atika 14.05.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Aniu Jeszcze raz wielkie dzięki za projekcik.Muszę się nauczyć w nim poruszać i chodzić po pokojach, o wstawianiu tapet, paneli itp.. nie wspominając - ale jest super.Jak na razie wstawiłam drzwi do garażu i do gabinetu. Tyle mogę sie pochwalić... No to mam z głowy kilka wieczorów na poznawanie programu. Tylko kurcze w poniedziałek muszę instalatorowi podać dokładne rozmieszczenie "białego montażu" w łazienkach, zlewu w kuchni, zmywarki, itp.... TYLKO Z SKĄD NA TO WZIĄĆ CZAS !!! PS. Udało się załatwić tańszy piasek i jestem suuuper zadowolona i nieco dumna z przebiegu negocjacji... walczyłam o ten piach jak lwica, hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 14.05.2011 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 mnie mój sie wydawał coraz mniejszy...jak sie pojawiły sciany to pomyślałam...że pokoje wyszły mniejsze niż moje obecne klitki w bloku....zmieniło sie dopiero jak położyli tynki Kurcze to trochę poczekam na "powiększenie" domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 14.05.2011 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 I jeszcze się pochwalę ślicznym projekcikiem, który sprezentowała mi Ania http://foto0.m.onet.pl/_m/af95103d46d0496aa06c580b745f4bd8,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 14.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Na tym etapie wszystkim dom wydaje się mały. Ja chodziłam po fundamentach i biadolilam, że jakiś kurnik a nie dom budujemy...I faktycznie tynki zmieniają perspektywę. Ale już po wybudowaniu ścian i zamknięciu budynku wygląda inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 15.05.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ależ macie te ścianki wysokie. I fajnie w środku dom widać, bo u mnie ścianka w zasadzie tylko po obrysie szła... Fajnie, że udało się odpalić program. Teraz sobie wszystko ładnie możesz poaranżować, a jak byś czegoś nie wiedziała, to śmiało pytaj. A ten piach to jak na pustyni wygląda, kurcze, strasznie go dużo. U mnie jednak duuuuuuuuuuuuużo mniej było... Po pierwsze dlatego, że ścianka niższa, a po drugie dlatego, że mam obniżonego chudziaka w stosunku do wysokości ścianki. W sumie po zagęszczeniu mamy 25 cm piachu... U Ciebie pewnie ze 2 razy tyle wyjdzie, chociaż wcale supermarketu nie robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 15.05.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 http://foto3.m.onet.pl/_m/dc9a374f86ca49c789b647d98bf26f93,10,19,0.jpg Tak sobie patrzę na to zdjęcie. Garaż niczego sobie, ale domek to taki tyci-tyci się wydaje Ten salon i kuchnia w tle... Gdzie Ty tam wszystko pomieścisz Już sobie wyobrażam, jakie wrażenie sprawia fundament w domu z poddaszem - toż to jak karmnik dla ptaków musi wyglądać, bo powierzchnia parteru połowę mniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 15.05.2011 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Aniu - piachu u mnie wyjdzie duuuużo więcej. Na końcu - tam gdzie jest tak wysoko będzie sypane aż 80cm !!!! Ten piach w środku to jeszcze nic. Już teraz czeka drugie tyle na zewnątrz. Wieeelka góra piachu - ale zapomniałam fotkę zrobić. A w poniedziałek jeszcze będą zwozić. Ja muszę jeszcze mieć sporo piasku do obsypania z zewnątrz..... W sumie zwieziemy jakieś 400 Ton. Na razie jest ok. 110 w fundamencie i jakieś 120 na "kupce" obok... No garaż mi też wydaje się największy z całego domu Na tej fotce to gigant w porównaniu z resztą. Na szczęście jak sie patrzy z drugiej strony (od ogrodu) garaż maleje, a miejsca na kuchnię i salon jest więcej.... ale i tak malutko... No właśnie - jak to jest w piętrówkach gdzie fundament ma jakieś 70-80m2 ?? tu jest ponad 220m2 a tak niewiele sie wydaje... Kolejny raz dochodzę do wniosku że oko ludzkie jest niedoskonałe i przez nie mamy mylne wrażenie o wielu rzeczach.... tak jak nie widać spadu na działce Edytowane 15 Maja 2011 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 15.05.2011 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Coś mnie wczoraj tknęło i zwymiarowałam sobie kotłownię pod kocioł SmartFire - i co sie okazuje - d....a nie wejdzie Tzn. nie wejdzie jeśli komin będzie w tym miejscu w którym jest. Za mało miejsca do obsługi. Więc wymyśliłam że przekładamy komin na drugą stronę. Na tym etapie to mam nadzieję nic się nie stanie ?? Mam nadzieję, że Panowie wykonawcy z entuzjazmem przyjmą to że muszę wylać jeszcze kawałek ławy i położyć kilka bloczków więcej ?? I czy mogę sobie ten komin przestawić jak już będzie pod to fundament zrobiony ?? Na ścianie na przeciwko wszystko elegancko by weszło i nie byłoby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 15.05.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Oj, to piachu macie naprawdę dużo. Przynajmniej dla dzieci raj Moje codziennie jadą na działkę babki porobić. Już nawet tam skrzynkę z zabawkami mamy, żeby codziennie łopatek nie wozić... Z tym kominem to nie wiem... Na pewno potrzebny jest zbrojony fundament pod komin. Pogadaj z ekipą i z kierbudem - myślę, że na tym etapie da się coś pokombinować. Lepiej teraz nadłożyć pracy niż potem żałować i na nowo kotła szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.05.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 przeniesienie komina to dość poważna zmiana - od parteru po sam dach (ułożenie więźby), nie podejmuj decyzji sama bez porozumienia z kiebudem a najlepiej z projektantem a nie mysleliście zeby piwnice zrobić ?? wyszłoby troche drożej od samego piachu ale dodatkowa przestrzeń-bezcenna u nas częściowo tylko piwnice ale ciesze sie ze ją mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 15.05.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 przeniesienie komina to dość poważna zmiana - od parteru po sam dach (ułożenie więźby), nie podejmuj decyzji sama bez porozumienia z kiebudem a najlepiej z projektantem a nie mysleliście zeby piwnice zrobić ?? wyszłoby troche drożej od samego piachu ale dodatkowa przestrzeń-bezcenna u nas częściowo tylko piwnice ale ciesze sie ze ją mam Piwnicy nie chcieliśmy, nie planowaliśmy, bo w sumie nie przewidzieliśmy takiego spadku na działce... choć pewnie i tak byśmy jej nie robili. Fakt miejsce niezbędne.... no ale już "po ptokach". Dach mam z wiązarów - projekt robiła firma od wiązarów, więc chyba nie będzie to aż taki problem, ale oczywiście skonsultujemy to z kierbudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 16.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 A co u Was? Praca wre?Konsultowałaś kwestię komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) W końcu mogę wkleić postępy z prac Ten grobowiec to kanał w garażu - życzenie mojego męża. W środku wszystko ładnie pomazane 2 x dysperbitem. http://foto3.m.onet.pl/_m/cef8b4e380acf6a2e2b628ed7005752f,10,19,0.jpg Fundamenty od zewnątrz - położony styropian - GENDERKA 0,038 i zaciągnięty klejem. Strona od garażu, a za garażem pom. gospodarcze i kotłownia, z nowym miejscem na komin http://foto1.m.onet.pl/_m/bdaf02a3ab60027e7a3fd3daa1b1ae8d,10,19,0.jpg Zaciągnięte fundamenty od strony sypialnianej domu. http://foto1.m.onet.pl/_m/489d1c1fd84096b1613459f5720f0f55,10,19,0.jpg I panowie przy pracy http://foto2.m.onet.pl/_m/1c6d3a2272bb1f0b4d02ae1f6f8c07e2,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/062b76c51ae9ef94587fb710cdd7e259,10,19,0.jpg A na koniec moja góra piachu... Jest wielka. Nie widać tego bo nie ma odniesienia, ale leży tu 400 Ton piasku !!! Choć w narożniku, ten szary kawałek to mój blaszak-garaż, on nieco pomoże w ocenieniu wielkości góry. http://foto0.m.onet.pl/_m/75bdb07868d95206c65033dfc554acf4,10,19,0.jpg Edytowane 19 Maja 2011 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 19.05.