Mki1719508566 01.05.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Mały 1247 euro , duży 1407 euro .. +vat oczywiście . Kombinuj ...kombinuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Tutaj nie ma co kombinować. Zresztą czasy kombinacji, znajomości i różnych układów przeżywałem za innego ustroju.Tutaj trzeba działać. Prostota i wydajność ustrojstwa to według mnie podstawa podstawowa.Kształt kwadrat, 2-3 wymienniki pionowe, rurowe, lub poziome. Mówią, że pionowe wydajniejsze i praktycznie bezobsługowe.Do przeanalizowania, czy ma tam być woda kotłowa...No ale zapotrzebowanie raczej niszowe, więc nie na stany, ale jedynie jako oferta "na zamówienie"Jako wyrób rzemieślniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.05.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Montując taką przystawkę musisz znać zapotrzebowanie domu na ciepło, nie wiem czy masz jeszcze kocioł gazowy jako drugie źródło grzania, bo jeżeli nie to marnie to widzę. Ta przystawka na spaliny ledwo wydoli albo i nie żeby ogrzać wodę c.o, a o magazynowaniu nadwyżek raczej nie ma co myśleć bo ich nie będzie. Nie wierz we wszystko co tu wyczytasz bo później się niemiło rozczarujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Tutaj nie ma co kombinować. Zresztą czasy kombinacji, znajomości i różnych układów przeżywałem za innego ustroju. Tutaj trzeba działać. Prostota i wydajność ustrojstwa to według mnie podstawa podstawowa. Kształt kwadrat, 2-3 wymienniki pionowe, rurowe, lub poziome. Mówią, że pionowe wydajniejsze i praktycznie bezobsługowe. Do przeanalizowania, czy ma tam być woda kotłowa... No ale zapotrzebowanie raczej niszowe, więc nie na stany, ale jedynie jako oferta "na zamówienie" Jako wyrób rzemieślniczy. Dlatego wydaje mi się ze zobaczymy czy to to zadziała i przede wszystkim jaki będzie zysk i czy będzie - traktuję to jako eksperyment. Jest to niszowy produk to fakt ze względu na cenę. Byłem o krok od zakupu spartherma h2o duzego ale jego gabaryty a szczegolnie jego grubosc mnie przeraziła. wystawałby nazbyt na pokoj a tego nie zaakceptowałem acha no i mała czytaj wąska szyba zgubiłaby się w pomieszczeniu. Montując taką przystawkę musisz znać zapotrzebowanie domu na ciepło, nie wiem czy masz jeszcze kocioł gazowy jako drugie źródło grzania, bo jeżeli nie to marnie to widzę. Ta przystawka na spaliny ledwo wydoli albo i nie żeby ogrzać wodę c.o, a o magazynowaniu nadwyżek raczej nie ma co myśleć bo ich nie będzie. Nie wierz we wszystko co tu wyczytasz bo później się niemiło rozczarujesz. Na dzien dzisiejszy jest piec kondensat viessmanna 343F 3,8 do 19,0 kW a w niedalekiej przyszłosci przyjdą 2 kolektory 200T plus dodatkowy zasobnik na 400 l. Od czasu kiedy wszedłem na forum i zacząłem czytac moim konikiem stały sie pewne elementy z ktorych nie zrezygnuję . zaowocowało to wełną w poddaszu 30 cm ytong 30 cm plus ocieplenie 12 cm kabe system klima i rekuperatorem Duzo pomocy otrzymałem od Was jest ona więcej warta niz jakas nasadka wodna. znam ludzi ktorzy wydali na domy budowane przez developerow kwoty siedmiocyfrowe i rozpadają sie (domy) w oczach. Dzieki temu forum zerwałem umowę z developerem i mam srodki na jeszcze parę zabawek Pamiętajcie zdrowie najwazniejsze wszystko inne niewazne serdecznie dziekuję za rady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.05.2011 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Jakie masz realne straty ciepła w tym domu? Może miałeś robiony audyt energetyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam. Chciałbym poruszyć jedną sprawę ... Varia Bh i Aquabox - to będzie porażka ... Mini Z, Varia 1V, Ambiente Bravo ... no - jak już ma być w poziomie to Varia Ah ... ale nie Bh. EC-E1 - mówiłem, pisałem. Twój dom i Twój wybór. Tylko znowu kolejny użytkownik kominka zostanie "ofiarą" własnych złudzeń i zachcianek oraz braku wyobraźni sprzedawcy, który wietrząc łatwy zarobek, wcisnął klientowi to co on chciał a nie to co tak naprawdę można było zrobić w dostosowaniu do warunków samego domu i sposobu użytkowania kominka. Będzie tak - żeby był ładny ogień w takim dużym palenisku, trzeba będzie ładować do niego drewno ... no ... w dużej ilości . Nasadka nie będzie w stanie odebrać nawet połowy ciepła, które będzie produkowane. Po 3-4 godzinach palenia, bufor nie będzie naładowany tak jak powinien, natomiast wielkość szyby będzie powodowała po tym czasie wytwarzanie się w domu "sahary". Zabudowa izolowana z bloczków BK będzie powodowała "puszczanie" z kratek powietrza o temperaturze ca. 150 stopni C. Po roku - dwóch użytkowania kominka, sufit będzie "czarniawy" ... Zastosowanie bezpśrednio nasadki, bez jej obejścia, skutkować będzie też brakiem możliwości zapalenia tylko dla przyjemności - zawsze będzie musiał być odbiór ciepła przez wodę. Bimetal w przepustnicy Aquaboxa - to porażka. Nawet jak jest otwarta to jest znaczny odbiór ciepła przez wodę. A w Polskich warunkach i drewnie jakim się pali w kominkach - jest rzeczą nader upierdliwą. Chociaż może to dobrze że zatyka się pierwszy zanim zatykają się całkowicie przewody nasadki ... Zamiast snuć człowiekowi teorie, że będzie dobrze jak hydraulik będzie ok, to trzeba Panowie Zawodowcy, od razu mówić o bzdurach, które są popełniane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.05.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Panie Nautura : Człowiek już kupił takie połączenie wkładu i aqaboxa , ma je zainstalowane , zadaje kolejne pytania . Gdyby poprosił MNIE o poradę to na pewno usłyszałby " nie rób tego kolego " ale teraz to po zawodach . Pisałem o proporcji emisji ciepła szyba/korpus/ aqabox które w tym przypadku jest w minimalnym stopniu skierowana na wodę ale ... Aqabox jest ze swej natury DODATKIEM mającym odzyskać małe ilości energii do układu wodnego , gdyby klient chciał grzać głównie wodę poleciłbym mu inne rozwiązanie . Co do palenia mokrym drewnem.. masz absolutnie racje spalanie takiego BŁOTA daje zawsze złe efekty , we wkładach wodnych w sposób szczególny jest to szybko widoczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam. Chciałbym poruszyć jedną sprawę ... Varia Bh i Aquabox - to będzie porażka ... Mini Z, Varia 1V, Ambiente Bravo ... no - jak już ma być w poziomie to Varia Ah ... ale nie Bh. EC-E1 - mówiłem, pisałem. Twój dom i Twój wybór. Tylko znowu kolejny użytkownik kominka zostanie "ofiarą" własnych złudzeń i zachcianek oraz braku wyobraźni sprzedawcy, który wietrząc łatwy zarobek, wcisnął klientowi to co on chciał a nie to co tak naprawdę można było zrobić w dostosowaniu do warunków samego domu i sposobu użytkowania kominka. Będzie tak - żeby był ładny ogień w takim dużym palenisku, trzeba będzie ładować do niego drewno ... no ... w dużej ilości . Nasadka nie będzie w stanie odebrać nawet połowy ciepła, które będzie produkowane. Po 3-4 godzinach palenia, bufor nie będzie naładowany tak jak powinien, natomiast wielkość szyby będzie powodowała po tym czasie wytwarzanie się w domu "sahary". Zabudowa izolowana z bloczków BK będzie powodowała "puszczanie" z kratek powietrza o temperaturze ca. 150 stopni C. Po roku - dwóch użytkowania kominka, sufit będzie "czarniawy" ... Zastosowanie bezpśrednio nasadki, bez jej obejścia, skutkować będzie też brakiem możliwości zapalenia tylko dla przyjemności - zawsze będzie musiał być odbiór ciepła przez wodę. Bimetal w przepustnicy Aquaboxa - to porażka. Nawet jak jest otwarta to jest znaczny odbiór ciepła przez wodę. A w Polskich warunkach i drewnie jakim się pali w kominkach - jest rzeczą nader upierdliwą. Chociaż może to dobrze że zatyka się pierwszy zanim zatykają się całkowicie przewody nasadki ... Zamiast snuć człowiekowi teorie, że będzie dobrze jak hydraulik będzie ok, to trzeba Panowie Zawodowcy, od razu mówić o bzdurach, które są popełniane. Pozdrawiam. Cóż ,ciekawy wpis jak na człowieka myślącego . Personalne ataki, przyznam się ,że wzbudza to moje zdziwienie . Tym bardziej, że w kontekście zaszłości nieodwracalnych na budowie, przy najmniej na razie, merytorycznie kompletnie nietrafiony. Trudno będzie zostawić to bez komentarza, który przy czasie napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 I jak tu kupować u was panowie jak sami nie potraficie odradzić czy doradzić komuś, żeby nie pchał się w coś co nie będzie nigdy działało poprawnie. W pierwszym poście forumowicz mówi że zmierza kupić takie cudo do c.o, co oznacza że jeszcze go wtedy zapewne nie miał. Nikt mu tego nie odradził tylko mistrzuniu napisał że się przyjmuje że tyle i tyle mocy na taki na taką i taka pojemność bufora. Normalnie szok jak można pisać takie bzdury nie znając wcześniej zapotrzebowania domu na ciepło, jak zapotrzebowanie na ciepło będzie większe niż moc przystawki to bufor nic nie zmagazynuje a w salonie zrobi sie sauna. Forumowicz poleciał w koszty przyszłej zimy się o tym przekona. Bardzo mi się podoba podejście bohusza że nie czuje się mocny w tej dziedzinie wiec nie doradza, w końcu nie każdy musi znać się na wszystkim i lepiej nic nie pisać niż pisać głupoty. Forest Natura napisał tu cała prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.05.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 I jak tu kupować u was panowie jak sami nie potraficie odradzić czy doradzić komuś, żeby nie pchał się w coś co nie będzie nigdy działało poprawnie. W pierwszym poście forumowicz mówi że zmierza kupić takie cudo do c.o, co oznacza że jeszcze go wtedy zapewne nie miał. Nikt mu tego nie odradził tylko mistrzuniu napisał że się przyjmuje że tyle i tyle mocy na taki na taką i taka pojemność bufora. Normalnie szok jak można pisać takie bzdury nie znając wcześniej zapotrzebowania domu na ciepło, jak zapotrzebowanie na ciepło będzie większe niż moc przystawki to bufor nic nie zmagazynuje a w salonie zrobi sie sauna. Forumowicz poleciał w koszty przyszłej zimy się o tym przekona. Bardzo mi się podoba podejście bohusza że nie czuje się mocny w tej dziedzinie wiec nie doradza, w końcu nie każdy musi znać się na wszystkim i lepiej nic nie pisać niż pisać głupoty. Forest Natura napisał tu cała prawdę. Blady ! Twoja naiwność podyktowała ten wpis ,więc zostawię Cię w spokoju. Policz sobie dni miedzy pierwszym wpisem a tym gdzie stoją gotowe do pracy urządzenia, z przerobionym przez Spartherm wkładem , na który czeka się średnio miesiąc. Cztery dni na podjęcie decyzji , zakup urządzeń, montaż przez zduna (kominkarza), wykonanie instalacji i częściowe wykonanie obudowy. Zaiste tempo w stylu Wojen Gwiezdnych . W związku z tym ,że nie tylko Ty próbujesz mnie zdyskredytować , sprawę postanowiłem rozpoznać głębiej i wiem , że założyciel wątku pytając o poradę , miał już urządzenia u siebie .Cóż takie forumowe prawo , jak i pisanie co ślina na język przyniesie. To tyle na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nie próbuje cie zdyskredytować tylko pokazuje twoją niewiedzę w danym temacie i tyle. Napisałem założycielowi tematu żeby nie wierzył we wszystko co piszą na forum bo jest tu wiele pożytecznych rzeczy ale i stek bzdur. Laikowi trudno odróżnić prawdę od fałszu. Jak czyta wypowiedzi ludzi którzy zawodowo zajmują się sprzedażą i montażem kominków to ufają w to co mówią i piszą, no bo komu maja ufac jak nie im? Za jakiś czas ktoś wejdzie na ten temat przeczyta to co tu jest napisane i również poleci w koszty dlatego każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie, A ty bez rozeznania w ciemno człowiekowi radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.05.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Bladyy78 ; Przeczytaj pytanie na jakie odpowiadałem przy pierwszym wpisie .. a potem wylewaj jad . Komentarz Piotra jak najbardziej trafny:) .. Roszę zwrócić uwagę na informacje że producent zaakceptował takie połączenie Varia Bh + aqabox , podobno nawet coś przerobił . Wieki wkład / wielka szyba/ i mały aqabox to nie jest optymalne rozwiązanie ale jak ktoś lubi .. Tu możemy tylko sugerować , czyli robić to o co nas pytają , jak prawidłowo połączyć aqabox z buforem i układem wodnym . Gdyby w Polsce budowano tylko IDEALNE kominki, dobrze dobrane wykonane i ekonomiczne , to byłoby ich góra 10 %tego co obecnie . Wykonawca może mówić a wielu klientów i tak pójdzie tam gdzie dostanie to co sobie sami wymyślą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.05.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Aqabox jest pomyślany/ skonstruowany tak aby można go było montować na wkładzie , producent nie zaleca żadnych obejść .. Wszystkie nowe wkłady Spartherm , no prawie wszystkie, są tak wykonane że jak odepniesz ruchomą końcówkę do możesz dać aqabox lub inną nasadę np akumulacyjną. Co wcale nie oznacza że uzyskasz kominek typowo akumulacyjny lecz jedynie z "dodana wartością" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.05.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Nie próbuje cie zdyskredytować tylko pokazuje twoją niewiedzę w danym temacie i tyle. Napisałem założycielowi tematu żeby nie wierzył we wszystko co piszą na forum bo jest tu wiele pożytecznych rzeczy ale i stek bzdur. Laikowi trudno odróżnić prawdę od fałszu. Jak czyta wypowiedzi ludzi którzy zawodowo zajmują się sprzedażą i montażem kominków to ufają w to co mówią i piszą, no bo komu maja ufac jak nie im? Za jakiś czas ktoś wejdzie na ten temat przeczyta to co tu jest napisane i również poleci w koszty dlatego każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie, A ty bez rozeznania w ciemno człowiekowi radzisz. Byłbym w stanie zrozumieć Twoją awersję gdybyś miał dorobek kilkudziesięciu postów. Ponad 3000 postów do czegoś zobowiązuje, nawet jak się czyta pobieżnie. Może ponowne przeczytanie postu nr #9, pozwoli Ci nabrać dystansu do sprawy? Szczególnie jego drugą część. Edytowane 2 Maja 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.05.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Wkłady Spartherma sprzedawałem jako pierwszy w Wielkopolsce i jakojeden z pierwszych w Polsce .Było to na długo przed powstaniem FM.Forest w tym czasie biegał z klupą po lasach północnej Polski. Pewnienie śniło mu się wówczas ,że będzie wkłady kominkowe montował. Pierwszą przystawkę wodną Spartherma (rurki miedziane) testowałemna potrzeby rynku polskiego .Moje opinie o tym produkcie nie pozostały bez wpływu na wycofanie go z produkcji. Było to w czasach , Ziomek, kiedy przepoczwarzałeś się z leśnika w zduna.Z pierwszym Thermaxem było podobnie. Też go już nie produkują. Twoje osobiste komentarze moich wypowiedzi niewiele sie różniąod komentarzy Bladego , z tą różnicą , że jego mnie nie obchodzą. Czytanie ze zrozumienie to trudna sztuka. Dlatego zwracam uwagęna fakt, że forumowicz kupił sobie zabawkę bez sensu i zapytał jak sięmożna nią bawić .Otrzymał stosowną odpowiedź. To tyle - koledzy. Edytowane 2 Maja 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.05.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Biegał z KLUPĄ po lasach ?? A co to jest ta klupa ?? To z języka leśników którą znasz czy jakaś gwara ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 02.05.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Witam. Chciałbym poruszyć jedną sprawę ... Varia Bh i Aquabox - to będzie porażka ... Mini Z, Varia 1V, Ambiente Bravo ... no - jak już ma być w poziomie to Varia Ah ... ale nie Bh. EC-E1 - mówiłem, pisałem. Twój dom i Twój wybór. Tylko znowu kolejny użytkownik kominka zostanie "ofiarą" własnych złudzeń i zachcianek oraz braku wyobraźni sprzedawcy, który wietrząc łatwy zarobek, wcisnął klientowi to co on chciał a nie to co tak naprawdę można było zrobić w dostosowaniu do warunków samego domu i sposobu użytkowania kominka. Będzie tak - żeby był ładny ogień w takim dużym palenisku, trzeba będzie ładować do niego drewno ... no ... w dużej ilości . Nasadka nie będzie w stanie odebrać nawet połowy ciepła, które będzie produkowane. Po 3-4 godzinach palenia, bufor nie będzie naładowany tak jak powinien, natomiast wielkość szyby będzie powodowała po tym czasie wytwarzanie się w domu "sahary". Zabudowa izolowana z bloczków BK będzie powodowała "puszczanie" z kratek powietrza o temperaturze ca. 150 stopni C. Po roku - dwóch użytkowania kominka, sufit będzie "czarniawy" ... Zastosowanie bezpśrednio nasadki, bez jej obejścia, skutkować będzie też brakiem możliwości zapalenia tylko dla przyjemności - zawsze będzie musiał być odbiór ciepła przez wodę. Bimetal w przepustnicy Aquaboxa - to porażka. Nawet jak jest otwarta to jest znaczny odbiór ciepła przez wodę. A w Polskich warunkach i drewnie jakim się pali w kominkach - jest rzeczą nader upierdliwą. Chociaż może to dobrze że zatyka się pierwszy zanim zatykają się całkowicie przewody nasadki ... Zamiast snuć człowiekowi teorie, że będzie dobrze jak hydraulik będzie ok, to trzeba Panowie Zawodowcy, od razu mówić o bzdurach, które są popełniane. Pozdrawiam. Panie Ziemowicie przede wszystkim dziękuję za osobiste przybycie na budowę i poradę. Pana słowa dokładnie zrozumiałem do tej pory trzymam maila i Pana sugestiami i radami co do owego zetawu. Jednak jak mówiłem zestaw a w zasadzie fakturka potrzebna mi była dosc szybko prosiłem tez o wstępny projek ktorego nie otrzymałem. Dodam ze na przybycie poleconego instalatora czekałem 2 godziny przy temperaturze -4 stopnia jakos nie chciało Mu się zadzwonic i powiadomic o lekkim poslizgu. Trochę zmarzlismy potem lekka choroba ale to budowa i tak to bywa -- co nas nie zabije to wzmocni Pozdrawiam i tez dziękuję za przybycie. Panie Ziemowicie - biorę na klatkę wszystkie problemy związane z jego eksplatacją jak pisałem wczesniej jestem swiadom wyboru ale wymarzylismy sobie taki wkład i jakos ciezko by było dokupic do tego cos niefirmowanego logiem na literę S. Dodam ze kolega kupował wkład S....a na specjalne zamowienie za kwotę ponad 35 000 odpalając go 2 razy w swięta dodał ze mając gaz tez pewnie go odpalę parę razy. ale to juz tak poza konkursem. Dziękuje wszystkim za opinie te mniej i bardziej pozytywne. wszystkie czegos uczą. forum muratora spowodowało ze powoli konczę temat budowy , dzieki Wam ogolnie forumowiczom rozsądnie wydaję swoje srodki i wchodzę w dyskusję z wykonawcami starając sie zawsze postawic na swoim - w koncu byc moze ja tam bede mieszkał. Będę trzymał Pana numer w telefonie w wypadku zmiany koncepcji kominka bądz gdy naprawdę ta składanka nie wypali a będzie mnie to irytowało pierwsza osoba jaka się o tym dowie to Pan i niewątpliwie będziemy przerabiac grata a nasadką zostanie sprzedana za 100 zł złomiarzom. Jednak pierw pozwolę sobie wyprobowac mysl niemiecką i zamiescic w przyszłosci opinię o takowym zestawie.Moze ktos się skusi lecz po tym co tu napisano nie sądzę. Panowie pamiętajcie to tylko kominek albo az. miałem na budowie wiele kosztowniejszych wpadek wierzcie mi ,łacznie z kruszeniem chudziaka i powtornym ubijaniem podkładu (chudziak pękał teren zle zagęszczony). sciaganie zagrzybionej wełny na ktorą wydałem masę srodków poprzez stratę dziennika budowy- zapłaciłem kierownikowi budowy aby zgubił moj dziennik i juz nigdy sie nie pojawił (odnajdę człeka i zapłaci w ten bądz inny sposob za jego stratę jakiem R.K niepopuszczę dziadowi ) Pozdrawiam Pana i lecę na budowę powyrzucać troszkę smieci - to mnie niesamowicie relaksuje i odstresowuje wbrew pozorom. Przepraszam tez ze piszę troszkę inkognito nie ze swojego loginu ale było mi przykro ze nie udało nam sie zrealizowac tego małego projektu razem. Co się odwlecze to nie uciecze , juz czuję w kosciach ze to nie ostatni moj dom , działkę mam duzą 0 kredytu srodki wyłącznie własne i ochotę na kolejne inwestycje. Edytowane 2 Maja 2011 przez EC-E1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.05.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Witam. Piotrek - chyba za bardzo bierzesz do siebie to co akurat nie miało do Ciebie być ... Jakoś kompleksów nie miewam, że jestem "żółtodziobem" w branży ... Mój post był głównie skierowany pod adresem kogoś, kto w imię tylko zarobku dopuścił do zamontowania zestawu, który nie powinien być skompletowany nigdy ( o czym z resztą dobrze sam wiesz). Czyli do jednego z naszych "kolegów" który to właśnie popełnił (wcale nie koniecznie za przyzwoleniem firmy Spartherm ...). Mam nadzieję że moje "krakanie" się nie spełni. A Forum jest właśnie po to żeby do takich sytuacji nie dochodziło. Bo akurat w tym przypadku wcale "po fakcie" nie było. Pozdrawiam EC-E1 Edytowane 2 Maja 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.05.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Hehe nie no każdy chyba czyta to co chce i odpisuje na to co chce jasno i wyraźnie napisałem i tylko o tym cały czas piszę i o to się was czepiam, że taka nakładka nie nadaje się do wpięcia w bufor i to tyle. Jest za małej mocy że by ciepło z niej mogło być magazynowane. Bufor się instaluje tylko i wyłącznie żeby odbierał nadwyżki ciepła, a jakie u kolegi będą nadwyżki gdy przystawka ma kilka kW mocy? Nigdzie nie napisałem, że takie przystawki nie nadają się do kominków, bo to czy się nadają, czy nie zależny tylko wyłącznie jaka rolę maja pełnić. Nie wnikałem tu kto produkuje te przystawki i na jakim kominku jest ona zamontowana, bo to mnie nie interesuje. Pisze czyste fakty żadna nasadka, kocioł kominek czy inne urządzenie grzewcze obojętnie jakiej firmy o mocy kilku kilowatów nie będzie wstanie ogrzać dużego domu i jednocześnie magazynować nadwyżek energii bo tych nadwyżek nie będzie. W 2 poście ktoś wyraźnie podaję jak dobrać bufor do tej przystawki i właśnie to mnie raziło i dlatego o tym napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.05.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam.Bladyy78 - taką nasadką (w połączeiu z paleniskiem) można jak najbardziej ogrzać dom. I zagrzać wodę w buforze. Nawet całkiem dużym - grzejąc np. jego górną część tylko. Ale trzeba dostosować zarówno ją, jak i palenisko oraz całość systemu do wielkości domu i ogrzewania jakie tam jest planowane. Jak nie zagra jeden element w całości to będą problemy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts