adampo 25.04.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam, chciałem się dowiedzieć czy jeśli balustrada na balkonie w bloku nie spełnia norm to administracja musi ją wymienić? jeśli tak to na co się powołać?Problemem jest jej wysokość(90cm) oraz odległość między tralkami (16cm), dodam jeszcze że blok ma ok 40 lat a wtedy przepisy były inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kessie 13.03.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Przyłączam się do pytania. Kupiłam mieszkanie w kamienicy z 1906 roku. Balustrada jest stanowczo za niska, strach w ogóle do niej podejść Nie wiem czy jest możliwość wyegzekwowania we wspólnocie jej wymiany/podwyższenia, czy lepiej zrobić to na własną rękę? Dodam, że kamienica na szczęście póki co nie jest wpisana do rejestru zabytków. Edytowane 13 Marca 2017 przez Kessie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sun Set 13.03.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 zapewne zbrojenie waszych balkonów ie spełnia tez norm grubości betonowej otuliny stalowych pretów nośnychjak macie nad sobą sasiada z balkonem, to zobaczcie, czy od dołu nie widać zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacydrzewiecki 27.06.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Wydaje mi się, ze musi, wszystko musi miec odpowiedni wymiafr. Papierologia i birokracja powinna balustrade wymienic, jak nie, to trzeba odpowiednich paragrafów poszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.06.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Witam, chciałem się dowiedzieć czy jeśli balustrada na balkonie w bloku nie spełnia norm to administracja musi ją wymienić? jeśli tak to na co się powołać? Problemem jest jej wysokość(90cm) oraz odległość między tralkami (16cm), dodam jeszcze że blok ma ok 40 lat a wtedy przepisy były inne.jesli spełnia normy z czasu kiedy był budowany, to nie ma znaczenia, ze dziś nie spełnia bo normy się zmieniły. Administracja nic nie musi w tym przypadku wymieniać, Ty też bez zgody administracji/zarządcy/właściciela sam nie możesz nic zrobić, chyba, ze zrobisz projekt konstrukcyjny i wymienisz w całym bloku na własny koszt albo znajdziesz chętnych do współfinansowania. Kupiłam mieszkanie w kamienicy z 1906 roku. Balustrada jest stanowczo za niska, strach w ogóle do niej podejść Nie wiem czy jest możliwość wyegzekwowania we wspólnocie jej wymiany/podwyższenia, czy lepiej zrobić to na własną rękę? wystarczy uchwała wspólnoty, ze wymieniacie balustrady, a sama, to jak odpowiedź wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna40 27.06.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Minimalna wysokość balustrady w domach wielorodzinnych to 1,1m. W sytuacji, gdy jest to nowa budowa to kierownik budowy odpowiada, żeby wszystko było zgodnie z przepisami, a jeśli sprawa dotyczy już budynków będących w użytku, to samemu odpowiada się za to aby wszytko było zgodne z przepisami. Jeśli udałoby Ci się żeby wspólnota pokryła koszty balustrady to z punktu ekonomicznego jest to dobre rozwiązanie, ale jeśli nie, to ja i zrobiłabym to na swoją własną rękę, dla swojego własnego bezpieczeństwa. My korzystaliśmy ze strony [moderowano]. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez finlandia Moderowano część reklamową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts