Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem piec CO Buderus FC 2520S

surow

Recommended Posts

Mam następujący problem z tym właśnie picem. Dwa lata temu był w nim wymieniony czujnik CWU. Teraz przy pobieraniu ciepłej wody piec zagotowuje wodę i ciśnienie na piecu wzrasta tak że zaczyna działać zawór bezpieczeństwa.

Czy można sprawdzić w jakiś sposób czujnik? Moze multimetrem? Widze ze nie jest to termopara bo dochodzą do niego dwa przewody. Na wyswietlaczu wyskakuja bleby 2,4 ,5 czyli system przegrzany itp. Co moze byc przyczyną? Co nalezy sprawdzic? Sam jestem elektronikiem wiec dokonanie jakichs pomiarow elektrycznych to nie problem.

Kod bledu mrugajaca dwojka, kod serwisowy 53.

Problem polega na zbyt wysokim podgrzaniu wodu do 80 stopni i wiecej.

Mimo otwarcia obiegu goracej wody temperatura na piecu pozostaje wysoka, ponad 80-90 stopni.

W ksiazce serwisowej jako usuniecie usterki podano okablowanie lub wymiana pompy.

kable sprawdzilem, pompa tez wydaje sie ze pracuje.

Zastanawia mnie jednak fakt dlaczego po otwarci obiegu goracej wody w momencie kiedy piec juz wszedl w stan bledu temp. na piecu nie spada.

Moze jakies sugestie?

Z gory dziekuje za pomoc.

pompa tez wydaje sie ze pracuje.

temp. na piecu nie spada.

Moze jakies sugestie?

Wg mnie to pompa nie pracuje, ponieważ jedno wyklucza drugie, sprawdziłbym pompę. Może obieg jest czymś zablokowany? Tylko w takim przypadku kocioł będzie dłużej utrzymywał zbyt wysoką temperaturę. Jeśli pompa jest rzeczywiście ok, obieg również to może czujniki temp.

najprawdopodobniej to znowu czujnik cwu sprawdź go a raczej coś co może go palić, to częsta wada w elektronice pieca jakiś układ niszczy czujnik, schemat do ręki i pomyśl, hydraulicznie Ci podpowiem a elektronicznie to na pewno lepiej się na tym znasz, jedno co mi jeszcze przychodzi do głowy to programowane wyprzedzenia startu układu cwu one niekiedy źle działając powodowały przegrzewanie się systemu

Witam,

Pompa nie ma z tym nic wspolnego. Sprawdzilem czujnik. Na zimno daje 1,3 V po nagrzaniu okolo 1,9V.

Nie wiem jakie wartosci powinien miec ten czujnik.

Nie chcialbym wymieniac czegos w ciemno, a najblizszy serwisant ma do mnie okolo 40km, wiec sobie doliczy ;)

takie dane ma tylko serwis, lub spróbuj dokładnie spisać dane czujnika i szukaj na necie, raz mi się tak udało znaleźć do vaillanta