Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów

Sebxyz

Recommended Posts

Witam serdecznie

Moje pytanie dotyczy wysokości posadowienia punktu świetlnego na stopniem. Wymyśliłem sobie, że jeden punkt świetlny oświetlać będzie 3 stopnie. Puszka wyszła około 44 cm nad stopniem na gotowo, lampki będą firmy skoff o rozmiarach 6 na 6cm ogólnie te większe kwadratowe. Mam jeszcze trochę czasu na to aby ewentualnie obniżyć puszkę. Dziękuję za sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Sebxyz

Tu chyba nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. Ja dlatego zamówiłem testowo 2 lampki przed osadzeniem puszek. Podłączę je, przyłoże do ściany wieczorem i zdecyduję jak wysoko i jak dokładnie je rozmieścić. Planuję wstępnie jedną na 2 stopnie. Chcę ją tak zlokalizować aby oba stopnie były w miarę równomiernie oświetlone - aczkolwiek ma to być tylko oświetlenie dekoracyjne, gdyż samo z siebie jest raczej za ciemne na pełne oświetlenie. Lampki w wersji ciepłej świecą dość słabo. Wybrałem tango do puszki białe ciepłe, ale zamówiłem jeszcze lampki z BriTop (live, milky i cristal). też są ładne przynajmniej na stronie. One mają przynajmniej rozrysowane jak świecą w dokumentacji, ale nie ma to jak sprawdzić organoleptycznie przed wydaniem 1000 zł na zakup wszystkich. Dlatego testowy zakup i empiryczne dobranie miejsca montażu...

ja kupiłem sobie jedną i też wieczorem metodą "namacalną" dobrałem rozkład i ilość oswietlenia schodowego, wyszło co 3 stopień (z tym, że to schody zabiegowe wiec jedna ściana doświetla też nieco drugą, nie wiem jak to jest w std. spocznikowych czy jednobiegowych, no i mam oświetlenie prostokątne co nieco kierunkuje poziomo strugę światła), puszki mam mam mniej więcej 20 cm na stopniem, w ten sposób śwaitło pada na trzy stopnice, mniej więcej tak:

__ ...........[==]

...|

...|______

..............|

..............|______

Edytowane przez edde