepło jest powietrze, masz ciepłą całą podłoge. Bez pieca w kotłowni, grzejników na ścianach, kominek również wspomaga system.

Wykonałem kilka i działa.

Pozdrawiam.

IKA-BUD

Jeżeli jesteś w fazie przygotowań do budowy, to proponuje "płyte fundamentową grzewczą LEGALETT" szczegóły na ich stronie.

W płycie fundamentowej masz zatopione rury śr. 100mm czynnikiem przenoszącym ciepło jest powietrze, masz ciepłą całą podłoge. Bez pieca w kotłowni, grzejników na ścianach, kominek również wspomaga system.

Wykonałem kilka i działa.

Pozdrawiam.

IKA-BUD

Napisz mi jakie koszty takiego wynalazku, jak to z kotłem na gaz połaczyć?

Czy w ogóle można?

Czy jest mozliwość tradycujnego ogrzewania w części domu, czy płyta tylko na całość?

Purmo podłogówkę również mają i w tym temacie rozmowa prowadzona, była.

a chyba, że tak,

ale dodam, że w hurtowni, gdzie kupowałem kondensata, zaproponowano mi rozdzielacz do podłogówki z zaworem trójdrogowym "6" - zawory manualne za 950-1000 zł ( cuś ok. tego ). W innej hurtowni ca. kupiłem za 3 stówki z hakiem.

a, i ten pierwszy nie był pozłacany :wink:

Zależy gdzie pytasz i o jakich producentów, ale zgadzam się z faktem, co napisałem wyżej, że grzejniki mogą być nieco tańsze.

Ale powtórzę, podłogówka w eksploatacji daje większe oszczędności.

Cz.

Napisz mi jakie koszty takiego wynalazku, jak to z kotłem na gaz połaczyć?

Czy w ogóle można?

Czy jest mozliwość tradycujnego ogrzewania w części domu, czy płyta tylko na całość?

wrzuć w wyszukiwarkę hasło "legalet", a czytania będzie na tydzień :lol:

Cz.

Purmo podłogówkę również mają i w tym temacie rozmowa prowadzona, była.

a chyba, że tak,

ale dodam, że w hurtowni, gdzie kupowałem kondensata, zaproponowano mi rozdzielacz do podłogówki z zaworem trójdrogowym "6" - zawory manualne za 950-1000 zł ( cuś ok. tego ). W innej hurtowni ca. kupiłem za 3 stówki z hakiem.

a, i ten pierwszy nie był pozłacany :wink:

Zależy gdzie pytasz i o jakich producentów, ale zgadzam się z faktem, co napisałem wyżej, że grzejniki mogą być nieco tańsze.

Ale powtórzę, podłogówka w eksploatacji daje większe oszczędności.

Cz.

O tutaj znalazłem osobę, która mi pomoże...

Ja też planuję podział - podłogówka/grzejniki. Tylko, że mam parterówkę... Część doma ;-) (dzienna+łazienki i korytarz - ok. 75 m2) będzie mieć podłogówkę, sypialnia i pokoje dzieci, garderoby i pom. gosp. kaloryfery...

Czy w takim pomysle widzisz coś problematycznego?

Człowiek, który mi miał zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie w tym zakresie "cedził" mi coś, żeby się zdecydować na jedno... Ale argumenty miał żadne...

Jak to się sprawdza w praktyce? I jakie ewentualnie dodatkowe elemety trzeba kupić, aby taka "hybryda" działała?

I na koniec pytanie beznadziejnego laika... ;-) Myślałeś nad połączeniem takim, że w jednym pom. byłby grzejnik i podłogówka... I co w ogóle zrobi, gdy podłogówka się "zdupczy"... Trzeba całość kuć...

I już na prawdę ostatnie pytanie, czy na poszczególne pomieszczenia ogrzewane podłogowo można zrobić osobne sterowanie temperatury (w niektórych będziemy przebywać częściej w niektórych rzadziej i ogrzewanie 75 m2 z taką samą mocą może być trochę nie efektywne)

Z góry dziękuję

Będę wdzięczny za rozwianie choć części moich wątpliwości...

Pozdrawiam

My nasze kawałki podłogówki podłaczymy do zaworów powrotnych grzejników: w łazience, w wiatrołapie i w kuchni (z pokoju). Mam nadzieję, że obejdzie się bez bardziej skomplikowanych rozdzielaczy. Ale dowiem sie o tym za tydzień, bo właśnie ocenia to instalator.
...

Będę wdzięczny za rozwianie choć części moich wątpliwości...

Pozdrawiam

1. w Twoim układzie nie ma nic nadzwyczajnego,

2. dyskusje na temat podłogówki w sypialniach przetaczły się na forum, tak gwałtowne, jak wiosenne burze, poczytaj. osobiście w sypialniach zdecydowałem się jednak na kaloryfery.

3. w praktyce to działa, ale jeszcze tego nie doświadczyłem, całość uruchamiam gdzieś za 2-3 tygodnie,

4. aby mieć podłogówkę i kaloryfery, w najprostszej formie potrzebujesz :

- kaloryfery + zawory termostatyczne do nich,

- rurki do podłogówki,

- rozdzielacz z zaworami i odpowietrznikami, najlepiej automatycznymi ( np. 5 obiegów, to z 5-wyjściami ),

- pompa do podłogówki,

- pompa do co,

- zawór trójdrogowy,

5. pewnie, że może być kaloryfer i podłogówka w jednym pomieszczeniu, szczególnie dotyczy to źle docieplonych budynków i prawie zawsze łazienek, ale normalnie po co ?

Co masz na myśli, że Ci się podłogówka "z......" ?

układasz, wykonujesz próbę ciśnieniową, zalewasz jastrychem ciągle pod ciśnieniem, sprawdzasz ciśnienie po zalaniu jastrychem, jeśli nie spadnie ponad normę, to jest OK. Prawidłowo wykonana ( m.in. w rurkach osłonowych poprzez dylatacje, odpowiednio dobrana moc ) ma dzialać 50 lat !

6. osobne sterownie temperatury na każde pomieszczenie ?

przecież masz zawóry w rozdzielaczu na każdy obieg. 1 obieg = 1 pomieszczenie ( ale nie zawsze ! ), zakręcasz zawór i odcinasz grzanie w pomieszczeniu. Ewentualnie możesz zastosować elektrozawór podłaczony do osobnego sterownika ( czujnika temperatury ), ewentualnie kupujesz piec ze sterowaniem na dwa obiegi i masz podział na dwie strefy, rozwiązań znalazłoby się jeszcze kilka ...

Cz.

układasz, wykonujesz próbę ciśnieniową, zalewasz jastrychem ciągle pod ciśnieniem, sprawdzasz ciśnienie po zalaniu jastrychem, jeśli nie spadnie ponad normę, to jest OK.

Cz.

A co się robi, jeśli spadnie?

(To nie jest złośliwe pytanie. Po prostu oczami wyobraźni zobaczyłam jak grzęznąc w już wiążącym jastrychu szukamy przyczyny :lol: )

pierwsza próba ciśnieniowa ma na celu sprawdzenie, czy na rozdzielaczu dobrze są podłączone rurki z obiegów.

utrzymywanie większego ciśnienia podczas wylewania jastrychu ma na celu :

1. zapobiegnięcie lokalnemu zgnieceniu rurki,

2. kontrolę, czy rurka nie została uszkodzona przez fachowców podczas wylewania jastrychu,

Jeśli zostanie uszkodzona, lokalizujemy uszkodzenie, świeży jastrych łatwo odkuwamy, łączymy przewód obiegu podłogówki TYLKO ZŁĄCZKAMI ZACISKOWYMI i uzupełniamy jastrych,

:-? :D

Powinno być dobrze, ale przy minimalnej świadomości fachowców co jest grane i przy maksymalnej ich trzeźwości ( także umysłu ), nic nie powinno się stać :wink:

Cz.