Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarak pod lasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki bardzo już wszystko wiem.

I chyba jednak kupię URSĘ - bo cena rewelacyjna !!!

Dam 45cm na całej części użytkowej uzyskując 0,099 i 30cm nad garażem uzyskując 0,150

Będzie dobrze ??

Atika to już teraz tylko pytanie czy stalarze wytrzymają taki ciężar, jak sie dowiesz to daj znać, bo sami się zastanawiamy ile się da na nidzie położyć

W sumie to stelaże będą miały do wytrzymania 1 warstwę. A 2 będą podwiązane sznurkami, czy tez inną żyłką... i to ona musi wytrzymać 30cm.

a na same stelaże poszłaby 1 warstwa 15cm - to nie jest za ciężkie.

Ale czekam aż sie jeszcze ktoś wypowie - a dzisiaj chciałabym zamawiać.

A u nas na budowie sporo się dzieje.... kotłownia cala wypłytkowana (został maleńki kawałek - ale musiał, bo tam panowie instalatorzy jeszcze jakieś próby robią i musiał być zostawiony).

Dzisiaj od rana płytkarz miał zafugować i gotowe ;)

Dzisiaj weszli też ponownie instalatorzy. Dziś tez ma przyjechać kociol i inne osprzęty do kotłowni. Instalatorzy zabawią u mnie z 3 dni.

Nadal też walczą tynkarze.

Jutro zaczną robić podbitkę, a wcześniej od samej góry Pan od styropianu przyklei 1 warstwę i zaciągnie klejem by do tego styro idealnie dołączyć się podbitką.

W środę wchodzi ekipa od rekuperacji....

Będzie sporo ludzi ale kazdy robi co innego w innym miejscu więc mam nadzieję, ze zbytnio sobie nie będą przeszkadzać.

My w weekend zakupiliśmy resztę paneli - do pokoju malucha i gościnnego (te same co wcześniej do starszaka) Dąb Wiejski Bielony, oraz do "gabinetu" męża - ale nazwę wywiało mi z głowy...

I kupione też zostały płytki do łazienki chłopaków - zgodnie z wizualką Stargres Tanzanya Grey.

Atika na podłodze w kotłowni też już płytki kładziecie?

my na ścianach nie planujemy, ale na podłodze właśnie się zastanawiam jak to rozwiązać

teoretycznie powinnam najpierw chyba wygrzewać posadzkę, ale do tego musze mieć zainstalowane sprzęty w kotłowni, no a lepiej by było je instalować jak już podłoga bedzie skończona hmmm

lipka - my w kotłowni mamy położone płytki i ściany i podłoga - bo dzisiaj przyjeżdża kocioł - 300kg waży - więc nikt go nie będzie przestawiał później.

Ale my w kotłowni nie robiliśmy podłogówki, właśnie dlatego, że trzeba wygrzać podłogę przed ich kładzeniem. Instalatorzy zgodnie stwierdzili, że w kotłowni będzie ciepło i bez sensu kłaść tam podłogówkę czy jakiekolwiek inne ogrzewanie.

Chyba że tak. U nas praktycznie tylko wchodzą do kotłowni do szafek - i tyle. Zajmują może z 0,5m2 z całej kotłowni - więc tak jakby ich tam nie było.

To musicie podpytać instalatorów co zrobić. Jak zainstalują kocioł, wszystkie pompy, mieszacze i inne dziwne rzeczy do kotłowni ;) To zupełnie nie da sie tam płytek położyć... Ja bym pewnie ryzykowała i położyła bez wygrzewania.

Zamówiłam tynk.

Będzie wspomniany wcześniej Caparol - cały system.

Kolor nieco ciemniejszy niż wcześniej planowany - taki sam jak ma Myszonik - Bazalt 15.

I będzie gładko. Mąż postawił veto na paski - będzie jednolicie.

Teraz na szybko muszę szukać parapetów zewnętrznych... jakoś zapomniałam ze coś takiego jest niezbędne przy robieniu elewacji :)

rere - pewnie że super... to tylko kotłownia, ale wczoraj już było pięknie ;) Dzisiaj dojdą fugi więc będzie jeszcze ładniej...

Kocioł na pellety - Smart Fire Lazara - taki :

smartfire mam nadzieję, że to dobry wybór.

jak przystało na szaraka - ma w sobie coś szarego ;) http://www.hkslazar.pl/zdjecia/max/smartfire_p_122.jpg

Kocioł pięknie wygląda i mam nadzieję, że będzie Wam dobrze służył. Po tej zimie będę Cię wypytywała co i jak ;)

Oczywiście podzielę się informacjami. Ten kocioł jest w pełni zautomatyzowany. Ma automatyczny zapłon, samoczyszczący palnik, łatwe czyszczenie wymiennika itd... mam nadzieję, że nie będzie przy nim za dużo roboty. Kupujemy tez wielki zasobnik - 460l więc nie będzie trzeba za często zasypywać.

Esiak a jak Ty to liczysz ??

I ile planujesz u siebie ?? Będę miała jakiś odnośnik :)

no ja niestety tak dużo wełny aż nie planuje, bo zmniejszyłyby nam się jeszcze bardziej pomieszczenia na poddaszu...

krokwie mam 18cm, a ponieważ mam pełne deskowanie i papę to wełny między krokwiami będzie 15cm (3cm szczelina wentylacyjna) i na krokwie jeszcze 5cm wełny, więc w sumie będzie 20cm ocieplenia... dlatego też muszę wybrać jak najcieplejszą wełnę...

Esiak dzięki za namiary.

A co do tej URSY - jeśli jednak bym ją chciała - to dawać 3 warstwy 0,45 = 45cm wełny (nad garażem 2 warstwy 30cm), czy jednak 2 warstwy 0,39 ??

Pierwsza opcja będzie chyba cieplejsza ??

tynki muszą porządnie wyschnąć ?? Niby wiele osób miało ocieplone poddasza, a później dopiero tynki robiło.

Czy nie kłaść wełny ze względu na to że tynki będą źle schły ?? bo to schniecie chyba na wełnę nie wpływa ?

Jeśli najpierw robi się ocieplenie, to robi się całkiem, izoluje wełnę od reszty domu folią, płytami kg i dopiero leci z tynkami. Tak - to będzie wełna piła wodę.

Nie wiem, jaką masz policzoną wytrzymałość dachu i jakie stelaże planujesz. wełna skalna typu rockwool jest dużo cięższa od tej drugiej (isover). Ja się bałam dać skalną, poszła unimata isovera 2x20cm (bo lżejsza niż supermata). Raz podwieszana między wiązary, drugi raz na stelażu. Stelaże podwójne i z tych droższych.

Aha, i po skończeniu tynków odczekałam 2,5 tygodnia przed przywiezieniem wełny (a pogoda jak złoto przecież, sucho i wietrzę na okrągło).

Jeśli najpierw robi się ocieplenie, to robi się całkiem, izoluje wełnę od reszty domu folią, płytami kg i dopiero leci z tynkami. Tak - to będzie wełna piła wodę.

Nie wiem, jaką masz policzoną wytrzymałość dachu i jakie stelaże planujesz. wełna skalna typu rockwool jest dużo cięższa od tej drugiej (isover). Ja się bałam dać skalną, poszła unimata isovera 2x20cm (bo lżejsza niż supermata). Raz podwieszana między wiązary, drugi raz na stelażu. Stelaże podwójne i z tych droższych.

Aha, i po skończeniu tynków odczekałam 2,5 tygodnia przed przywiezieniem wełny (a pogoda jak złoto przecież, sucho i wietrzę na okrągło).

przy tynkach nawet paroizolacja nie pomoże, przy takiej ilości wilgoci na pewno coś się będzie skraplać w wełnie, a już tym bardziej dawać przed tynkami płyty KG, które piją wodę jak głupie - jest bez sensu, szkoda pieniędzy i martwienia się czy potem jakiś grzyb się nie pojawi...