Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

Atika, dostałam cynk, że chcesz gdzieś zrobić białe podłogi? Nie wiem czy to prawda bo nie mam czasu przeglądać tych 7 stron, za co serdecznie Cię przepraszam. Jesli faktycznie takie planujesz to napisz proszę jakie konkretnie, producenta i najlepiej cenę :lol2: bo znalazłam faworyta i nie wiem czy się decydować :yes: :D:D

Nie ma co przeglądać tych 7 stron bo tam nic o białych podłogach nie ma ;) Pisałam o nich jakieś może 300 postów wcześniej, i sama nie wiem w jakim temacie ;)

Co do podłóg... mam w planach białe panele na korytarzu, w garderobie i najprawdopodobniej w jadalni, ale co do jadalni to jeszcze jest na etapie planowania - bo nie wiem czy jednak nie iść w te same szarości co w salonie.

A jako że z mężem nie jesteśmy "całkiem normalni" :lol: panele kupiliśmy już w zeszłym roku :lol: i tak sobie leżą i czekają...

Panele są białe na wysoki połysk. I sam panel jest mniej więcej 2x szerszy niż standardowy, i z są taką szaro-srebrzystą V-fugą. Rozłożyliśmy je na próbę i wyglądają naprawdę świetnie.

Poszukam później i dam Ci znać co to za firma.

Aha ja kupowałam na allegro - były w II gat. bo miały nieco źle naniesioną V-fugę, ale po przejechaniu szmatką to co wychodzi na panel ładnie schodzi.

A jak się sprawdzą....zobaczymy. Muszą jeszcze chwilę :lol: poleżeć.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli co, te z "uskokiem" będą?

Ale o strukturze drewna myślisz, czy o gładkich?

Aniu na pewno gładkie - ale muszę je jeszcze "pomacać" w sklepie i dopiero będę pewna, że to te, bo nie widziałam ich na żywo. I mam nadzieję, że wizualnie nie rozczarują mnie tak jak Cava.

witam kolejna miłośniczke parterówek :) dopiero zaczynasz a wydaje mi sie że jesteś na FM od zawsze :D

queene - witam w moim dzienniku i serdecznie zapraszam do pogaduszek.

Rzeczywiście na forum już trochę jestem, choć budowa dopiero rusza.

Co do usytuowania domu - to tak od początku - wschód słońca jest mniej więcej przy oknach salonu, później wędruje sobie "po kuchni", dziecięcych pokojach, i zachodzi na ścianie naszej sypialni.

Więc okno naszej sypialni, wejście i garaż od północy.

Wiem, że salon będzie mało oświetlony, ale teraz mam salon w którym mam słońce od ok. 9 do 17 i nigdy więcej. Latem jest naprawdę strasznie....

A co do szafy. W garderobie będzie tylko taka szafka na buty:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stall-szafka-na-buty--przedzialy-biay__0105254_PE252356_S4.JPG - na 18 par butów

takie coś: do założenia butów w pozycji siedzącej:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/tjusig-awa-z-miejscem-na-buty-biay__0092905_PE229647_S4.JPG

i do tego wieszaczki: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/tjusig-poka-na-kapelusze-biay__0092691_PE229378_S4.JPG i jakieś inne dla dzieciaczków.

Więc ubrania wierzcznie właśnie tam.

A szafa będzie z suwanymi drzwiami - głęb. 38, wys. 231, dł. 150 lub 200 - też IKEA - na korytarzu. Czyli jak wejdziesz przez wiatrołap to po prawej stronie.

Ta ściana od pokoju zaraz po prawej stronie jest właśnie tyle cofnięta, by szafy były zrównane z tą ścianką od wiatrołapu (mam nadzieję, ze w miarę jasno to napisałam)

Tam będę mniej noszone kurtki, bluzy, itp. trochę miejsca dla gości, którzy nie zmieszczą swych ubrań na korytarzu, i na buty.

Tam też będzie miejsce w wysuwanych szufladach na wszelkie czapki, szale, apaszki i torebki.

Edytowane przez atika

yokasta - ja mam takie: http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/15/90/30/33/1590303380_4

http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/15/90/30/33/1590303380

Były tanie - najwyżej wymienię na inne, jeśli mój kaprys z białymi podłogami był zupełnie nietrafiony.

To sa panele z Kronotex.

A tu masz tą aukcję: panele

Może z rozm. 46 aż tyle nie wejdzie - ale te szafki są naprawdę spore.

W każdą szufladę spokojnie w 2 rzędach po 3 pary butów.

Dziecięcych pewnie wejdą 4 ;)

Tu masz zdjęcie z otwartą szufladą:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stall-szafka-na-buty--przedzialy-biay__0106674_PE255079_S4.JPG

Edytowane przez atika

Wszystko zależy od rozmiaru okien...

moje tarasowe okno łukowe będzie mogło być tylko na wzmocnieniach stalowych, pozostałe mieszczą się w charakterystyce profilu, więc będą termiczne...

ogólnie nie ma się co bać tych wzmocnień termicznych, patent mają sprawdzony, i bardzo dużo okien z tym sprzedają, jakby były jakieś problemy już byśmy o tym tu przeczytali...

Atika a rozpisali Ci też ofertę na rolety, bramę garażową i drzwi wejściowe...?

Atika a rozpisali Ci też ofertę na rolety, bramę garażową i drzwi wejściowe...?

Ok. dzięki za wyjaśnienia. Ja chyba pójdę w te cieple ramki, bo mi się okna z nimi ładnie w kosztorysie mieszczą ;)

Rolety też mam wycenione. Ale to już z mężem musimy podjechać, bo on chce jakieś radiowe sterowania, itd... a to już zupełnie nie moja bajka. (On jest elektronikiem i baardzo lubi te wszystkie udziwnienia ;) )

Bramy nie mam wycenionej. W Chempo sę Krispole, ja chcę na 100% Hormana. I tak samo drzwi zewnętrzne od Hormanna biorę. Choć poproszę o cenę na jeden z modeli GERDY bo jest bardzo podobny do "moich" z Hormanna.

I zobaczę też jak cenowo wypadają drzwi wewnętrzne, bo widzę, że są w ofercie DRE - a takie wstępnie wybraliśmy.

Jeszcze raz dzięki za podpowiedź z CHEMPO :)

Oooo takich jeszcze nie widziałam :o dzięki! Na pewno się zainteresuję tematem :)

Bardzo tanie, martwi mnie tylko połysk :D - u mnie przeznaczone do sypialni miały być.

A ja właśnie chciałam z połyskiem.

Mówisz, że w sypialni chcesz kłaść...hmmm ja jeszcze nie wiem jakie panele do sypialni wybiorę - może też w biel pójdę....;)

atika a jaka jest różnica w cenie między wojmarplastem a chempo?

my zdecydowaliśmy się juz na wojmarplast, mam nadzieję, że na początku czerwca bedzie montaż

To napiszę wszystkie ceny jak to u mnie jest:

Ceny brutto - okna + montaż. (VAT 8%)

MS tytanowe termo ze wzmocnieniem stalowym - 15.026,00zł.

MS tytanowe termo ze wzmocnieniem termicznym - 17.322,00 zł.

Wojmarplast - 17.590,00zł.

Nawet jakby byli nieco tańsi wybrałabym bardziej znane MS. O Wojmarplaście nikt nie słyszał na forum.... ale mają wyższą ofertę, więc nawet się nie zastanawiam.

a Wy zamówiliście już Wasze okna ??

To wyślij jeszcze zapytanie do MS - do Chempo ;)

szyby mam we wszystkich oknach U=0,5, tylko w balkonie i 2 dużych fixach mam U=0,6 bo tam muszą być nieco grubsze szyby.

I przy tym wzmocnieniu termicznym U samych ram U=1,1, W standardowych ramkach coś około 1,58.

Więc całe okna z tymi szybami i wzmocnieniem termicznym mają coś około (w zależności od okna) 0,7-0,9. Czyli baaardzo dobry wynik.

Może z rozm. 46 aż tyle nie wejdzie - ale te szafki są naprawdę spore.

W każdą szufladę spokojnie w 2 rzędach po 3 pary butów.

Dziecięcych pewnie wejdą 4 ;)

Tu masz zdjęcie z otwartą szufladą:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stall-szafka-na-buty--przedzialy-biay__0106674_PE255079_S4.JPG

fajowa ta szafka. Ze 3 takie i miałabym miejsce na wszystkie buty... no może prawie wszystkie:)

Chyba muszę pomyśleć nad zrobieniem jakiejś mega - szafki na buty przez stolarza.

fajowa ta szafka. Ze 3 takie i miałabym miejsce na wszystkie buty... no może prawie wszystkie:)

Chyba muszę pomyśleć nad zrobieniem jakiejś mega - szafki na buty przez stolarza.

Hi, hi, hi.... ja tam wole chować buty sezonowo głęboko do szafy...