Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ceny jakie są każdy widzi...

wszystko zależy jaką macie mieć tą grubość styropianu...

jak ktoś ma do 10-12cm to lepiej niech wybierze styro co najmniej 036 i jeżeli go stać to twardszy..

jeśli zaś macie ocieplenie grubsze niż 15-20cm to wystarczy 038 a nawet 040 aby trzymał parametry (czyli tańszy) i wtedy w miarę możliwości finansowych pokusić się o twardszy....

Esiak - to mamy przerobione ciepło. Ale jak do końca jest z tym zgniataniem ??

Ja będę miała 15cm styro. 5+10 na przekładkę. Do tego podłogówka + 6cm posadzki anhydrytowej.

Jakie ma być to ściskanie.

Bo tez muszę w miarę szybko podjąć decyzję, by mieć styropian na budowie na pocąatku września.

Sprawdziłam: neotherm EPS100, yetico EPS100, swisspor EPS100, Termoorganika Gold - wszystkie mają naprężenie ściskające 100.

Termoorganika Silver 90.

Co ciekawe Termoorganika Platinum Dach-Podłoga ma tylko 80

Jeśli wszystkie te sa z powodzeniem stosowane pod posadzki to chyba sa ok ?? i wystarczą ??

Można sie pokusić o 150,200 do garażu. Ale 100 w domu chyba jest ok ??

queene - ja dzwoniłam do polecanej ekipy od posadzek - która kilku osobą w Poznaniu i okolicach robiła, powiedziałam, że parterówka i na całości ogrzewanie podłogowe wiec od razu polecili anhydrytowe posadzki. Cena z wykonaniem mieści się w kosztorysie ;) Więc się zgodziłam.

Zwłaszcza, ze szybciej schną i krócej trzeba wygrzewać je podłogówką i przenikalność ciepła tez oczywiście na plus.

a Ty ze swoich jesteś zadowolona ??

Lipka - a Ty ten Krolthem skąd bierzesz i za ile ??

Atika: różnica mała, weź folię 0,3mm kosztuje 115zł za 100m2, i teraz sobie dobierz szerokość wygodną dal Ciebie, 4 czy 5m...

2 warstwy, na przekładkę, zakłady co najmniej 15cm najlepiej klejone na taśmę dwustronną np DUOTEC

folie wywinąć na ściany o 5cm więcej niż ma być grubość styropianu i wylewki...

na położony styropian położyć zwykłą folię budowlaną, aby beton nie wlewał się w szczeliny między płytami styro