EC-E1 26.04.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam planuje zakup aqabox czy dowiem się z jaką pojemnoscą bufora najlepiej bedzie wspołpracował.Jego moc jest okreslona na jakies 4 - 5 kw wiec bufor raczej nie musi byc wyjątkowo pojemny?Mam tez problem z miejscem w pomieszczeniu gospodarczym wiec proszę o radę jak dobrac wielkosc bufora i jaki jakiej marki zasobnik najlepiej zakupic.Wymiennik ma dawac ciepło na co - podłogowkę.dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.04.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Klasyka ; 1kW mocy "do wody" = 50 litrów wody w buforze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 26.04.2011 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 W ulotce ktora mi wpadła w rękę jest wyliczenie ze aqabox jest w stanie podgrzac 300 L wody o 30 stopni w 2,5 godziny.Czyli wodę z 30 st.C do 60 st.C przez 2,5 godziny. Czyli tymi wartosciami o ktorych piszą w ulotkach sie nie sugerowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 26.04.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam! Rachunek się zgadza. Rzeczywiście obliczona z tych liczb moc jest na poziomie 4,2 kW. Przynajmniej tyle - jest jakieś uwiarygodnienie. Pytanie tylko, czy te dane ktoś wyliczył, czy wynikają z praktyki. O tym można się niestety przekonać tylko po zamontowaniu. Wymiana doświadczeń użytkowników byłaby tu bezcenna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 30.04.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam! Rachunek się zgadza. Rzeczywiście obliczona z tych liczb moc jest na poziomie 4,2 kW. Przynajmniej tyle - jest jakieś uwiarygodnienie. Pytanie tylko, czy te dane ktoś wyliczył, czy wynikają z praktyki. O tym można się niestety przekonać tylko po zamontowaniu. Wymiana doświadczeń użytkowników byłaby tu bezcenna. Pozdrawiam http://images43.fotosik.pl/836/0055951e6492e8d7med.jpg Zatem zobaczymy niebawem co to jest warte. Co do bufora to najprawdopodobniej bedzie viessmanna 400 L z podwojną węzownicą czyli bufor będzie zasilany solarem i aqaboxem. Mam nadzieje ze to rozwiązanie sie sprawdzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.05.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 http://images43.fotosik.pl/836/0055951e6492e8d7med.jpg Zatem zobaczymy niebawem co to jest warte. Co do bufora to najprawdopodobniej bedzie viessmanna 400 L z podwojną węzownicą czyli bufor będzie zasilany solarem i aqaboxem. Mam nadzieje ze to rozwiązanie sie sprawdzi. pozdrawiam Aqabox to urządzenie wodne z serii tzw. dopracowanych . Następca prób mniej udanych. Urządzenie na pewno dobre, natomiast jak będzie pracować u założyciela wątku nie wiem. Nie ma możliwości na to pytanie odpowiedzieć ,gdyż pytanie powinno zawierać więcej informacji o instalacji (jej wielkości), której ma dotyczyć. Informacje o buforze, przydatne są na pewno, natomiast grzać ma co i podłogówka . Znam przypadki , gdzie najlepsze urządzenie użyte do niewłaściwych celów okazywało się kupą złomu. Z winy instalatora, który był ignorantem. W opisanym tu przypadku, jeśli instalacja odbiorcza nie będzie dopasowana do urządzenia grzewczego (nadstawki Aquabox), rozmowy o wielkości bufora nic nie pomogą. Do skąpych informacji , dorzucić by warto fotkę wkładu na którym nadstawka stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Tutaj nie zabieram głosu gdyż w instalacjach, rozwiązaniach "wodnych" nie czuje się mocny, nawet nie zmieniam za dużo w tym kierunku.Instalacje wodne to inna branża.No woda jaki medium, jest aktualnie niezaprzeczalnym liderem i rozwiązaniem nagminnie stosowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Dziękuje za odpowiedz.Urządzenie stoi na varii Bhhttp://images50.fotosik.pl/837/51d417b8484fd9b2med.jpgWkład jest wyposazony w podwojną szybę aby jak to ktos okreslił (para poszła w górę a nie w szybę).Miejsce gdzie stoi wkład to pomieszczenie 50 m2 plus otwarta kuchnia 15m2 i hol jakies 15m2.Woda ma trafic do bufora 400l potem przez zawór trojdrogowy do podłogowki.podłogowka co 10 cm i jest jej jakies max 150 m2po lewej ma stanąc bufor te 2 rurki po lewej stronie to instalacja od kominka.http://images45.fotosik.pl/592/d6432f1c6e312703med.jpg Czy pomysł wypali ? Zobaczymy!załozenie takie, aby w salonie stał szeroki kominek i przy okazji odzyskać ciut energii i skierować ją podłogę.pozdrawiam. acha kocioł viessmanna 343f bedzie wspołpracował z kolektorem 2x 200T i ewentualny nadmiar ciepłej wody trafi do bufora od kominka.kocioł 343 ma zasobnik 220 L i w wypadku przeładowania nadmiar ma isc w 400 L. ekstra by było aby aby z tego bufora 400 L czyli przystosowanego do podłogowki mozna by zapozyczyc energię do cwu ale o tym bedziemy myslec potem. Edytowane 1 Maja 2011 przez EC-E1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.05.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Sensowny hydraulik da radę . Ważne by zastosował się mniej więcejdo instrukcji . Producent określa temperaturę wody powracającej do urządzenia . Jeśli spełnisz ten wymóg ,zaniżając nawet o 10 o C,będziedobrze . Jak to zrobić - to nie rozmowa na telefon ! Tak mawiam klientomktórzy zadając dwa trzy pytania , podając kilka zdawkowych informacji,próbują ode mnie wyciągnąć konkretne rozwiązania. Generalnie chodzi o to , by przystawka obsługiwała porównywalną "mocowo" instalację ,lub była wpięta do wiekszej tak, by obsługiwaćtylko taką jej część jaką ma moc .Przypadki wpinania nadstawekdo instalacji obsługującej np 3 piętrowy dom jednorodzinny ,kończyły siępiękną czarną kałużą przed kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 W projekt zaangazowani są ludzie z viessmanna i najlepszy na lokalnym rynku instalator kominka ( mam nadzieję ).spartherm przerobił varię Bh dla potrzeb aqaboxa czyli gwarancja jest (trochę to trwało)instrukcja do boxa jest w naszym języku więc ..... ale i tak mam wrazenie pełnej improwizacji.pozyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.05.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Przy wykonywaniu instalacji wodnej najważniejsza jest temperatura na powrocie , całe sterowanie "wodą" musi być podporządkowane tej zasadzie. Przy Varia Bh taka nasadka ma z czego wyłapać "dodatkowe" kW. W tym przypadku bufor przyda się do podłogówki , temperatury na wyjściu z aqaboxa i te pożądane do grzania podłogi są zupełnie różne. Co do temperatur "na szybę" bez obaw pozostało jeszcze sporo kW wypromieniowanych przez szkło ..nieźle się upieczesz przed tak wielką taflą szkła. W salonie na pewno nie zmarzniesz .. pamiętaj tylko że aby grzało trzeba palić sam zakup "wypasionego" kominka to dopiero początek zabawy . Jakie zmiany były wykonane na wkładzie aby przystosować go do aqaboxa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.05.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Przeróbkę widać gołym okiem - kołnierz do obejmy mocującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.05.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Bardzo estetycznie wykonana instalacja. To połowa sukcesu, bo łapciuchy się tak nie starają. "Pełna improwizacja" w rękachdobrego budowlańca nie powinna być problemem. Zgadzamsię z przedmówcami w kwestii temperatury cieczy na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 W instrukcji boxa pisze jak byk ze powinien byc wyposazony w regulator powrotu. czyli woda na powrocie musi miec ponad 60 st.C. Tego urzączenia jeszcze chyba nie mam . co do ciepła to spokojnie jest co grzac na dole 90 m2 obok kominka klatka schodowa i cała gora 90m2. ale dlatego zaproponowano podwojną szybę - jaki efekt zobaczymy. Co do zmian w varii Bh to z tego co wiem musieli w czopuchu wyciąc metalowe przewody powietrzne aby była rewizja do boxa od dołu. instrukcja mowi o czyszczeniu go co jakis czas. dodatkowo poprosiłem aby drzwiczki po podniesieniu same nieopadały czyli zostają w górnym połozeniu. na tą chwile zaczym chyba tego załowac - bezpieczenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Ciekawi mnie tylko jedna rzecz ze miedz lutują cyną a koło czopucha przyjdzie wysoka temperatura i czy nie bedzie problemu z czasem z rozszczelnieniem instalacji.Oczywiscie bedzie rewizja ale ............pozdrawiam Jeszcze jeden problem występuje.Przy wkładzie jest element konstrukcyjny domu.Ta czerwona belka metalowa podpiera strop.Wykonawca obkłada ją dwoma warstwami płyt aby nie występowały naprężenia - czy to wystarczy ? http://images37.fotosik.pl/790/b40284412f18c583med.jpg Edytowane 1 Maja 2011 przez EC-E1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.05.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Ciekawi mnie tylko jedna rzecz ze miedz lutują cyną a koło czopucha przyjdzie wysoka temperatura i czy nie bedzie problemu z czasem z rozszczelnieniem instalacji. Oczywiscie bedzie rewizja ale ............ pozdrawiam Dopóki jest woda w urządzeniu , temperatura jest bez znaczenia. Tak jak w samochodzie , problem zaczyna się przy braku cieczy chłodzącej. Gdy wody zabraknie w układzie , lut twardy też niewiele pomoże. Chociaż argumenty za lutowaniem twardym w obrębie obudowy, w pobliżu wkładu nie są pozbawione sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Tak spytam w nawiasieIle takie coś kosztuje?Jaką ma efektywną powierzchnię wymiennika? Bo chyba cena nie jest porównywalna z kotłem na paliwa stałe zasypowe?Tak pytam tylko porównawczo pod wzgledem ilości materiałów, pracogodzin potrzebnych do wyprodukowania. Wiem, że to inne urządzenie, ale przeznaczone do tego samego. Jako niespokojny duch ciągle szukający jakiś rozwiązań do zastosowania w firmie zastanawiałem się nad wdrożeniem tego typu nadstawek, wykonywanych na moje zlecenie. Edytowane 1 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.05.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Powodzenia taka mała przystawka i bufor hehe ktoś chyba cie na kasę naciąga, to nigdy nie będzie działało, albo będziesz ładował bufor, albo będzie chodziło ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Powodzenia taka mała przystawka i bufor hehe ktoś chyba cie na kasę naciąga, to nigdy nie będzie działało, albo będziesz ładował bufor, albo będzie chodziło ogrzewanie. Dziękuje. Powodzenie bedzie potrzebne, do konca budowy jeszcze troszke pozostało co do wyboru to moj swiadomy wybor jestem swiadom problemów i kosztow. przed zakupem wiele czytałem i radziłęm się tu na forum i zdję sobie sprawę z pewnych rzeczy ale do odwaznych swiat nalezy:) co do kosztow to cennik spartherma i podstawowy rabat zresztą firma ma doskonale rozwiązaną politykę cenową w mojej branzy jest zgoła inaczej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Mam rozumieć, że ta nadstawka to koszt 6000 - 7000 zł? Czyli porównywalny koszt nie do kotła zasypowego CO, ale do kotła z podajnikiem z pełną automatyką.... ParametrAquabox dużyWymiar (szer./głęb./wys.)362x362x546mmWejście i wyjście w mm250mmMasa bez wody65 kgPojemność wodna13,5 litraMoc średnia4,5 kW/3,5 kg drewna/1 godz.Moc max.max ok. 7,5 kWCiśnienie roboczedo 3 barPojemność bufora>400lSzyber bimetalicznyTak Edytowane 1 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts