m4rekkk 26.04.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Interesuje mnie filozofia życia osób, które decydują się na dom energooszczędny. Co nimi kieruje: wrodzona czy wyuczona troska o środowisko naturalne, a może chęć zaoszczędzenie pieniędzy? Czy może to tylko chwilowa moda..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 27.04.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 1) Zdrowy rozsądek.2) Zrób raz a dobrze.3) Wygoda.........x) Moda na ECO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rekkk 27.04.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 hehe ;] no przy budowie to nie jest do konca wygodne rozwiazanie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 W kolejności moja motywacja wygląda tak:1) oszczędność energii i pieniędzy, zwłaszcza w kontekście niepewnej przyszłości cen paliw i nośników energii,2) oszczędność czasu,3) komfort (WM, podłogówka, ciepłe powierzchnie ścian),4) ograniczenie mojego wpływu na środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 28.04.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 zwłaszcza w kontekście niepewnej przyszłości cen paliw i nośników energii, Tu akurat mam pewność, że cena będzie ciągle rosnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rekkk 29.04.2011 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 a na jakiej zasadzie ekobudowanie oszczedza czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 30.04.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Bo jak zrobisz raz a dobrze, to później oszczędzasz czas, np ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.05.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Jeśli masz obsługowe źródło ciepła (kominek, kocioł na drewno), to oszczędzasz czas na jego ładowanie, czyszczenie, wybieranie popiołu, itd. Albo montujesz sobie po prostu ogrzewanie elektryczne i cała obsługa sprowadza się do płacenia rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 04.05.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Pozostaje mi zgodzić się z przedmówcami. 1. Na ile nas w tej chwili stać zabezpieczamy się przed wysokimi rachunkami w przyszłości. Pewne rzeczy można wprowadzić tylko na etapie budowy ( np cieplejszy fundament, wentynacja z odzyskiem ciepła ) inne można odłożyć w czasie ( np. solary ) 2. Raz a dobrze:-) 3. Dbałość o środowisko... No cóż już sam pomysł budowy domiszcza dla 1 rodzinki nie jest eko... Poza tym u nas w Polsce rozwiązania ekologiczne nie są tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 No cóż już sam pomysł budowy domiszcza dla 1 rodzinki nie jest eko... Jak to? A co jest eko? Blok wielorodzinny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Eko - logicznie -nomicznie ? Niby jest ekologicznie i ekonomicznie jeśli idzie o ogrzewanie ale pozostałe zużycie prądu jest prawie równe zużyciu na ogrzewanie i nie mam pomysłu jak korzystać aby było mniej, 3000 kWh na ogrzewanie i z grubsza 3000 kWh na inne, od 01.11.2010 do końca kwietnia. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruun2 04.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 no nei wiem ja użyłem pustaków stropowych termo system z konbetu i oszczedności są naprawdę konkretne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.05.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Teraz jest moda na domy energooszczędne 80 % forumowiczów jak nie więcej buduje domy energooszczędne, a raczej stara się takie zbudować. Za 10 lat będzie się budowało już tylko domy pasywne. A za 20 lat to pewnie każdy będzie miał obok domu wiatrak, na dachach solary i baterie słoneczne, a rachunki i tak będziemy płacili większe niż w chwili obecnej . Nie ma co się łudzić że budując dom energooszczędny przyczyniamy się do ograniczenia naszych wydatków na późniejsze jego utrzymanie. Było by tak tylko wtedy gdyby tylko nieliczni budowali takie domy. Im mniej energii będzie dom zużywał tym więcej ta energia będzie kosztowała. Jeszcze niedawno mimo że w mieszkaniu miałem normalne żarówki i stary energochłonny sprzęt agd, za rachunki płaciłem mniej niżeli teraz gdy wszystko mam energooszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Teraz jest moda na domy energooszczędne Raczej konieczność, od kiedy wszedł wymóg audytu energetycznego. W ogóle, nawet jeżeli ktoś niespecjalnie stara się o energooszczędność na etapie budowy, to i tak dzisiejsze materiały i sposoby budowania w porównaniu do budownictwa sprzed 20 lat są super energooszczędne. Nie ma co się łudzić że budując dom energooszczędny przyczyniamy się do ograniczenia naszych wydatków na późniejsze jego utrzymanie. Święta racja! Niestety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.05.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nie ma co się łudzić że budując dom energooszczędny przyczyniamy się do ograniczenia naszych wydatków na późniejsze jego utrzymanie. Było by tak tylko wtedy gdyby tylko nieliczni budowali takie domy. Im mniej energii będzie dom zużywał tym więcej ta energia będzie kosztowała. Jeszcze niedawno mimo że w mieszkaniu miałem normalne żarówki i stary energochłonny sprzęt agd, za rachunki płaciłem mniej niżeli teraz gdy wszystko mam energooszczędne. Rozumiem zatem, że nie budując domu energooszczędnego oszczędzamy pieniądze na dodatkowych bajerach a później nie stracimy na wyższych kosztach utrzymania budynku? Bez względu na to, co by się nie działo z cenami nośników energii i paliw, ZAWSZE budynek ocieplony będzie tańszy w utrzymaniu, niż budynek nie ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.05.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nic nie rozumiesz albo nie chcesz rozumieć, koncerny paliwowe, energetyczne, nasze kochane państwo chce zarabiać i jeżeli np. energetyka sprzedaje mniej prądu to żeby wyjść na swoje musi podnieść cenę prądu itd. Jak wszyscy wybudują domy energooszczędne to one już nie będą energooszczędne bo energia na tyle wzrośnie że dalej będzie drogo kosztowało utrzymanie domu. Jak nawet każdy by miał dom samowystarczalny, to tak podniosą podatki że i tak swoje będziesz musiał oddać państwu i spirala się nakręca. Ktoś kto modernizował budynek kilka-kilkanaście lat temu według tamtych norma miał budynek energooszczędny teraz to jest budynek słabo docieplony. Ciekawe jak za kilkanaście lat będzie sprawa się miała do naszych budynków które maja teraz po 20cm styro na elewacji, 30cm wełny w dachu itd. uważasz ze dalej będą energooszczędne? Wejdą nowe normy i te domy które teraz są energooszczędne będą domami znowu słabo docieplonymi. Pojecie że coś jest energooszczędne jest podyktowane normami które co jakiś czas są zmieniane. Ogólnie to temat rzeka bilans w firm i Państwa zawsze musi być dodatni i nie wiem co byśmy nie robili to i tak zapłacimy więcej jak nie w tym to w kolejnych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.05.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 No więc ja ponownie zadam pytanie... Skoro nie dyskutujemy nad tym, że ceny energii i paliw wzrosną, to czy opłaca się budować dom energooszczędny, czy nie? Czy inwestor ma budować dom zwykły (spełniający dzisiejsze warunki techniczne), czy lepiej docieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 12.05.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 W takim razie pomyśl: 80% wybuduje energooszczędne, rachunki wzrosną, nie będzie łatwo, ALE pozostali 20% będą w czarnej @czymś@. Więc teraz masz szansę wybrać swój los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.05.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Poszedłem bardziej w autonomię niż energooszczędność...Zasadziłem się na współpracę ze Słoneczkiem.Na wiele sposobów...W efekcie - mniej dla mnie są istotne ceny energii.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 26.05.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 To rozwiazanie jest szczegolnie polecane np. dla istniejacych juz domow.O ile dodatkowe docieplenia jest jeszcze do przelkniecia o tyle inne formy modernizacji czasami sa tzw. skorka za wyprawke i najlepszym wyjsciem jest wlasnie autonomia.Niestety do "wspolpracy" ze sloneczkiem czy wiatrem dobrze miec wieksza dzialeczke bo na trypowo "miejskiej" niewiele da sie wycisnac z tzw. odnawialnych.Niby zwykle fotowoltaiczne mozna zakladac, no ale trzeba miec swiadomosc "zeszpecenia" dachu itp. itd. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts