Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balustrada która nie spełnia norm

adampo

Recommended Posts

Witam, chciałem się dowiedzieć czy jeśli balustrada na balkonie w bloku nie spełnia norm to administracja musi ją wymienić? jeśli tak to na co się powołać?

Problemem jest jej wysokość(90cm) oraz odległość między tralkami (16cm), dodam jeszcze że blok ma ok 40 lat a wtedy przepisy były inne.

• 5 years później...

Przyłączam się do pytania.

Kupiłam mieszkanie w kamienicy z 1906 roku. Balustrada jest stanowczo za niska, strach w ogóle do niej podejść :(

Nie wiem czy jest możliwość wyegzekwowania we wspólnocie jej wymiany/podwyższenia, czy lepiej zrobić to na własną rękę?

Dodam, że kamienica na szczęście póki co nie jest wpisana do rejestru zabytków.

Edytowane przez Kessie

• 3 months później...
Witam, chciałem się dowiedzieć czy jeśli balustrada na balkonie w bloku nie spełnia norm to administracja musi ją wymienić? jeśli tak to na co się powołać?

Problemem jest jej wysokość(90cm) oraz odległość między tralkami (16cm), dodam jeszcze że blok ma ok 40 lat a wtedy przepisy były inne.

jesli spełnia normy z czasu kiedy był budowany, to nie ma znaczenia, ze dziś nie spełnia bo normy się zmieniły. Administracja nic nie musi w tym przypadku wymieniać, Ty też bez zgody administracji/zarządcy/właściciela sam nie możesz nic zrobić, chyba, ze zrobisz projekt konstrukcyjny i wymienisz w całym bloku na własny koszt albo znajdziesz chętnych do współfinansowania.

Kupiłam mieszkanie w kamienicy z 1906 roku. Balustrada jest stanowczo za niska, strach w ogóle do niej podejść :(

Nie wiem czy jest możliwość wyegzekwowania we wspólnocie jej wymiany/podwyższenia, czy lepiej zrobić to na własną rękę?

wystarczy uchwała wspólnoty, ze wymieniacie balustrady, a sama, to jak odpowiedź wyżej

Witam,

Minimalna wysokość balustrady w domach wielorodzinnych to 1,1m. W sytuacji, gdy jest to nowa budowa to kierownik budowy odpowiada, żeby wszystko było zgodnie z przepisami, a jeśli sprawa dotyczy już budynków będących w użytku, to samemu odpowiada się za to aby wszytko było zgodne z przepisami. Jeśli udałoby Ci się żeby wspólnota pokryła koszty balustrady to z punktu ekonomicznego jest to dobre rozwiązanie, ale jeśli nie, to ja i zrobiłabym to na swoją własną rękę, dla swojego własnego bezpieczeństwa. My korzystaliśmy ze strony [moderowano].

Edytowane przez finlandia
Moderowano część reklamową