Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

atika, czy Ty zamawialas ceramike do jednej lazienki w sklepie...cos a'la extrazone w nazwie...?pamietam, ze po Twojej rekomendacji weszlam na ich strone i niestety jej nie zapisalam...kojarze, ze to bylo u Ciebie...mam nadzieje, ze mi sie nie przysnilo:D

atika, czy Ty zamawialas ceramike do jednej lazienki w sklepie...cos a'la extrazone w nazwie...?pamietam, ze po Twojej rekomendacji weszlam na ich strone i niestety jej nie zapisalam...kojarze, ze to bylo u Ciebie...mam nadzieje, ze mi sie nie przysnilo:D

Co prawda nie wiem jaki to sklep extrazone - ale swoją "chińską" ceramikę zamawiałam tu:

lineablue

Odkopuję wątek z zaświatów ;)

Aniu - pytałaś co tam u nas i czy zgodnie z harmonogramem - cóż - harmonogramu brak, ale wszystko chyba dobrze idzie. Choć zaczynam sie bać, że polegniemy na szczegółach, ale może się uda.

Przeprowadzka w planach - za 5 tygodni. :jawdrop:

- co jest zrobione.

płytki we wszystkich pomieszczeniach w których mają być, tj. łazienka chłopaków, łazienka gościnna, kuchnia, wiatrołap, spiżarka, kotłownia. Kończą dzisiaj/jutro robić naszą łazienkę. I do skończenia podłoga w garażowym kanale i obrzeże kanału - ale trzeba kupić zbrojenie.

- do położenia cegła na ścianie w łazience gościnnej.

Muszą skończyć szlifowanie sufitów.

Czeka nas malowanie, to będziemy robić sami, montaż gniazdek, pstryczków, itd..., montaż paneli - to już zamontują "panowie". chcieliśmy sami, bo nie jest to trudne, nie raz kładliśmy, ale czasu brak :( więc będziemy musieli zapłacić.

- panowie też zamontują parapety - mają być w poniedziałek w przyszłym tygodniu....

- drzwi mają przyjechać i być zamontowane 5-7 grudnia.

Zostaje montaż kuchni. Kuchnię mamy praktycznie dopracowaną. Ale zabraklo nam wczoraj czasu by ją kupić i umówić się na montaż, choć w IKEA spędziliśmy półtorej godziny ustalając szczegóły. Dzisiaj jedziemy ponownie i mam nadzieję, uda sie już zakończyć temat.

Jedyne co mnie martwi to blaty i uchwyty.

Uchwyty z IKEA żadne nam sie nie podobają więc musimy szukać gdzie indziej.

Blat miał być zamontowany jako blat + parapet pod oknem. Niestety IKEA nie da mi na takie coś gwarancji, więc muszę szukać blatów osobno. Czyli wracam do pierwotnego planu. Albo Kronopol Consuela, albo Eger - beton ciemny.

No i w taki stan prawie można się wprowadzać ;)

Oczywiście zostaje temat lamp - no ale żarówki z sufitu są bardzo designerskim rozwiązaniem ;) A co do lamp to nie wiem kiedy dojdziemy do zupełnego porozumienia i skompletowania. Ale bez nich można mieszkać...

Kolejna sprawa która pewnie zostanie na później to listwy przypodłogowe... zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja do salonu, jadalni i korytarza chcialabym białe, proste z 6-8cm wysokie z drewna, albo MDF. A do reszty pomieszczeń mają być listwy niskie, cienkie, malowane farbą do ścian. Tylko musimy takich poszukać.

Kończę, bo pewnie Was zanudziłam tym przydługawym postem....

Aha jeszcze mało fajna wiadomość. Po sobotnim spotkaniu z kier-budem będziemy na 99% zrywać naszą wylewkę na tarasie z przodu. Ona była jakoś źle wykonana i zaczęła się już sypać. Kierownik w sobotę tłuk w nią w kilku miejscach młotkiem i stwierdził że do zrobienia na nowo. ale teraz już za zimno, więc czeka nas to na wiosnę.

A w czwartek-piątek - spotkanie kierownika z wykonawcą i będą siebie nawzajem i mnie przekonywać czy jest zrobiono dobrze czy nie.

zobaczymy co z tego wyjdzie.

To jeszcze dopisze czego brakuje z wyposażenia.

- brakuje, ale są już wybrane meble do pokoju starszaka - szafa suwana, biurko i szafka IKEA

- szafa suwana garderobiona do korytarza - już wybrana i rozpisana, tylko kupić w IKEA

- stolik niski przy kanapie - brak pomysłu

- kanapa zamówiona - ma być za 3 tygodnie,

- krzesła do jadalni - nadal brak 100% akceptacji, ale raczej na pewno stanie na Ghostach transparentnych.

- szafka na buty i ławeczka na korytarz - ale pewnie pójdziemy na łatwiznę i stanie IKEA,

- cały czas brakuje mi pomysłu co postawić w kąciku przy wejściu - między salonem/korytarzem, a wiatrołapem.

Jest tam trochę miejsca i można fajnie to zaaranżować, ale nie wiem jak...

Kupiłam za to obrazki w tk maxx, na ścianę w tym miejscu ;) a dalej szukam inspiracji co tam postawić.

atika, a czy przypadkiem yokasta nie miała parapetu z ikeowskiego blatu?

zaraz zobaczę.

IKEA jakby co to zrobi - ale nie dają na to gwarancji. Na dodatek Pani powiedziała, że jeśli to jest łączenie przy oknie + w tym miejscu ma być zlew... to niestety może się rozpulchniać na łączeniu i gwarancja tego nie obejmuje.

PS. Kupiłam sobie ten lakier w sprayu który podawałaś. I szukam pierwszej "ofiary" na której poćwiczę ;)

zaraz zobaczę.

IKEA jakby co to zrobi - ale nie dają na to gwarancji. Na dodatek Pani powiedziała, że jeśli to jest łączenie przy oknie + w tym miejscu ma być zlew... to niestety może się rozpulchniać na łączeniu i gwarancja tego nie obejmuje.

Atika, nie zgodzę się z Panią :D bo u nas mówili co innego - i w sklepie i Ci od montażu :). U nas jest tam zlew i nie ma żadnego problemu. I tak się nie dało inaczej zrobić tego parapetu jak z blatem skoro wypadało na tej samej wysokości, na szafkach wiadomo - blat się opiera normalnie, przy parapetach (w zasadzie pod nimi) mamy takie podkładki z pleców szafek :D żeby była idealnie ta sama wysokość, ładnie zasylikonowane wszystko itd.

Tak naprawdę nie mogą nie dać gwarancji na montaż ;). Taka usługa jak "montaż parapetu z blatu kuchennego" znajduje się w ich cenniku :).

Jedyne co to trzeba łączyć fazką do siebie, przez to widać łączenie ale nawet jak blat będzie pracował to będzie to dobrze wyglądało, tzn. ten wygląd się nie zmieni a w innym wypadku może być widać. Nie wiem czy jasno piszę o co mi chodzi, jak nie to daj znać :D.

Zawsze zostaje jeszcze stara poczciwa IKEA i lampa FOTO :)

Miałam ją w poprzednim domu... i już mi się tak opatrzyła, że tylko w ostateczności... choć rzeczywiście cena jest tutaj baaaardzo dużym atutem.

Odwołuje to co napisałam ;)

Wczoraj byłam w IKEA.

Ja miałam w domu małą wersję foto, tą srebrną. Wczoraj widziałam czarne, wielkie 50cm i białe mniejsze. Obie były bardzo fajne.

Więc zmieniam zdanie ;) A, że kobieta zmienną jest... chyba mi darujecie.

Nie ukrywam, że aspekt finansowy ma tu jakieś znaczenie.... bo wiadomo im bliżej przeprowadzki, tym kasy mniej.

Białe foto pewnie zawisną w jadalni, ale chciałabym je powiesić na dłuższych kablach, koniecznie białych, coś takiego jak tu:

http://4.bp.blogspot.com/_lR2vracc3r8/S7pM7dW-x-I/AAAAAAAACvM/O3j_mHPWB1Q/s1600/my_scandinavian_retreat_spis_01.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-tOcKtw1ZAk8/TVgw0eUaPjI/AAAAAAAADYA/LyIIr-FiYnk/s1600/norm_1293545241-3.jpg

chodzi o sposób powieszenia kabli, nie kolor lamp ;)

a czarna może pójdzie do kuchni nad stół.

Atika, za ile przeprowadzka ? :jawdrop::jawdrop::jawdrop: SZYBCIOREM! W szoku jestem.

Sprawnie Wam idzie :yes:.

Przeprowadzka mam nadzieję - tak jak w podpisie - 18 grudnia, Czyli za 5 tygodni :jawdrop:

a Ty kiedy ?? bo chyba "na dniach" ??

Edytowane przez atika