Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzeczywiście teraz domek nabrał kształtów ;)

Od poniedziałku wchodzą dekarze. Zobaczymy jak im pójdzie. Pewnie jak dojdzie dachówka dopiero będzie efekt.

Wiązary odbierał kierownik. Więc przy okazji wypytałam o wiele rzeczy. Przede wszystkim wyjaśniliśmy sprawę bram garażowych.

Budowlańcy mają otynkować ściany od wewnątrz po bokach bram i słupek, oraz wieniec, przed montażem bram. Robimy tynki gipsowe, a sufit z G-K wiec kierownik stwierdził, że nie będzie za dużo pyłu, brudu, itp. więc spokojnie można już teraz zamontować bramy a później tynkować.

Kasia1982 :welcome: i zaprawszam do czytania, dyskutowania, itp....

Lukarna - Ciebie również witam u siebie, bo chyba pierwszy raz ? Zapraszam. Ja też zaczynałam dopiero w tym roku, więc jestem w tyle co do grupy 2011. U Ciebie widzę postępy są więc życzę spokojnej i szybkiej budowy.

Aniu, Myszonik - dzięki. Aniu - wieczorem zaglądnę i oczywiście jak masz pytania to pisz. Jakie zmiany ?? już jestem ciekawa.

Esiak - mąż nalegał by koledze elektrykowi dać szansę do jutra. Wiec zobaczymy co jutro powie - jeśli będzie coś nie tak dzwonie do Twoich elektryków.

Z elektrykiem wszystko wiem. Będzie robił znajomy. Mój mąż mu będzie pomagał i dadzą radę. Mąż jest elektronikiem, więc prąd mu nie obcy ;)

Mam nadzieję, że zdołają to zrobić w 2 tygodnie, a mąż będzie miał wkład własny w budowę domu ;)

Więc Esiak dzięki bardzo.

A ja z niecierpliwością czekam na jutrzejszą wycenę od Twojego instalatora i już się boję....

Po poprzednich 2 wycenach wiem, że instalacje mi się nie zgodzą w budżecie. Coś nie za bardzo mi chyba poszło z obliczeniami :(

No ale czekam na Twoich instalatorów. W nich cała nadzieja ;)

Edytowane przez atika

Tzn. z kosztorysem. No ale ogólnie można przyjać, ze z budżetem na to przeznaczonym. ;)

Ja kosztorys robiłam sama, poprzedzony był tygodniami poszukiwań, sprawdzenia wielu rzeczy, śledzenia cen, cenników, itp.

Jak na razie - do stanu surowego zamkniętego - wszystko mam elegancko z małą górką = zapłaciłam mniej niż przewidywałam w kosztorysie.

A nieszczęsne instalacje niestety w kosztorys nie chcą się wpasować :( Chyba, że jak na razie trafiłam na wygórowane ceny.

Zobaczymy jak Twoi wykonawcy.

Powiem tak - jeśli cena będzie jak Twoja (zbliżona do Twojej) będę zadowolona ;)

a co wchodzi w skład Twojej instalacji wod-co?

Ja mam do zrobienia:

- podłogówka w całym domu (bez spiżarki i kotłowni) czyli ok. 180m2

- do podłogówki rozdzielacze i pompa

- w garażu 1 grzejnik lub 2 pętle podłogówki dodatkowo - ale grzejnik jakby co podłączony pod podłogówkę, by nie dawać mieszacza,

- kocioł Smart Fire z Lazara

- zasobnik Galmet 220 lub 250L

- zmiękczacz wody

- rozłożenie punktów i rurek wody i kanalizacji (oczywiście piony kanalizacji były rozłożone przed chudziakiem). Do zrobienia 2 łazienki, kuchnia i wc.

- zgranie całej kotłowni by to miało "ręce i nogi".

I właściwie to wszystko.

I jeszcze kilka obiecanych zdjęć wiązarów.

wyszły bardzo równiutko.

http://foto3.m.onet.pl/_m/0fab66a1da0df8c93ad868baf2ae8bb7,10,19,0.jpg

Widok od ogrodu:

http://foto3.m.onet.pl/_m/fea0f302b503d5df63a335fab3eef44b,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/ab5aef0f8798786680e9a502219099e5,10,19,0.jpg

I na zakończenie fotka z serii : OD PRZYBYTKU GŁOWA NIE BOLI.... Z OKOLIC POZNANIA ;)

to jakby ktoś się zastanawiał jak rozwiązać problem TV w domu ;)

http://foto1.m.onet.pl/_m/6e525fe57c4b0d64884f903d01d7aee9,10,19,0.jpg

chyba następnym razem jak będę przejeżdżać obok wypytam o właścicieli domu ;)

Reni nie do końca wiem o co pytasz :) Chodzi Ci o wyjście na taras ?? To mam drzwi balkonowe - tutaj będą:

http://foto3.m.onet.pl/_m/a897b519c89156fb9aff57a30768cd57,10,19,0.jpg

i moje chłopaki załapały się na zdjęcie.

Te okna wydają się wąskie - ale to chyba wina zdjęcia. I okna i balkon mają 180cm szerokości.

Drzwi balkonowe będą "normalne" otwierane, z ruchomym słupkiem.

Na otwieranie mam sporo miejsca, za to nie mam miejsca na ścianie na szerszy balkon - dlatego nie ma przesuwki.

Drzwi balkonowe na taras są w salonie.

Okno na taras - w kuchni.

A od drugiej strony na taras "leśny" wychodzi okno od naszej sypialni i drugie od gabinetu męża.

Edytowane przez atika