Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

A u nas cisza spokój....

A teraz mała porażka. Kupiliśmy sobie w styczniu na Gruponie kupon na realizację projektu ogrodu. Była dobra cena więc postanowiliśmy że kupujemy. I zamiast zgłosić się od razu czekaliśmy do początku kwietnia.... i tak daliśmy plamę bo teraz okazało się, że projekt będą mogli zacząć we wrześniu :( - mają tyle osób w kolejce.

Więc zaczynamy działać sami, bo musimy jakoś zagospodarować 2 całkiem wielkie góry piachu jakie nam zostały, pomyśleć jak ma wyglądać wjazd do garażu - bo ten musimy już teraz zrobić, no i wymyślić coś ze skarpami....

Właśnie te skarpy chciałam głównie powierzyć projektantowi by miało to ręce i nogi, ale wychodzi na to, że jednak sami coś będziemy musieli pomyśleć... bo bez sensu będzie rozsypywać tony piachu po działce, a później kupować go na skarpy....

no to pomarudziłam ;)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyny może jestem cienki bolek w sprawach kuchennych ale co wy widzicie w blatach kuchennych z Ikei ( oprócz ceny oczywiście )....przecież to jest wyrób jednorazowy...kumpel, który mieszka już 15 lat w Sztokholmie na pytanie o meble z Ikei parsknął śmiechem: bibeloty, pierdoły i inne bzdety - tak, ale nie meble ( takie jest jego zdanie )....nie mam oczywiście żadnych wrogich zamiarów, po prostu pytam....

Dziewczyny może jestem cienki bolek w sprawach kuchennych ale co wy widzicie w blatach kuchennych z Ikei ( oprócz ceny oczywiście )....przecież to jest wyrób jednorazowy...kumpel, który mieszka już 15 lat w Sztokholmie na pytanie o meble z Ikei parsknął śmiechem: bibeloty, pierdoły i inne bzdety - tak, ale nie meble ( takie jest jego zdanie )....nie mam oczywiście żadnych wrogich zamiarów, po prostu pytam....

no właśnie cena

hejka atika

pawelkokosz - ja mam w domu trochę mebli z IKEA i wierz mi mają się bardzo dobrze. Stół w jadalni i krzesła (w poprzednim domu) miały 8 lat i były baaardzo często eksploatowane - wyglądają bardzo dobrze i złego słowa na nie nie powiem.

Kuchnię mam z IKEA bo tak dużej kuchni jaką mam i takiej jaka mi się podoba w tej cenie nigdzie bym nie dostała. A ja lubię swoje "samozamykające" się szafki i szuflady na "blumie".

Blatu co prawda nie mam z IKEA tylko EGGERA, ale za to mam ich blat docięty jako blat w łazience chłopaków - drewniany.

Moje dzieciaki leją po nim wodą, pastą, itp.... jak na razie wygląda jak nowy i mam nadzieję, że jeszcze trochę taki pozostanie.

Co do mebli z salonów - teściowa kupiła jakoś we wrześniu drogie meble z salonu - górne szafki, otwierane "do góry" mają szyby. Uchwyty zamontowane w tej szybie. Jedną już wymieniała bo cała pękła od uchwytu do narożnika, druga ma rysę właśnie przy uchwycie.

A są to szafki nie za często użytkowane i na pewno delikatniej niż robią to moje dzieci.

Więc nie ma to być jakiś "psalm pochwalny" na cześć IKEA, ale ja ją lubię i wywalenie 2 lub 3 razy tyle kasy na kuchnię nie gwarantuje tego, że wytrwa dłużej ;)

khb - no to obie dałyśmy się porobić... można się było spodziewać za tą super promocyjną cenę. A Tobie na kiedy dali termin ??

reni - witam, witam ;)

Atika - uwierz mi że można znaleźć naprawdę duże kuchnie w cenach akceptowalnych, u mnie sam blat ma 3,5 m na 3 m ( kształt litery L ), trzeba tylko szukać....ja zjechałem całe woj zachodniopom. i .....jedno wielkie NIC. Ceny kosmos ( stolarze zmanierowani odbiorcą niemieckim ), jakość jeszcze gorzej i ogólne podejście do klienta to tragedia. Już myślałem, że jestem skazany na taką miernotę ale czasami los bywa przewrotny.....znalazłem stolarza 10 km od Zakopca, który zrobił mi cała galanterię drewnianą do domu za połowę tego co bym wydał w moich okolicach ( schody, kuchnia, stół, ławy, krzesła, drzwi wewnt.,itp. - i wszystko z drewna ). A najzabawniejsze jest to, że chłopu opłacało się jechać 750 km do mnie i on zarobił i ja zaoszczędziłem :)....a poza tym my w Szczecinie nie mamy Ikei i dlatego po zakupy śmigamy do Berlina ( inny jest asortyment, jakość i przede wszystkim cena :)).....

pawelkokosz no ale jakie to są ceny, bo połowa ceny z twojej okolicy nic nie mówi

a ikea ma lepsze i gorsze wyroby, ale wzornictwo, ceny i gwarancje naprawdę dobre

Bardzo proszę: kuchnia dosyć duża drewniana bez udziwnień typu Cargo czy Magic Box - rozmowy od 20 tys. PLN w górę ( a mnie się udało zmieścić w 12 tys. PLN ), stół, ława i cztery krzesła także czyste drewno - od 5 tys. PLN ( u mnie 2000 PLN ), schody z balustradą u góry zabudowane pod spodem z pomieszczeniem na "przydasie" - od 18 tys. PLN ( u mnie 16 tys. PLN - małe sprostowanie schody są naprawdę duże, miejsce gdzie są zamontowane to 3,5 m na 3,75m - wnieśliśmy 3 częściową szafę bez rozkręcania - bez strat :) ), drzwi wewnętrzne - krzyczeli od 1000 PLN ( u mnie 800 PLN od sztuki z szybą dzwiękoszczelną i bezpieczną dla dzieci tzn. 4mm szyby plus folia plus znowu 4mm szyby )....i mógłbym tak długo bo i dużo stolarz wykonał rzeczy....w sumie jakbym wziął wszystko z moich okolic wydałbym około 90 tys. PLN, a tak wydałem 45 tys. PLN ( ale stwierdzam, że naprawdę warto było :))....jakby ktoś potrzebował dam namiary na priva....

A jaka jest ta gwarancja? Bo na moje wyroby ja również takową dostałem....i dodatkowo kilka części zamiennych ( plus szafka w toalecie gratis, plus listwy podłogowe także free )...słuchajcie dziewczyny, każdy kupuje to na co ma ochotę i finanse, ja chciałem z żoną mieć coś porządnego i wiekowego, i taką rzecz dostałem...od zawsze marzył nam się stół w kuchni, taki jaki miała moja babcia, gdzie zmieści się porządna rodzina....jakbym umiał dodawać zdjęcia na te forum to bym cosik wrzucił, a tak wstyd się przyznać alem kiep i może później coś spróbuję :))

A jaka jest ta gwarancja? Bo na moje wyroby ja również takową dostałem....i dodatkowo kilka części zamiennych ( plus szafka w toalecie gratis, plus listwy podłogowe także free )...słuchajcie dziewczyny, każdy kupuje to na co ma ochotę i finanse, ja chciałem z żoną mieć coś porządnego i wiekowego, i taką rzecz dostałem...od zawsze marzył nam się stół w kuchni, taki jaki miała moja babcia, gdzie zmieści się porządna rodzina....jakbym umiał dodawać zdjęcia na te forum to bym cosik wrzucił, a tak wstyd się przyznać alem kiep i może później coś spróbuję :))

Dokładnie - każdy kupuje to co mu się podoba.

Ja nie jestem miłośniczką drewna i drewniane stoły i meble - takie "prawdziwe" solidne mnie nie biorą. Ale wiem że jest wielu miłośników.

A na meble z IKEA jest 25 lat gwarancji na:

fronty kuchenne, obudowy szafek, zawiasy, amortyzatory, szuflady i fronty wyposażenie wewnętrzne Rationell, kosze, półki, cokoły, nogi, PERFEKT, blaty laminowane o gr.3,8cm

- od stolarza nikt tylu nie dostanie.

Dokładnie - każdy kupuje to co mu się podoba.

Ja nie jestem miłośniczką drewna i drewniane stoły i meble - takie "prawdziwe" solidne mnie nie biorą. Ale wiem że jest wielu miłośników.

A na meble z IKEA jest 25 lat gwarancji na:

fronty kuchenne, obudowy szafek, zawiasy, amortyzatory, szuflady i fronty wyposażenie wewnętrzne Rationell, kosze, półki, cokoły, nogi, PERFEKT, blaty laminowane o gr.3,8cm

- od stolarza nikt tylu nie dostanie.

A założysz się? :)...... a tak poza nawiasem co to jest samozamykające się szafki na "blumie" ? Bo chyba znowu wychodzi żem kiep :))

A założysz się? :)

Ale o co? O 25 lat gwarancji?

Statystycznie częściej kończą działalność prywatne firmy niż takie molochy jak IKEA. Stolarz może dać i 30 lat gwarancji, tylko ile to jest warte?

Stolarz, z którym współpracowałem jest stolarzem od dziada, pradziada, itd, poza tym która z was za 10 lat będzie dalej miała rachunki za zawias lub kopie faktur....tak więc bez obaw...będzie dobrze :)....ponawiam pytanie: co to są te szafki na "blumie" ? Bo naprawdę nie wiem....ale u nas lało w nocy :(

Na przykład ja :) A Ty nie trzymasz kopii rachunków co najmniej przez okres trwania gwarancji?

Ze stolarzami z dziada pradziada też różnie bywa, ale życzę Ci, żebyś nie musiał się o tym przekonywać a kuchnia niech jak najdłużej nie wymaga serwisowania :)

Szafki na blumie, to szafki z zawiasami firmy Blum.

Samodomykające się, czyli takie, że lekko popchniesz drzwiczki a one zamkną się bez trzaskania.

A czyli takie samozamykające się...ok już jestem w domu....naprawdę trzymasz wszystkie rachunki aż tyle lat...nawet na takie pierdoły? OK,dajmy temu pokój, wy dziewczyny lubicie mebelki z Ikei i niech tak zostanie...a tak z innej beczki jak się tam mieszka Atice w jej pałacyku,jakie wrażenia? Bo ja podobnie się wprowadziłem ( 31.12.2011 ) i jak narazie miodzio lodzio :)....

pawelkokosz te szafki to szuflady z samodomykającymi się prowadnicami, robi je nie tylko blum, ja mam jedną szafkę z blumem a resztę z prowadnicami hettich i pewnie gdybym nie miała brata co kuchnie mi zrobił jeszcze taniej niż ikea i na wymiar mojej kuchni, która pod ikeę o kilka cm nie pasowała to bym miała ikeę, bo jednak porównując twoje ceny ikea wypada po prostu taniej

Stolarz, z którym współpracowałem jest stolarzem od dziada, pradziada, itd, poza tym która z was za 10 lat będzie dalej miała rachunki za zawias lub kopie faktur....tak więc bez obaw...będzie dobrze :)....ponawiam pytanie: co to są te szafki na "blumie" ? Bo naprawdę nie wiem....ale u nas lało w nocy :(

poczytaj na stronie Bluma....

A czyli takie samozamykające się...ok już jestem w domu....naprawdę trzymasz wszystkie rachunki aż tyle lat...nawet na takie pierdoły? OK,dajmy temu pokój, wy dziewczyny lubicie mebelki z Ikei i niech tak zostanie...

Paweł, pewnie, że trzymam. Nawet na większość pierdół :lol2: W końcu zapłaciłam za coś i dlaczego miałabym płacić drugi raz, gdyby coś się zepsuło?

I nie uważam, żeby było czemu dawać pokój ;) Zabrzmiało to tak jakbyśmy tu boje toczyli. A my po prostu sobie rozmawiamy, prawda?

Nie no wszystko jest ok....tylko ja w poprzednim moim domku też miałem kuchnię robioną na zamówienie ( tylko wtedy była to wersja budżetowa ) i teoretycznie też miałem gwarancję ale po 11 latach gdy prowadnice odmawiały posłuszeństwa to nie szukałem gwarancji i faktur tylko poszedłem po nowe, lepsze i koniec ( a wtedy prowadnice samozamykające to pamiętam był kosmos jakościowy i cenowy - obecnie to standard ). Tak samo wy dziewczyny mówicie że macie 25 lat gwarancji w Ikea, pytanie tylko czy po 15 latach też będziecie np. szukać paragonu na daną rzecz czy pójdziecie po prostu i kupicie nową....mnie tylko o to chodzi, gwarancja jest oczywiście bardzo ważna ale w ramach zdrowego rozsądku....to tak samo jak niektórzy producenci blach miedzianych na dach dają 300 lat gwarancji ( dobre sobie ), tylko gdzie tu sens :))).....

A za to dzisiaj mam już piękne słońce i 15 stopni :)....majówka zapowiada się super..tylko wygonię od siebie tą grypę :(