anna-maria3 03.09.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Aniu, napiszę, co wiem U mnie okno w kuchni na wysokości 120 cm (długie, ale wąskie). Parapet więc będzie sporo wyżej niż blat. Mam natomiast wysokie meble w kuchni, co oznacza, że mają 92 cm. Nie wiem, czy da się wyżej. I nie jest prawdą, że za wyższe meble trzeba 50% dopłacić, bo to tylko kwestia wyższych nóżek i cokołu. Szafki zostają takie same. Coś tam się chyba dopłaca, ale u nas to jakieś grosze były. Co do wylewki i podłogówki też się podepnę pod temat, bo u mnie w projekcie grzejniki kanałowe, ale decyzja o zamianie grzejników na podłogówkę chyba zapadnie. Asia, napisz proszę, jak to jest... ja w projekcie mam 12cm styro i 5cm wylewki. U kierbuda w kwestii podłogówki jeszcze nie byłam, bo to nie temat na już więc nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 wylewka pod podłogówkę co najmniej 6cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.09.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka1977 03.09.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Dziękuję. Esiak jeszcze napisz ile orientacyjnie będzie mnie to kosztowało, tzn wylewka anhydrytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Ania, nie wiem, ja robię zwykła wylewkę i mi mówili, że coś koło 25-28zł/m2 na gotowo z towarem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazeleyes1982 03.09.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 atika, dzieki za tak mile przywitanie:)Tu jest fotka domu-nieaktualna troche bo za ok 2 tyg bedzie juz elewacja, ale chcialas zerknac na dachowke, wiec wrzucam:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162815-Komentarze-do-Komfortowy-dzie%C5%84-po-dniu/page2w tym watku tez jest kilka moich zdjec (ogrodzenie i kominek):http://forum.muratordom.pl/showthread.php?63764-Komfortowy2-z-MGPROJEKT/page3Decyzja zapadla, ze podbitka bedzie biala.Jutro ustalam szczegoly z wykonawca i jeszcze raz dzieki, ze mnie naprostowaliscie a propos blachy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 03.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Potrzebuję Waszej pomocy. Muszę do poniedziałku powiedzieć murarzowi do jakiej wysokości ma podmurować okna. Właśnie uzmysłowiłam sobie, że chyba pewnej rzeczy sobie nie przemyślałam. A mam nadzieję, że Ty Atika oraz Ania jesteście absolutnie w temacie i mnie naprostujecie. Wymyśliłam sobie, że będę miała blat kuchenny na wysokości ok 95 cm, który jednocześnie będzie parapetem w kuchni . Czy jestem w stanie kupić/zrobić meble kuchenne stojące aby były dopasowane pod ten wymiar? Z tego co wiem standardem jest wysokość łącznie z blatem 85 cm a nie ukrywam, że nie chce mebli za które muszę dopłacać 50% tylko za to, że nie są w standardowym rozmiarze szafek. No i jeszcze jedno, chyba zapomniałam powiedzieć murarzowi, że chce na cały parter mieć podłogówkę a na nią trzeba zrobić wyższą wylewkę I pytanie jak wyższą? Czy wystarczy 5 cm? Z tego co wiem to najlepszy na podłogówkę jest jastrych anhydrytowy. Ile będziesz za niego płaciła i na jaką grubość wylewała? Czy porównywałaś cenę z jastrychem cementowym? I czy będziesz go miała np. w kotłowni i w łazienkach? Coś czuję, że zaczynam panikować........ spokojnie...bo sie wykończysz przed wykończeniówką moje meble mają 91 cm ...akurat w BRW jest do wyboru czy 82 czy 87 (reszta to blat), jedyny problem ze trzeba postawić na podeście zmywarke (moja ma odkryty panel)...ale okno mam wyżej niż blat jakies 15 cm....chciałam wąskie i długie ale zebym mogła przez nie patrzeć anhydryty - też mam w całym domu (poza piwnicą) - dlaczego - bo podłogę miałam krzywą i potrzebna była cieńka wylewka na podłogówke, anhydrytowi wystarczą nawet 4 cm grubości, robią na miejscu mocniejszą mieszankę i z głowy, u mnie grubość od 4 do 7 cm wyszło cena anhydrytu - no cóż nie da sie ukryć ze wychodzi drożej....ale coś za coś, anhydryt ma swoje plusy, jedyny minus to cena... do łazienek nadaje sie bez problemu, my pokryliśmy go folią w płynie i nie powinno byc problemu, reszta zagruntowana zwykłym Atlasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.09.2011 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 u nas zwykła wylewka ok. 7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.09.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Asia, gdzie Ty się podziewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 jestem, jestem.... wczoraj do 24 sprzątałam domek. W piątek i w sobotę działali elektrycy (=mój mąż z kolegą) i wszędzie było pełno ścinek z wiercenia w murach. A dzisiaj weszli instalatorzy więc musiało być wysprzątane. A cały weekend na budowie - sprzątanie działki, itd.... więc do komputera nie było czasu usiąść.... ale jestem. Anka - co do wylewek na podłogówkę. Normalne wylewki powinny mieć 7cm, ja robię anhydryty - ich wystarczy 6cm - choć w niektórych miejscach i tak pewnie wyjdzie 7 cm. Ja kładę też 15cm styropianu. Więc u mnie trzeba liczyć 22-23cm na gotowo wyżej niż jest teraz chudziak. W domu mam w notatkach cenę za anhydryty więc wpiszę później. Esiak - "Twoi" instalatorzy stawili się dzisiaj punktualnie o 8 na budowie i zaczęli działać. Zobaczymy jak wyjdzie Ja mam nadzieję, że zrobię na równi blat kuchenny i parapet w środku = blat będzie jednocześnie parapetem. Kupujemy meble z IKEA - bo mi sie podobają, mają baaardzo długą gwarancje i fajne rozwiązania. One mają wys. 86cm + blat - u nas 3,8cm. Czyli 89,8cm. I tyle przyjmujemy - mam nadzieję, że nam sie posadzki zgrają. hazeleyes - niestety nie otwierają mi się Twoje linki jak możesz wklej dach tutaj a ja się wkurzam - bo nie dojechał styropian, bo nie wiadomo kiedy będzie paleta dachówki z Niemiec, której zabrakło, i nie wiadomo kiedy dojedzie szersza taśma pod gąsiory... :bash:dach mógłby być jutro skończony, a tak dupa.... Dekarze przed chwilą pojechali do domu bo nie mają co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Obiecane foty. tu chyba najlepiej oddany kolor okna. http://foto0.m.onet.pl/_m/231f5b26031ff964910b7b38862b4f10,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/7f61d1cbcb93c5c555651d5fc01fa9f3,10,19,0.jpg Mi się podoba... Aniu dla Ciebie i Twojego celu chyba za ciemne. Moje ukochane drzwi http://foto0.m.onet.pl/_m/de3f4b1bca89350adc7b12a0864d82a4,10,19,0.jpg Brama garażowa http://foto0.m.onet.pl/_m/371d6654f1639bef07cc903799ca1894,10,19,0.jpg Wyjście na taras i fixy. Aniu dzięki za "godziny" obmyślań, czy mają być normalne okna czy fixy Fixy wyszły świetnie - jest wielka powierzchnia szyby - dużo światła i "przestrzeni". Zrobię jeszcze fotkę od środka, bo teraz nie mam a jest fajny efekt i widok za oknem http://foto2.m.onet.pl/_m/af26db1cc12ccdd01089dbfff3cf0e5a,10,19,0.jpg] I tak ogólnie... trochę kiepskie zdjęcie - bo z telefonu i wieczorkiem... http://foto0.m.onet.pl/_m/5ec877e023da977cea36a31523803d34,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.09.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Asia, ogólny efekt bardzo fajny Super wszystko wygląda w połączeniu z dachówką. Okna piękne - nie mam wątpliwości, ale rzeczywiście to nie ten efekt, o jakim ja marzę. Zerknij do mnie. Wklejałam dzisiaj co nieco z 7001. Mam nadzieję, że niedługo pojadę na żywo zobaczyć, to coś więcej będę mogła napisać... Zastanawia mnie, jak Ty masz rolety zamontowane. U mnie będą na równi z oknem... Tak jak u Esiaka na zdjęciach widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 U mnie rolety są wysunięte przed mur 10 cm. Na elewacji będzie 15cm styropianu, więc na te skrzynki "srebrne" od rolet idzie 5cm. styropianu. A między roletą a murem (jest wcięty) mam jeszcze 5 cm wełny, by było cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.09.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 OK, ale jakoś specjalnie murowane były nadproża pod te rolety? Bo jak w środku pójdzie wełna, to czym ją przykryjesz? W środku masz mur? Czy będziesz to regipsem obudowywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Aniu od środka mam normalnie ytong. Wcięcie było od zewnątrz http://foto3.m.onet.pl/_m/cca2fc00fa19b675ef3f388a1b62fa83,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.09.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Esiak - "Twoi" instalatorzy stawili się dzisiaj punktualnie o 8 na budowie i zaczęli działać. Zobaczymy jak wyjdzie Atika, u mnie do końca tygodnia będą walczyć na pewno z tynkami, więc mam nadzieje, że instalatorzy u Ciebie też skończą w tym tygodniu, aby od następnego działać już u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.09.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Okna i drzwi piękne. Nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Esiak u mnie mają robić 4 - max. 5 dni więc od przyszłego tygodnia będą mogli działać u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.09.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Esiak u mnie mają robić 4 - max. 5 dni więc od przyszłego tygodnia będą mogli działać u Ciebie. a jak w ogóle wrażenie po pierwszym dniu ich pracy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 05.09.2011 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 jak na razie bardzo pozytywnie. Rano byli punktualnie, jak przyjechałam po pracy mieli sporo zrobione. Oboje Panowie mili. Wszystko ok. Jutro ma przyjechać spóźniony styropian, więc ekipa ma być większa do układania. W tej chwili wszystko na plus, więc jeszcze raz wielkie dzięki za polecenie ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts