atika 06.05.2011 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Dzisiaj zajechały na działkę bloczki na fundament Pan kierowca ślicznie rozplanował je po całej budowie, więc budowlańcy sie tyle nie nanoszą. Bloczki są równiutkie i mam nadzieję, będzie się z nich dobrze murować http://foto2.m.onet.pl/_m/ece83416e44f065ad6dc70023bceff2e,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/9dde4ddf8095ad08a66561eb03d4b704,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/a201eb72e8836beb2c408420abad0385,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 06.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ło matko, a cóż to za śmieszna machina na pierwszym zdjęciu? Rozumiem, że do rozładowania materiału, ale prześmiesznie wygląda Widać, że wysłużona Czekam niecierpliwie na efekty. Ciekawa jestem tych nierównych ław i jak to w rezultacie wyjdzie. No i ile Was nad poziom wyniosą. Murujecie dzisiaj, czy po niedzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Esiak - dostałam ofertę na MS okna od CHEMPO i albo Ty miałeś niezłe rabaty, albo mnie "nie lubią". Ich oferta jest prawie 2000zł. wyższa niż MS Okna z Sokoła w Poznaniu. No nic .... Dobrze że ta oferta z Sokoła jest ok. Musze się jeszcze do nich przejechać wszystko zobaczyć na żywo i pewnie (jeśli wizualnie będą ok.) zdecyduję się na te MS-y Tytanthermo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 No maszyna była nieziemska Wysłużona, ale dawała radę znakomicie. Aniu ławy teraz są wylane na 4 poziomach. Jak zaczną murować będzie już finalnie równo. Teraz będzie tak - przód garażu 4 warstwy, od frontu, tak mniej więcej 1/3 domu 5 warstw, kolejna 1/3 na 6 warstw, a cały tył 7 warstw. Dzięki temu wyjdzie równy poziom. (oby ) Zaczynają we wtorek albo w środę. Prosił mnie czy może przesunąć z poniedziałku na najprawdopodobniej środę, bo by już skończyli wszystko na innej budowie, a że mi nie zależy w tym momencie na czasie, to spokojnie mogą w środę zaczynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 A ja znowu wróciłam do tematu kotła... dylematy mam ogromne... Ania zresztą je zna Najpierw był przerabiany eko-groszek, później gaz - ale jak ostatecznie chcą nas wykasować prawie 16.000zł. za gaz - dajemy sobie z nim chyba spokój. Teraz przerabiamy pellety i chyba w to pójdziemy. Kocioł prawie wybraliśmy: http://www.hkslazar.pl/zdjecia/max/smartfire_p_122.jpg Lazar Smart Fire. Mam nadzieję, ze to dobry wybór.... moze ktoś coś wie na temat tego kotła lub pelletów ?? Będę wdzieczna za wszystkie podpowiedzi. Z powodu wiecznej sadzy, brudu, itp... rezygnujemy z ekogroszku, na rzecz jakby nie było bardziej czystego pelletu. No i to co zostaje z niego po spaleniu można jako nawóz do ogródka wrzucić. Nie będzie takiego problemu jak z pozostałościami po groszku. Oby to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 16k za przyłącze gazu...? a ile jest od Was do najbliższej magistrali gazowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 06.05.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Atika piękne bloczki ile taki kocioł kosztuje i jaki jest koszt grzewania peletami w stosunku do innych nośników energii?u nas mimo, że wokół pełno gazowych rur przyłącze wycenili na 13k, dlatego odpadają mi boje przynajmniej z tymi monopolistami i zakładamy powietrzna pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 16k za przyłącze gazu...? a ile jest od Was do najbliższej magistrali gazowej? Aż lub tylko 150m. Cena szokująca !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Atika piękne bloczki ile taki kocioł kosztuje i jaki jest koszt grzewania peletami w stosunku do innych nośników energii? u nas mimo, że wokół pełno gazowych rur przyłącze wycenili na 13k, dlatego odpadają mi boje przynajmniej z tymi monopolistami i zakładamy powietrzna pompę ciepła kocioł kosztuje: model j.m. cena netto 21/150L szt. 10 200,00 zł 21/250L szt. 10 600,00 zł 21/390L szt. 10 750,00 zł 21/460L szt. 10 950,00 zł Więc nie jest jakaś kosmiczna. Spalasz pellet - koszt 1T około od 600 do 900zł. . w zależności od tego kiedy kupujesz i jaki. Podobno najlepszy jest z Barlinka. On kosztuje w tej chwili ok. 820-850zł. Z obliczeń wynika, że sezon powinien sie zamknąć w 3,5-4 T - więc max. 3400zł. Do tego doliczę jeszcze z zapasem 2T na resztę roku - choć mam nadzieję, ze jednak rok się zamknie w mniej niz 6 T. ale i tak to jakieś 4800-5100zł. Chyba że kupujesz pellet późna wiosna-wczesne lato - wówczas przy dobrej okazji powinno wyjść na rok ok. 4500zł. Ale jak to wyjdzie to się okaże. Czy Tobie też miałaby robić przyłącze wspaniała firma G.E.N GAZ ?? Oni chyba zwariowali z tymi cenami. A co do porównania. Na pewno powinno wyjść taniej niż gaz, nie wspominając o oleju czy też gazie z "dużej butli". Ale jest nieco drożej niż eko-groszek - spala się jakieś 1-1,5T więcej...ale to wszystko tylko informacje od sprzedawców, z forum, netu, itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 06.05.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ta sama firma, z tym, że ja od razu zalożyłam, że to bedzie mniej wiecej tyle kosztować i wcale do nich nie pukałam, wciągnął nas temat pompyale od sąsiada wiem jaki to koszt, bo on akurat się zdziwił i teraz szuka alternatywya że u nas w mpzp tylko ekologiczne nośniki to wyboru dużego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ta sama firma, z tym, że ja od razu zalożyłam, że to bedzie mniej wiecej tyle kosztować Tylko ciekawe dlaczego jeśli sam materiał na takie przyłącze to - rura za ok. 400zł. + zasuwa za jakieś 700zł. do tego skrzynka z gazomierzem i osprzętem 1000zł. To ile biorą za robociznę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Dzieki yokasta. Na forum sporo jest - ale właśnie o tym kotle nie To ja juz zupełnie nie wiem jak to pisać, bo jeśli największy sprzedawca w Polsce pisze pellet ? http://www.niewiadomski-barlinek.com/product/image/60/504310567.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 06.05.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 My mamy ogrzewanie kominkowe z DGP dlatego się tematem alternatyw nie interesowałam. yokasta i jak odczucia? Ja mam teraz rozprowadzenie, ale tylko na klatkę schodową - rura w ścianie po prostu Za mało, żeby na temat efektywności ogrzewania całego domu kominkiem rozmawiać, bo głównie jednak gazem grzejemy... A jak u Wa? Jesteś zadowolona? Bo my nad płaszczem wodnym też myślimy... Będzie gaz, na 100% kominek, tylko teraz dylemat, DGP czy płaszcz... I jak możesz, to napisz jak cenowo wyszła instalacja... Może odpisz u mnie, albo na maila, żeby atice kominkami galerii nie zaśmiecać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Chyba oszaleli z tym kosztem przyłącza!Aż się zaczynam bać co mi gazownia zaśpiewa za przyłącze z drogi tuż przy domu... bo jak dość skromnie założyłam, że nie będą z tym cenowo szaleć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 06.05.2011 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Chyba oszaleli z tym kosztem przyłącza! Aż się zaczynam bać co mi gazownia zaśpiewa za przyłącze z drogi tuż przy domu... bo jak dość skromnie założyłam, że nie będą z tym cenowo szaleć.. Jak masz w drodze, to nie powinien być kosmos. U nas jest tak: jeśli w drodze i przyłącze ma do 15mb to standard 1800zł. do granicy działki. Do tego musisz liczyć ok. 3000-3500 zł.w tym przyłącze do domu+projekt+pociągniecie do kotłowni+skrzynka,reduktor,gazomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Przyłącze wewnętrzne to ja mam już obczajone co i jak, bałam się kosztu tego co robi gazownia. Mam nadzieję, że się faktycznie w tym 1500 + VAT (jak wstępnie określa umowa) zmieścimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 atika co do okien, to powiem tak: nie "kombinuj" z jakąś mało znaną firmą, weź albo MS albo HeKa na dobre Ci to na pewno wyjdzie... byliśmy wczoraj z małżonką na montażu wykonywanym przez Roberta Wawrzyniaka z HaKaPlastu, okien na profilu Schuco Cava, kolor orzech... no piękne okna są kolor też nam pasuje, więc będzie orzech, tylko się jeszcze zastanawiamy czy jednostronny czy dwustronny... jak na moje oko i posiadaną "wiedzę" montaż profesjonalny, ekipa kilku osobowa, wszystko czyściutko, pod oknami balkonowymi zastosowane profile podstawowe, ogólnie gicior!, pakiet był trzyszybowy, podobało nam się inwestor miał bramę garażową Hormann'a, w kolorze orzech i powiem, że kolor identyczny jak okien, struktura drewna też podobna.. zobaczymy jak wyjdzie dobranie drzwi, które chcemy, a podobają nam się Art-Tom sorry za przy długi wpis, który w sumie powinien się znaleźć w moim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 07.05.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Esiak spokojnie, pisz, pisz takie uwagi sie przydadzą Ja na 99% wezmę MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 08.05.2011 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Czyli co, te z "uskokiem" będą?Ale o strukturze drewna myślisz, czy o gładkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.05.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 witam kolejna miłośniczke parterówek dopiero zaczynasz a wydaje mi sie że jesteś na FM od zawsze ja również jestem pod wrażeniem tego, że masz z góry wszystko zaplanowane....i jeśli wytrwasz w tym wszystkim to będę serio mocno zdziwiona....hehehe....u mnie było podobnie, jestem na etapie wylewek i własnie zmieniłam kolor planowanych podłóg....wróciłam do punktu najwcześniejszego planowania....wiec może cos w tym jest domek bardzo fajny, projekty indywidualne to jest to mamy prawie taką samą powierzchnie - mam 4 pokoje+salon jedna uwaga odnośnie Twojego projektu - jak masz dom usytuowany względem stron świata ? aha...jeszcze coś - masz spory wiatrołap - ale czy zmieścisz tam jakąś szafę ? pozdrawiam....i zostaje śledzić postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts