Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie i jak oraz dlaczego, czyli jaki piec na paliwo stale?

Luccca

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Z gory przepraszam za stworzenie nowego watku ale juz sam nie wiedzialem gdzie moge sie podpiac...

Nie mam za wiele czasu na podjecie decyzji i zakup pieca do swojego domu tak wiec postanowilem zapytac sie Was.

Troche danych na temat samego domu oraz domownikow.

1. Dom jednorodzinny o pow. mieszkalnej 113m2 + 26,5m2 garaz.

2. Sciany: 24 centymetrowy porotherm ocieplony 15 cm styropianu od zewnatrz.

3. Okna: 3 szybowy pakiet U=0,7

4. Mieszkancy: 2 osoby dorosle + 2ka dzieci.

5. Wymiary kotlowni to 4,5m2 (190cm x 237cm). Wysokosc 223cm

Z projektu moge tylko doczytac, iz "Ogrzewanie zaprojektowano w układzie dwustopniowym. Pierwszy to piec stalowy na pelet drzewny zainstalowany w pomieszczeniu technicznym w systemie otwartym i podłączony do wymiennika ciepła płytkowego. Drugi stopień to instalacja w systemie zamkniętym wyposażona w naczynie wzbiorcze przeponowe. Czynnik grzejny jest rozprowadzany przy pomocy pompy tłocznej (obiegowej). Ogrzewanie zaprojektowano jako podłogowe i z grzejnikami naściennymi." - mysle ze jest to standardowy wpis i stosuje sie go u wszystkich ale same juz rozwiazanie zalezy od nas samych.

Ogrzewanie: podlogowe na powierzchni 66m2 (salon,kuchnia, holl i dwie lazienki) + ok 5-6 grzejnikow.

W poblizu nie ma gazu tak wiec pozostaje mi wybor pomiedzy paliwami stalymi. Jest tego troche ale mysle ze pellet lub eko-groszek to paliwa ktore biore pod uwage na dzien dzisiejszy. O pompach ciepla rowniez nie mysle jak i o ogrzewaniu elektrycznym (moze blad ale jak na razie skupiam sie na pellecie badz groszku).

Moc takiego pieca biorac powyzsze mysle ze nie powinna przekraczac 25kw ale i ponizej 16kw tez zejsc raczej nie powinna... nie wiem tego jeszcze do konca ale mysle ze sie tutaj dowiem.

Wiem ze producentow na rynku polskim jak i zagranicznym jest troche. Przedstawicieli jest naprawde duzo i kazdy ma swoja wersje i swoje zdanie.

Szukam pieca z podajnikiem ok. 200l (mysle ze taki gabarytowo zmiesci sie w mojej kotlowni), z mozliwoscia sterowania za pomoca 2 termostatow (mysle o dwoch termostatach - na dole i na gorze ale jezeli jeden to max to tez bedzie ok).

Interesuje mnie rowniez czy jest taka mozliwosc aby rozprowadzic po pomieszczeniach np. oddzielne termometry aby one dogladaly odpowiedniej temperatury i przesylaly dane do pieca czy moze stosuje sie jakies glowice na grzejnikach????

O sterownikach o ktorych juz sie naczytalem nadal nie mam pojecia wiec rowniez jeeli mozliwe to bardzo bym prosil o krotka wzmianke...

czy ktos z Was mial do czynienia z piecami na pelet:

1. Ulrich Kombopelletich KP 21 18kW

2. Klimosz Ling Duo 25kW

3. Kostrzewa Pellets® Fuzzy Logic 20-25kW

4. Granpal Eco 25kW

Z gory dziekuje za pomoc w przyblizeniu mnie do podjecia wlasciwej decyzji.

Pozdrawiam

L

Edytowane przez Luccca

Ok wiem troche sie rozpisalem i nie chce sie za bardzo Wam tego czytac ale naprawde mam malo czasu i szukam wskazowek oraz pomocy abym mogl podjac wlasciwa decyzje... nie ma mnie na miejscu na ten moment i nie moge sobie tak jak wiekszosc z Was podjechac do sklepu/producenta i zobaczyc prezentacje kotla i stwierdzic ktory jest dobry a ktory moglby byc lepszy...

Dzieki

L

co do Granpala to troche mogę sie wypowiedzieć. Tak na początek z peletem radzi sobie bardzo dobrze i na twój budynek to kocioł 15 kW co do sterowania to wszystko jest do rozwiazania kwestia montażu kotłowni co do sterowania poszczegonymi pomieszczeniami to najczesciej głowice termostatyczne. Jeśli potrzebujesz jeszcze jakieś informacje to pisz na priva.

co do Granpala to troche mogę sie wypowiedzieć. Tak na początek z peletem radzi sobie bardzo dobrze i na twój budynek to kocioł 15 kW co do sterowania to wszystko jest do rozwiazania kwestia montażu kotłowni co do sterowania poszczegonymi pomieszczeniami to najczesciej głowice termostatyczne. Jeśli potrzebujesz jeszcze jakieś informacje to pisz na priva.

Co masz na mysli mowiac "kewstia montazu kotlowni"?

Ok wiem troche sie rozpisalem i nie chce sie za bardzo Wam tego czytac ale naprawde mam malo czasu i szukam wskazowek oraz pomocy abym mogl podjac wlasciwa decyzje... nie ma mnie na miejscu na ten moment i nie moge sobie tak jak wiekszosc z Was podjechac do sklepu/producenta i zobaczyc prezentacje kotla i stwierdzic ktory jest dobry a ktory moglby byc lepszy...

Dzieki

L

Może taki mały kocioł .zobacz na. http://www.kuenzel.de/files/pk_prospekt.pdf