czupiradelko 26.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witamy wszystkich, którzy mają jakieś uwagi, pomysły, komentarze dotyczące naszej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 27.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Hej czupiradelko. Powodzenia podczas budowy! Z takim kibelkiem nie macie się czego obawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupiradelko 28.04.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 O... I doczekaliśmy się pierwszego komentarza. Dzięki ogromne! Zachęcam do dalszego śledzenia naszych perypetii budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidia_G. 02.05.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 To ja będę druga Śliczny domek zamierzacie budować. Kibelek jest jak się patrzy - żadne imprezy działkowe Wam niestraszne. Będę podglądać, bo dziennik zapowiada się bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.05.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Gratuluję synka:) A co do budowy domku. Bardzo mi się podobał dom w Kalateach, wlaściwie to był mój faworyt, ale w koncu stanęło na Sadybie B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 23.05.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Widzę, że "wyszliście z ziemi". Teraz to dopiero zacznie dom rosnąć w oczach.Za ten olej opałowy będę Was męczył. Teściowie budując kilka lat temu dom, zdecydowali się na piec olejowy - raczej z górnej półki - do tego piec konwencjonalny jako wsparcie. Efekt jest taki, że zimą biegają co kilka godzin dorzucać do pieca, a olejowy używany jest przez ok 5% czasu. Zgadzam się, że pompa ciepła jest za droga - to przede wszystkim zasługa specjalistów od marketingu.Jeżeli macie możliwość to naprawdę szczerze doradzam podłączenie gazu. Alternatywą jest postawienie koło domu zbiornika na gaz. Można go też wkopać, ale to trochę więcej zabawy. Tak czy siak, to zawsze będzie taniej niż olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 29.05.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Czeee Czupiradełko :) Mężu Czupiradełka i Piotrusiu:) Piękny dom budujecie i tak sprawnie Wam to idzie. Z przyjemnością czytam Wasz dziennik i uprzedzam ,że będę stałym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupiradelko 01.06.2011 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ależ zapraszamy wszystkich do czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkarchangel 01.06.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum i dlatego może tylko coś zasugeruję. Jeśli chodzi o ogrzewanie olejem opałowym to musicie wziąć pod uwagę kilka aspektów. Dla "wygodnictwa" żeby się nie namęczyć z obsługą pieca (rozumiem, że z automatyką) należałoby zorientować się jak daleko od waszej działki jest jakaś w miarę tania firma paliwowa. W tej kwestii wiem o czym piszę bo przez 5 lat zajmowałem się handlem hurtowym paliwami. Jeśli jest daleko to oprócz ceny oleju (która zresztą zgodnie z dyrektywą Unii wzrośnie ze względu na akcyzę) to jeszcze trzeba będzie doliczyć koszt transportu (w obie strony). Wygodnie byłoby mieć zbiornik na "opał" min 1000-1200l. Który niestety zajmuje sporo miejsca a do tego jeszcze sam piec. Pod zbiornikiem ze względów bezpieczeństwa powinien zostać wybudowany "basenik" tzn. powinien być obudowany z każdej strony na wysokość min połowy wys. zbiornika. Kupując zbiornik oczywiście wybierać atestowany ale rozszczelnienia niestety i tak się zdarzają dlatego jest potrzebny basenik. Można sobie wyobrazić sytuację rozlania się 1000l opału po kotłowni a przy okazji po parterze domu...Jeśli chodzi o pompę ciepła to zauważyłem (przynajmniej po fundamentach) że staracie się budować energooszczędnie. Pomijając modę - bo inni też mają_ trzeba się zastanowić czy jest ona ekonomicznie uzasadniona. Macie dużą działkę więc można by spokojnie zrobić kolektor poziomy, który jest tańszy ale najczęściej mniej wydajny (nie wiem jaki pokład znajduje się u Was na głębokości 1,5-2m) od pionowego. Koszt całości kolektor+pompa+instalacja+robocizna to ładne 35-45tys nie licząc kosztów eksploatacji (prąd, serwis etc). Żywotność pomp ciepła to w najlepszym przypadku 20-25lat. Na ile zwróci się ta inwestycja zależy od bardzo wielu czynników. Zresztą wyliczenia tego typu były często przedstawiane przez debeściaków tego forum...Nie mam nic przeciwko pompie ciepła bo to można by wywnioskować z powyższego opisu ale jak dla mnie narazie trochę jeszcze za dużo kosztuje. Może sytuacja się zmieni w niedługim czasie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.06.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 witam sie i ja idziecie jak burza, zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidzej 06.06.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 bardzo fajny dziennik budowy czekam na więcej, życzę powodzenia w dalszym działaniu !!!!!!!! A i gratuluję wyboru projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidzej 13.06.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 witam ponownie:) , jestem pod wrażeniem prędkości postępu prac , tak trzymać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggru 26.06.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 trzymamy kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiaga 29.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam serdecznie, świetnie Wam idzie, my planujemy budowę Guliwera 2g na przyszły rok. Możecie się pochwalić gdzie kupiliście działkę??pozdrawiamy serdecznie i czekamy na ciąg dalszy!!oby tak dalej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 29.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 ho,ho,ho ......troszkę mnie nie było, a tu domek stoi i do tego jaki piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiaga 31.07.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 A czy możecie dać namiary na tego Pana Tomka, my właśnie jesteśmy przed załatwianiem papierków w Gminie ,a już zaczynają się schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupiradelko 01.08.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam! Telefon do Pana Tomka wysłany na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiaga 02.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Dzięki serdeczne!!na pewno skorzystamy, trzymamy kciuki za Waszą budowę i czekamy na następne wpisy do dziennika!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiaga 25.09.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 A cóż tu taka cisza?odpoczynek od budowy?pozdrawiamy serdecznie i czekamy na cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts