Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tymi przyciskami do spłukiwania faktycznie jest jazda...lepiej zacząć od końca czyli od wybrania przycisku :)

a baterie lubie kwadratowe :) wygrał tres cuadro w gościnnej

a w naszej rodzinnej "zwykłe" grohe....powiem szczerze ze szkoda mi było kasy (która na tym etapie topnieje szybciutko...) na jakąś bardzo wymyslną, postawiłam na sprawdzoną jakość w rozsądnej cenie

Atika mogłabyś podać mi (może być na priva) u kogo zamawiałaś okna, bramę i drzwi? bo ja też jestem z okolic Poznania :)

czy jesteś zadowolona ze współpracy z nimi?

Drzwi są boskie, dokładnie takie jakie chce mieć u siebie (tylko u mnie byłoby jeszcze jedno naświetle)

Atika zamawiała okna w Chempo dystrybutor MS...

karolakr - witam u siebie ;) a "znamy się" z wątku Ani ;)

o oknach napisał już Esiak.

A drzwi + brama garażowa to Hormann. Zamawiałam w Bramarkecie na Dąbrowskiego - dali mi najlepsze ceny.

Obie firmy MS i Bramarket polecam !!!

Esiak instalacje - to co idzie po podłodze zakończone. W całym domu mam srebrno-świetliście i peeeełno rurek :wave: W poniedziałek anhydryty więc w części domowej wszystko zrobione. Ale wpadną do mnie jeszcze w przyszłym tygodniu skończyć coś w kotłowni i garażu (tam będzie zwykła posadzka betonowa) i zamontować stelaże w naszej łazience, i umówiliśmy się już na początek października na przywiezienie pieca i zakończenie instalacji.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona - więc jeszcze raz dziękuję.

Aha mam już podłączoną wodę z sieci do domu i podłączone szambo.

Przy okazji ostrzegam wszystkich przed firmą solid-bed z Radomia

Jeszcze tak niepoważnej firmy nie widziałam !!!!

Panowie praktycznie wrzucili szambo do dziury, mimo uwag instalatorów, męża i koparkowego, że jest źle osadzone stwierdzili, że dobrze i UCIEKLI !!!! z budowy.

Mąż gonił ich 3 km bo jechali środkiem, tak by nie przejechał.... ale i tak nie daliśmy im rady.

W końcu wczoraj musieliśmy sami wynająć dźwig, koparkę i dopisać do ceny szamba 1000 zł. za niepotrzebną usługę.

Niepotrzebnie mąż im zapłacił zaraz na początku... no ale uczymy się na błędach :(

Szef się tłumaczy, że pracownicy uciekli i nawet nie dali mu kasy za szamba..... niepoważna i nienormalna firma.

Równo ze mną miał szambo montowane lion i jego sąsiad. Oni mają wysoko wody gruntowe i oba ich szamba bardzo przeciekają !!!

Więc z daleka od tej firmy !!!!

oo jeszcze nie śpisz ;)

Pewnie walka Adamka oglądnięta ??

Ciężko trafić na dobrych instalatorów, więc też sie cieszę, ze u mnie nie zawiedli. Zobaczymy jak skończą, ale juz teraz widzę, ze będzie ok.

A Ty już niedługo będziesz miał cieplutko w domu ;) Zaczniesz wygrzewanie ??

I jak to w końcu z Wami jest - wprowadzacie sie w tym roku czy nie ??

Bo zostało już mało do skończenia...

Mam mały dylemat dotyczący tynkowania - proszę o pomoc.

Będziemy robić tynki maszynowe - gipsowe - zastanawia mnie czy tynkować wszystko czy zostawić :

1. Ścianę na której będzie położona na całości cegła.

2. Ściany w łazienkach gdzie są geberity, które do sufitu będą mały stelarz i będzie postawiona ścianka z K-G

3. Bo ściany w łazienkach gdzie idą płytki się tynkuje - tak ??

4. W salonie na jednej ścianie zamiast kłaść cegiełki pociete na płytki chcemy poprostu wymurować "przyklejoną do ściany z YTONGU" ścianę z cegły rozbiórkowej. Rozumiem, że tej ściany nie muszą tynkować ??

Może zadaje dziwne pytania ale mnie to zaczęło zastanawiać...

Na poniedziałek mam potwierdzony przyjazd ekipy od anhydrytów. Zobaczymy czy sie zjawią i jak wyjdzie ;)

Asia, ja się nie znam, ale napiszę Ci, jak było u nas w szeregówce, jak odbieraliśmy... Tam gdzie geberity, tynku nie było, bo i tak regips idzie... Łazienki w całości były wytynkowane "brzydko". Nie wiem, jak to się*fachowo nazywa, ale nie były wytynkowane tak, jak reszta domu, tylko obrzucone minimalnie, żeby płytka się przykleiła, ale tak "roboczo". W tej chwili będę tynkowała łazienki w całości "ładnie", bo płytki będą tylko w kilku miejscach, reszta będzie malowana, a wnęki, gdzie będą geberity, nie będę tynkować...

A my problem mamy :( Musimy drugi dom wybudować ;) Mąż chce 7016, a ja 7001 (pod warunkiem, że dopłatę udźwignę...). I bądź tu człowieku mądry i wybierz coś :roll:

Edit: Ścian, gdzie będzie begła, też*bym nie tynkowała, ale to tak intuicyjnie piszę. Dopytaj lepiej kogoś, kto się zna ;)

Witaj,

to nie są dziwne pytania :lol2: budując pierwszy dom zadawałam czasami tak idiotyczne pytania, że inni patrzyli na mnie jak na wariatkę, ale byłam kompletnym laikiem, wcześniej nawet remontów nie robiłam

tam gdzie będzie zabudowa kg nie trzeba tynkować, bo po co

pod płytki tynk się kładzie

tam gdzie cegła - logika podpowiada mi że nie potrzeba

Dopiero przekopuje się przez twój dziennik, ale czy ja dobrze kojarzę, że chciałaś robić wylewki przed tynkami?

Dzięki za namiary :)

A możesz jeszcze podać mi kto wam robił więźbę dachową?

Dzięki karolakr.

Ja też buduję 2 dom - ale w pierwszym postawili mi tak krzywe ściany, że o tynkach nie było mowy, i wszędzie na ścianach miałam płyty K-G. Stąd brak wiedzy o tynkach ;).

Dobrze kojarzysz - najpierw robie wylewki - już jutro anhydryty w całej części użytkowej, a piątek-sobota zwykłe posadzki w garażu, kotłowni, pom.gosp. i na tarasach.

Dzięki za podpowiedź co do tynków. Tak też myślałam, ale wolałam sie upewnić.

Tynki za ok. 2 tygodnie.

Asia, ja do Paffoni Stick umywalkowej planuję zestaw natryskowy taki

http://i2.fmix.pl/fmi2486/3cc0290c000f0e984e2411aa/zdjecie.jpg

Jeśli natomiast potrzebujesz wannowo-natryskowej, to masz ją TUTAJ na przykład ;)

Co do reszty, zaraz się wypowiem ;) Bateria z ostatniego wpisu dla mnie odpada, bo nie ma mieszacza.

Ania - a do tego jeszcze idzie ten element podtynkowy, który wklejał u Ciebie Esiak ?? Czy Paffoni Stick jest już kompletny ??

Chodzi mi o to:

http://www.kludi.biz/produktbilder/88077-lg.jpg

karolakr - na posadzki gdzie sie da rozłożymy folię. Choć tynki będzie nam robiła ta sama firma co wylewki i mówili, że oni wylewki zaraz po sobie sprzątają, i nie będzie na nich żadnych świństw. Mogą sie jedynie delikatnie przebarwić. Ale pewnie i tak rozłożymy folię, lub karton.