Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kalateach 2 by ekipa Czupiradełko KOMENTARZE

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Widzę, że "wyszliście z ziemi". Teraz to dopiero zacznie dom rosnąć w oczach.

Za ten olej opałowy będę Was męczył. Teściowie budując kilka lat temu dom, zdecydowali się na piec olejowy - raczej z górnej półki - do tego piec konwencjonalny jako wsparcie. Efekt jest taki, że zimą biegają co kilka godzin dorzucać do pieca, a olejowy używany jest przez ok 5% czasu.

Zgadzam się, że pompa ciepła jest za droga - to przede wszystkim zasługa specjalistów od marketingu.

Jeżeli macie możliwość to naprawdę szczerze doradzam podłączenie gazu. Alternatywą jest postawienie koło domu zbiornika na gaz. Można go też wkopać, ale to trochę więcej zabawy. Tak czy siak, to zawsze będzie taniej niż olej.

Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum i dlatego może tylko coś zasugeruję. Jeśli chodzi o ogrzewanie olejem opałowym to musicie wziąć pod uwagę kilka aspektów. Dla "wygodnictwa" żeby się nie namęczyć z obsługą pieca (rozumiem, że z automatyką) należałoby zorientować się jak daleko od waszej działki jest jakaś w miarę tania firma paliwowa. W tej kwestii wiem o czym piszę bo przez 5 lat zajmowałem się handlem hurtowym paliwami. Jeśli jest daleko to oprócz ceny oleju (która zresztą zgodnie z dyrektywą Unii wzrośnie ze względu na akcyzę) to jeszcze trzeba będzie doliczyć koszt transportu (w obie strony). Wygodnie byłoby mieć zbiornik na "opał" min 1000-1200l. Który niestety zajmuje sporo miejsca a do tego jeszcze sam piec. Pod zbiornikiem ze względów bezpieczeństwa powinien zostać wybudowany "basenik" tzn. powinien być obudowany z każdej strony na wysokość min połowy wys. zbiornika. Kupując zbiornik oczywiście wybierać atestowany ale rozszczelnienia niestety i tak się zdarzają dlatego jest potrzebny basenik. Można sobie wyobrazić sytuację rozlania się 1000l opału po kotłowni a przy okazji po parterze domu...

Jeśli chodzi o pompę ciepła to zauważyłem (przynajmniej po fundamentach) że staracie się budować energooszczędnie. Pomijając modę - bo inni też mają_ trzeba się zastanowić czy jest ona ekonomicznie uzasadniona. Macie dużą działkę więc można by spokojnie zrobić kolektor poziomy, który jest tańszy ale najczęściej mniej wydajny (nie wiem jaki pokład znajduje się u Was na głębokości 1,5-2m) od pionowego. Koszt całości kolektor+pompa+instalacja+robocizna to ładne 35-45tys nie licząc kosztów eksploatacji (prąd, serwis etc). Żywotność pomp ciepła to w najlepszym przypadku 20-25lat. Na ile zwróci się ta inwestycja zależy od bardzo wielu czynników. Zresztą wyliczenia tego typu były często przedstawiane przez debeściaków tego forum...

Nie mam nic przeciwko pompie ciepła bo to można by wywnioskować z powyższego opisu ale jak dla mnie narazie trochę jeszcze za dużo kosztuje. Może sytuacja się zmieni w niedługim czasie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...