Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

atika

co do prądu to sama skrzynka sprawy nie załatwia. Musisz z eneą podpisać umowę (po złożeniu kolejnego wniosku) i wtedy czekać na wizytę pogotowia energetycznego, które założy licznik. Ja już chyba miesiąc temu umowę podpisałam, a na prąd nadal czekam, choć obiecywali, że to góra 2 tygodnie potrwa...

Cześć :)

Gratuluję wodociągu. Tym bardziej, że w pierwszych chwilach tempo pracy nie napawało optymizmem ;)

A ławy u Was to kiedy? Jak dobrze liczę, o chyba po niedzieli?

A ja u siebie do tematu kuchni muszę wrócić, bo mąż mi niespodziankę zrobił i sobie ekspres w zabudowei zażyczyl więc będę walczyć jeszcze nieco z projektem... Podpowiedzi mile widziane ;)

Esiak, myszonik - wiem, wiem, że umowę muszę podpisać i zapłacić 2 ratę. No i wcześniej musi elektryk zrobić podłączenie rozdzielnicy, lub skrzynki budowlanej do tej istniejącej skrzyneczki i podpisać sie na wniosku o licznik. Ale mogę to zrobić dopiero jak firma która robiła przyłącze odda wszystkie dokumenty, a cały czas brakuje map. Ja miałam nadzieję, że ten licznik szybko założą, a tu prognozy raczej marne. (myszonik a Ty jeszcze straszysz tak długim terminem :( )Kurcze trzeba będzie na agregacie prowadzić dalsze prace jak na razie.

A z tą moją Enea to dziwnie jest. My podlegamy pod Opalenicę, oni zlecili firmie wykonawczej z Leszna (bliżej nie było?) a ta firma jeszcze jakiemuś podwykonawcy. No kurcze więcej ich nie mogło być ??!!

Teraz zanim dojdą do ładu rzeczywiście minie miesiąc. Pomijam fakt, że mieli oddać wszystkie papiery do ENEA Opalenica do 25 kwietnia i wtedy też miałam podpisać umowę.... No ale jak widać u nas wszystko musi się odleżeć...

Aniu - tak postęp prac na początku był marny.... na szczęście panowie wzięli się ostro do pracy - wczoraj nieźle im szło, no i jutro mają skończyć. Dobrze, że woda będzie - bo prąd wiadomo z agregatu można mieć, ale z wodą gorsza sprawa.

Ja już ławę podlewałam z 200l beczek wody i choć było wesoło jak mąż zaciągał 30mb węża wsadzonego do beczki by woda leciała (udało sie !!!) to z tymi beczkami dalszej budowy nie widziałam w różowych barwach....

Ławy zaczną albo w piątek, albo w poniedziałek. Wszystko było zależne od wody, ale jak już jest jutro dzwonię do wykonawcy i pewnie w piątek będą. Muszę tylko mieć wszystkie materiały na budowie. Mam nadzieję, że jutro będą mieli dla mnie jakieś wiadomości w ENEA.

Jakby co mogą zaczynać w poniedziałek - te 2 dni mnie nie zbawią, a ze spokojem materiały mi dojadą na budowę.

Aniu a mąż niezłe niespodzianki Ci robi ;) jak to dopiero teraz o ekspresie w zabudowie mówi, hiihihihi przecież kuchnia już prawie gotowa ;)

My kawy praktycznie nie pijemy, wiec ekspresu u nas w domu nie będzie.

Aha i jeszcze po krótce o moim wyjeździe z blatami EGGERA do IKEA.

A więc blaty są świetne, ale zupełnie gładkie w dotyku, a wspomniana Consuela z Kronopolu jest tak fajnie chropowata, nierówna...

Jeśli chodzi o dopasowanie blatów do Abstrakta szarego - to nie za bardzo pasują, odcienie są inne i troche mi to nie gra. Ale, jeśli Consuela też nie przypasuje to robimy białe szafki na dole. Wówczas i jeden i drugi będzie pasował idealnie ;)

Za to widziałam na żywo ten zestawik ogrodowy -

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/falster-awka-szary__0118745_PE274791_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/falster-sto-szary__0118747_PE274793_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/falster-krzeso-z-podokietnikami-szary__0118746_PE274792_S4.JPG

I powiem Wam, że jest świetny !!!

Jeśli nagle nie wycofają tej serii to na pewno zagości na moim taraso-balkonie ;) i będzie super się sprawował przy rodzinnych posiłkach na dworze ;)

Esiak, myszonik - wiem, wiem, że umowę muszę podpisać i zapłacić 2 ratę. No i wcześniej musi elektryk zrobić podłączenie rozdzielnicy, lub skrzynki budowlanej do tej istniejącej skrzyneczki i podpisać sie na wniosku o licznik. Ale mogę to zrobić dopiero jak firma która robiła przyłącze odda wszystkie dokumenty, a cały czas brakuje map.

nic nie musisz podłączać... mi elektryk tylko wypisał dane instalacyjne które są na wniosku o podpisanie umowy o dostarczanie energii i tyle, przysyłają Tobie umowę na sprzedaż i przesył (jeśli jest umowa całościowa), podpisujesz, odsyłasz, enea podpisaną umowę wysyła do najbliższego posterunku energetycznego, z którego dzwonią i umawiają się z Tobą na założenie liczniki, przy jego montażu oddają Tobie podpisaną przez enea umowę i tyle, wszystko trwało nie całe 3 tyg...

a skrzynkę budowlaną miałem podłączona miesiąc po montażu licznika

Aniu a mąż niezłe niespodzianki Ci robi ;) jak to dopiero teraz o ekspresie w zabudowie mówi, hiihihihi przecież kuchnia już prawie gotowa ;)

My kawy praktycznie nie pijemy, wiec ekspresu u nas w domu nie będzie.

My kawusię lubimy i to bardzo :)

Tylko po pierwsze, wolałabym mieć wolny blat ;) a po drugie nasz obecny ekspres zaczyna strajkować i nie wiem, czy wytrzyma tych kilka lat do przeprowadzki więc skoro mamay za jakiś czas pomyśleć o nowym, to może rzeczywiście lepiej od razu do zabudowy...

Jak zrobię poprawki w projekcie to powklejam w galerii.

Ten zestaw ogrodowy też mi się bardzo podoba... tylko jakim cudem po wykończeniówce mam znaleźć pieniądze na meble ogrodowe?

A masz jakieś fotki tych blatów na żywo? zwłaszcza egger mnie interesuje...

Kurcze mam go w torbie - taki kawałek. Mogę jeszcze zrobić fotki, teraz przy świetle z żarówki, i jutro przy dziennym.

Powiem tak - w dotyku fajniejsza Consuela, wzrokowo - chyba Egger - ale nie widziałam ich obu razem obok siebie. Jutro podjadę z moją próbką do Kronopolu i przyłożę do siebie. Zobaczę który wygra.

Esiak - mi ta moja durna energetyka powiedziała, ze musi się na wniosku o licznik podbić elektryk z uprawnieniami i jak chcę mieć prąd puszczony to musi być skrzynka (budowlana, tymczasowa, rozdzielnica,itp).

Myszonik - nie jest łatwo zrobić fotkę czegoś z połyskującą fakturą, bez lampy błyskowej, przy sztucznym świetle.... to co sie udało.

NA dodatek siadł mi fotosik, dlatego tyle to trwało...

http://foto1.m.onet.pl/_m/de5330cc147902641b3f559b8d74dc21,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/8f6d1f6958b411b593462dfb98eb5c70,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/04138b3abd9ac60cfb6f39b2f3db9f07,10,19,0.jpg

Jeśli chodzi o "ciemność koloru" to najtrafniejsza jest tak na środku każdego zdjęcia.

Kolor jest tak pomiędzy fotką 1 a, 2i3. Choć przy różnym świetle i różnym jego padaniu ten kolor też jest nieco inny.

Jest to zupełnie gładka powierzchnia.

Sprzedają blaty, cieniutkie płyty i samą okleinę.

Egger ma plusa bo ich blaty są ponad 4m długie i w 2 szerokościach 60 i 90cm. Więc idealne długość by nie sztukować i mogłabym zrobić w jednym kawałku od razu blat z parapetem.

Kronopol i wspomniana Consuela - ma minusik, choć jakże istotny, aby zrobić blat w jednym kawałku brakuje mi 10cm :( więc musiałabym mieć w 2. Ale najwyżej zrobię łączenie - mam nadzieję, ze potrafią to zrobić prawie niezauważalnie ?? Albo zrobią mi dłuższy blat ?? Ciekawe ile musiałabym za taką zachciankę dopłacić.

NA + mają szerokość i 60cm i 118cm.

Edytowane przez atika

U mnie ten pierwszy wypada brązowy, a kolejne dwa zielone... Pewnie na żywo o niebo lepiej, ale i tak do tych szarych frontów IKEA to chyba rzeczywiście jak kwiatek do kożucha pasuje... Dobrze, że się nie zafiksowałaś na te szare fronty wszędzie, tylko na dole możes dać białe - wtedy będzie super. Poza tym - ten szary z IKEA też nie jest taki "normalny" - standardowe grafity do niego nie pasują, bo on też taki jakiś wielobarwny jest w zależności od światła...

A tak sobie teraz myślę, że jak dałabyś dół biały, to sobie możesz wysoką zabudowę na szarą zmienić, bo jest oddalona od blatu...

A to jest zwykły laminat czy coś innego, bo jakoś przegapiłam te informacje? Ja muszę poszukać czegoś w takich szerokościach, ale jasnego, bo na konglomerat w tej kuchni to chyba mnie stać nie będzie :(

Atika gratuluję finału sprawy wodociągowej, nie masz pojęcia jak ci tego zazdroszczę

poza tym zrobiliśmy sobie wczoraj wycieczkę krajoznawczą w poszukiwaniu jeziorek w naszej okolicy i wracaliśmy przez las akurat koło twojej działki

rzeczywiście ślicznie masz położoną

daj mi namiar na pw na tamtejsze działki i ceny

lipka - mam nadzieję, że Wasze sprawy wodociągowe też będą miały szczęśliwy koniec i to szybciej niż moje. Prześle namiary na priva.

Aniu - bo ten blat jest szary, ale lekko w brązy wpada, ale minimalnie.

No właśnie ten szary Abstrakt z IKEA też różnie wychodzi. W jednym miejscu na wystawce wygląda jak idealny grafit, gdzie indziej właśnie lekko w brązowy odcień wpada.

W sumie chcieliśmy już z mężem kupić jeden front, albo bok szafki i z nim jeździć szukać blatów.... ale jak na razie daliśmy sobie spokój, może wrócimy do tego pomysłu jak już nastanie czas kuchni.

U mnie ten pierwszy wypada brązowy, a kolejne dwa zielone...(

No właśnie - do tego wszystkiego dochodzi pewnie to co widać na monitorze.

U mnie pierwsza jesł ładnie szara, 2 następne lekko wpadają w brązy....

Myszonik - chyba jednak musisz to zobaczyć na żywo.

Faktycznie te zdjęcia niewiele dają. Wiem, że trudno to sfotografować, bo ostatnio próbowałam robić fotki granitom z dość mizernym skutkiem....

Co do elektryki to nie jest żaden wymysł z tym podpisem elektryka - taki wymóg wynika z umowy z nimi i faktycznie na wniosku musi się podbić elektryk z uprawnieniami i potwierdzić, że jest instalacja odbiorcza.

Co nie zmienia faktu, że ja czekam już ok. miesiąca na ten prąd i ani widu ani słuchu.... na szczęście mi się nie spieszy...

Faktycznie te zdjęcia niewiele dają. Wiem, że trudno to sfotografować, bo ostatnio próbowałam robić fotki granitom z dość mizernym skutkiem....

Co do elektryki to nie jest żaden wymysł z tym podpisem elektryka - taki wymóg wynika z umowy z nimi i faktycznie na wniosku musi się podbić elektryk z uprawnieniami i potwierdzić, że jest instalacja odbiorcza.

Co nie zmienia faktu, że ja czekam już ok. miesiąca na ten prąd i ani widu ani słuchu.... na szczęście mi się nie spieszy...

U nas z tym prądem jest niewesoło. Dzwoniłam dzisiaj po wszystkich możliwych "ogniwach" - Opalenica, Leszno ... i okazało sie że wykonawca jeszcze nie zdał sprawy, bo nie podłączył sie w główną drogę kablem, bo podobno gmina nie wyraziła zgody na przejście przez drogę gminną !!!! Paranoja jakaś. Zatwiedzili projekt, pół roku temu na wszystko się zgodzili, a teraz nie. Nie rozumiem tego !!!! Mam dzwonić w przyszłym tygodniu, ma być coś więcej wiadomo.

Podobno ten wykonawca był w piątek razem z kimś z ENEA Opalenica w Urzędzie w Buku na rozmowach, ale oczywiście nikt nic bliżej nie wie.... nosz kurcze, a miałam nadzieję na szybki prąd.... mi to akurat się teraz spieszy....

Jak nie urok to ...

Kurcze, to jak nie ma zgody od gminy, to na jakiej podstawie z ludżmi umowy podpisują?

Nie martw się na zapas. Do fundamentów wystarczy mały agregat - ekipa na pewno ma swój. Do murów też wiele prądu nie potrzeba - u nas wszystko na agregacie i dają radę. Nawet polewanie było na agregacie, bo wody ze studni bez prądu niet :)

Dzwoniłam do kierbuda, bo chcę o tej reku porozmawiać. Może jeszcze dzisiaj się uda...

Jak nie urok to ...

Kurcze, to jak nie ma zgody od gminy, to na jakiej podstawie z ludżmi umowy podpisują?

Nie martw się na zapas. Do fundamentów wystarczy mały agregat - ekipa na pewno ma swój. Do murów też wiele prądu nie potrzeba - u nas wszystko na agregacie i dają radę. Nawet polewanie było na agregacie, bo wody ze studni bez prądu niet :)

Dzwoniłam do kierbuda, bo chcę o tej reku porozmawiać. Może jeszcze dzisiaj się uda...

To rozmawiaj i daj znać.

Ekipa niestety nie ma swojego agregatu (dziwne nie ??)

No i nie wiem jak to możliwe z tym prądem skoro projekt był zatwierdzony...

Lipka - dostałam ofertę od Wojmarplastu na okna. Dobre ceny i parametry. Podpytam tylko na "oknach" o tą firmę, bo mi jest zupełnie nieznana.

I mam drugą ofertę na okna MS - tańsza o prawie 2 tys. od pierwszej z MS !!! Czekam na jeszcze trzecią od chempo polecanego przez Esiaka i chyba będę miała wszystkie możliwe oferty ;)

Edytowane przez atika