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) No dzień dobry Już myślałam, że się nie doczekam Faktycznie grobowiec macie niezły Tak patrzę, patrzę... Te zdjęcia, gdzie stoją panowie, to są od strony tarasu/balkonu? Bo strasznie wysoko tam ścianka sięga... Ile bloczków po zasypaniu zostanie ponad ziemią? Edit: czyżbyś sprawę komina załatwiła? Przestawiony? Dużo zachodu było? Edytowane 19 Maja 2011 przez anna-maria3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Tam gdzie stoją panowie to jest od tarasu-balkonu. Jest wysoko... Ponad ziemie będą wystawać 2 bloczki. Resztę trzeba obsypać by przy zagęszczaniu środka ściany się nie rozjechały. Wszędzie będą wystawać 2 bloczki. Więc z przodu będzie ładnie równo poziom piachu(działki) a z tyłu będzie trzeba wszystko nasypać lekko z górki - by nasza działka nie kończyła się skarpą w stosunku do następnej.... Sama jeszcze nie potrafię tego sobie wyobrazić. Mam nadzieję, że jutro, w sobotę będzie wszystko widoczne=jasne. Bloczki fundamentowe pod komin bez problemu panowie postawili. Wylali trochę betonu + 18 bloczków więc chwila moment. ale jeszcze nie ustalałam tego z kierbudem. Jeśli się nie zgodzi będę miała najwyżej kawałek fundamentu więcej. Ale mam nadzieję, że da sie przełożyć bo inaczej kiepsko będzie z postawieniem pieca. A w grobowcu męża będę zamykać jak będzie niegrzeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) I tak dla pamięci.Cały styropian montowany był na taką piankę. Podobno rewelacja. http://www.bricoman.pl/upload/products/art/montagefix-st-klej-do-styropianu-750ml-180572.jpg A Poznaniaką polecam zakupy w Bricomanie !!! Mają naprawdę dobre ceny, w wielu przypadkach niższe, niż te wynegocjowane w hurtowni Edytowane 19 Maja 2011 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 gdzie i za ile kupowałaś genderkę? muszę zacząć się rozglądać za styropianem na posadzkę, no to zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) Budchem - na Druskiennickiej Ja płaciłam 153,75zł. brutto za Genderkę 0,038. Transport miałam w cenie budchem Ale na posadzkę możesz spróbować na allegro - od 27m3 dostawa gratis (nie wiem ile potrzebujesz) gend cena 145,00zł. Lub w dobrej cenie Swisspor swiss za 148zł. - transport gratis od 25m3 Edytowane 19 Maja 2011 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 20.05.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Dzisiejszy dzień minął pod znakiem - zasypujemy i zagęszczamy. Oto efekty. W końcu moje fundamenty zaczynają być pod ziemią a nie nad http://foto3.m.onet.pl/_m/7e22f0d35e7e0af7169dfdc22809532b,10,19,0.jpg Ubity garaż, kotłownia i częściowo widoczny salon http://foto3.m.onet.pl/_m/b21fb98f2e78f7a6acdb840eafbf5c03,10,19,0.jpg A tutaj wejście do domu - jeszcze nie zamurowane... Tędy wyciągano zagęszczarkę całość elegancko ubita. http://foto3.m.onet.pl/_m/49d10d98dfa096280666f7ed0abc9fb3,10,19,0.jpg jak wyjeżdżałam Panowie kładki ostatnie bloczki i wjazd został już zamurowany tu będzie taras na całej szerokości - wyjdzie fajnie - bo będzie taras 15cm wyżej niż ziemia, a sam taras na równi z posadzką w domu, więc nie będzie schodów. Od strony tarasu ogrodowegą będą 3 stopnie + 4 taras. Zrobimy je na szer. 1,6m by było szeroko i w miarę łagodnie... powinno być ok. Nie jest aż tak wysoko. Bałam się że będzie 7-8 stopni... Góra piasku stopniała w zawrotnym tempie... a jeszcze tyle do obsypania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 20.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 to teraz tylko zalewać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts