Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No oby było dobrze....

Esiak - widziałam, że pytałeś u myszonik o tynki zewnętrzne. Jakie kładziesz u siebie ??

Ja po przeczytaniu wieeeeelu stron o tynkach zdecydowałam się na silikonowy Coporola. teraz szukam dobrej ceny ;)

Mam też ofertę z ALLES Elewacje, na całą elewację styro (grafit 031), siatki, kleje, tynk coporola silikonowy - materiał i robocizna za 140zł. Ale chyba to sporo.

Esiak - jakby co po wycenę Caparola zgłoś się do El-Bau w Wysogotowie. Dali mi naprawdę bardzo dobre ceny ;)

Ogłoszenie : SZUKAM KOGOŚ DO WYKONANIA ELEWACJI. OCIEPLENIE STYRO + POŁOŻENIE TYNKU SILIKONOWEGO.

Jeśli macie jakieś ekipy - proszę o namiar.

Aniu - to dokładnie te. T Twoje to podłogowe 44x44

Są podłogowe z połyskiem 44x44, i ścienne 60x33 i 90x33 ;)

Tak mi się te ścienne do łazienki spodobały ;)

Ale nie wiem jak je położyć. Do tego płytki zwykłe bez wzoru dość drogie. Więc nie wiem czy nie położyć innych 30x60 - znalazłam całkiem fajne i do tego te płytki 33x60 jako dekor na wysokości 120-150cm na całości łazienki jako opaska.

No i fajnie by wyglądały pod prysznicem... ale to by była dość droga zachcianka ;)

Mają jeden minus - tych 60x30 jest w kartonie 5 szt i niestety często jedna płytka sie powtarza. Przy zakupie nigdy nie wiesz co Ci się trafi, więc niestety możesz mieć nawet z 4-5 tych samych kupując 5 kartonów :( no ale może zaryzykuję...

A co do dachu - dzisiaj się nieźle wkur.....

Panowie już mają opóźnienie i to 2,5 tygodnia - ale powiedzmy miałam to wliczone w grafik.

Ale dzisiaj przyjechała ekipa - i zaczęła montować murłatę. I tu ok.

Ale powiedzieli, że jutro nie przyjadą bo nie będzie gotowej całości wiązarów, i będą w piątek.

Po czym z pół godziny temu dzwoni mi szef produkcji, że mają zepsutą maszynę od 3 dni i mieli nadzieję, że ją dziś naprawią. Ale jedyni specjaliści od naprawy są w Szwecji !! i już od 2 dni nie mogą dopłynąć... I może będą jutro, ale nie wiadomo...

I wszystko się przesunie. Ja już miałam dekarza umówionego na wtorek, przesunęłam już raz na czwartek, a teraz mam znowu przesuwać ?? Za chwilę mi powie, ze ma inną robotę i już nie czeka.

Cholera mnie bierze !!!! Jeszcze się okaże, że jakieś części nie maja, itp. i cały terminarz legnie w gruzach.

:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

Witam:) Widzę, że u Ciebie w dzienniku dużo się dzieję :) Odpowiadam Tobie na Twoje pytanie zadane na forum: Buduje "Dom w mango" z Archonu i jestem na etapie stropu. Co do dziennika to nie wiem jeszcze ...... aaa płytki boskie :), gdzie je można zobaczyć na żywo? mojej starszej córce bardzo się spodobały i stwierdziła, że chce cały pokój w takim graffiti ;) Po wczorajszej wizycie w Baranowie, gdzie przez 2 godziny patrzyłam na klinkier i dachówki niedobrze już mi się robiło- to pewnie przez mój brak zdecydowania. Do końca tygodnia muszę się zdecydować na okna .. no i tu mnie boli... Oknolast mi się bardzie wizualnie podoba ale jest w stosunku do MS Okien ( wycena w Chempo) droższy o 2500,00. Mój mąż mówi - tam gdzie taniej czyli MS ja Oknolast no i tak się dogadujemy. Pytanie do Ciebie: co skłoniło Cię do Chempo? Widziałaś te okna na "żywo", które?, w jakim kolorze kupiłaś? Brałaś "ciepły montaż" i rolety? AAA i jeszcze jedno na koniec: Skąd Wy dziewczyny tyle wiecie ?? Ja błądzę jak we mgle i uczę się jak dziecko wszystkiego a i tak jak rozmawiam z wszystkimi przedstawicielami różnych profesji to patrzą na mnie trochę, niestety z przymrożeniem oka:(

Kurcze Aniu - nie wiem dlaczego Chempo nie dało Ci jeszcze wyceny ?? Mi na wszystko odpowiadali bardzo szybko.

Zadzwonię do nich jutro. Powiem, ze poleciłam koleżance - wysłała zapytanie i czeka już 10 dni !!! zobaczymy czy to coś przyspieszy.

Anka1977 - skąd wiemy.... my z Anią budujemy 2 dom więc: A. nauczyłyśmy się na błędach na pierwszym domu, B. wiele, wiele godzin spędziłyśmy w necie - na forum przede wszystkim. Czytamy, czytamy, czytamy.... C. Z Anią znamy swoje projekty od ich tworzenia na kartce... wymieniłyśmy setki maili - wymieniając się zdobytą wiedzą i wiadomościami. ....

Ale żeby nie było tak pięknie.... i tak na wielu rzeczach sie nie znamy i wielu rzeczy jeszcze nie wiemy.... Budowa to nie tylko finansowa, ale też jeśli chodzi o wiedzę "studnia bez dna".

Więc pytamy.

Ty też pytaj o co chcesz. Na pewno znajdziesz tu odpowiedzi na wiele swoich pytań, bo jest tu wiele osób które chcą pomóc.

Zapraszam też do poznańskiej grupy. Czytając wątek wiele rzeczy można sie dowiedzieć, lub dopytać: Poznań2010

chcieć to móc - więc czytaj, pytaj a na pewno sporo sie dowiesz ;)

Co do płytek - są w IBERO na Obornickiej. Jadąc od centrum po lewej stronie. I w Poznaniu widziałam je tylko tam.

Co do okien. MS polecił mi Esiak. Dostałam dobrą wycenę. Później pojechałam zobaczyć okna i mi się spodobały.

Bierzemy Thermo. Mają bardzo dobre parametry cieplne. Kolor antracyt. Zamówione razem z roletami zewnętrznymi typu integro też antracytowymi z napędami.

Z Oknoplastu też miałam wycenę. Była całkiem ok... ale stanęło na Chempo.

Sprawdziłaś czy w wycenie od Chempo i Oknoplastu masz wycenione podobne okna. Zbliżone współczynniki przenikania ciepła na przykład ??

Często tańsza oferta ma gorsze parametry okien i stąd różnica w cenie.

Aha - Nie brałam ciepłego montażu - trochę za dużo to jednak kosztuje, a chyba trochę "gra nie warta świeczki".

to się rozpisałam.... musiałam sobie chyba ulżyć po wku... z wiązarami.

Myszonik - dzięki za współczucie.. A jak u Ciebie sprawa styropianu ?? Jakieś nowe wiadomości ??

U Ciebie sprawa jednak wygląda jeszcze gorzej biorąc pod uwagę terminy...

PS. Ucałuj maludę ;)

Edytowane przez atika

Aha - Aniu - pewnie zapis jest - ale oni mi zmienili dach bez dopłaty. Dodali w sumie ok. 15m2 dachu - poszło na to trochę drewna - na wiązary, łaty, kontrłaty - więc nie chce im teraz wypowiadać jakiś kar finansowych - bo mam od nich jak na razie trochę drewna gratis i to już po zawarciu umowy.

Kurcze Aniu - nie wiem dlaczego Chempo nie dało Ci jeszcze wyceny ?? Mi na wszystko odpowiadali bardzo szybko.

Zadzwonię do nich jutro. Powiem, ze poleciłam koleżance - wysłała zapytanie i czeka już 10 dni !!! zobaczymy czy to coś przyspieszy.

atika, dzięki, ale nie wiem, czy jeszcze chcę. To znaczy wcenę mogę zobaczyć, ale przy takim traktowaniu klienta z firmy raczej nie skorzystam... Chyba, że baaaaaaaarzdo się zrehabilitują ;)

Aha - Aniu - pewnie zapis jest - ale oni mi zmienili dach bez dopłaty. Dodali w sumie ok. 15m2 dachu - poszło na to trochę drewna - na wiązary, łaty, kontrłaty - więc nie chce im teraz wypowiadać jakiś kar finansowych - bo mam od nich jak na razie trochę drewna gratis i to już po zawarciu umowy.

Aaaa, no to jasna sprawa. Też bym w takiej sytuacji z karami umownymi nie wyskakiwała :no: Pytanie, jak długo to opóźnienie potrwa...

pepejeans - witam u siebie :welcome:

Co do szarego abstrakta - to muszę Cie zmartwić, bo niestety i egger i consuela nie za bardzo do niego pasują :(

Dlatego ja chyba zostanę przy bieli we wszystkich szafkach.

Wcześniej były plany, że wysoka zabudowa + szafki wiszące będą białe, a dół szary - ale z powodu bardzo specyficznej szarości w abstrakcie raczej stanie na bieli.

Mimo zmiany koloru szafek - zapraszam do czytania.

Myszonik - a co na to wykonawcy ?? Bez problemu ich przesunęłaś ?? trzymam kciuki za jutrzejszy transport.

A do mnie jutro ma przyjechać dachówka. Pierwszy transport, bo będą 2.

razem z nią również folie i wszystko co potrzebne do zamontowania rynien.

Niestety ze względu na problemy z wiązarami ta dostawa tak bardzo nie cieszy.

I Panowie zapowiadają się po 6 rano na budowie !!! A Panów murarzy jutro nie będzie - wiec czeka mnie pobudka o 5.

Edytowane przez atika