Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energetyka chce zmienic termin przyłączenia na inny niz okreslony w umowie-co robic?

Recommended Posts

Większość budujących najpierw podłącza prąd budowlany, a potem zmienia taryfę na docelową. Tak, prąd budowlany wystarczy (to taki sam prąd :)), ale nie wiem czy będziesz musiała płacić za podłączenie do nowej sieci. To ciekawa sytuacja, warto przejść się do energetyki - tylko nie obsługi klienta, ale do technicznych i się dowiedzieć szczegółów. Obawiam się, że lepiej mieć taki prąd niż żaden. I nie opowiadaj w energetyce, że miałaś prąd od sąsiada :)

ps. ja bym pojechała na budowlanym i po odbiorze domu zgłosiła sie o przejście na taryfę normalną. Ciekawa jestem co wtedy zrobią.A na gębę to wiesz ... póki nie wyjaśnisz wszystkiego nie podpisuj żadnych aneksów.

• 6 months później...

Witam, jestem nowa na forum i proszę o wybaczenie jak czegoś nie będę wiedziała.

Mam pewien problem. Otóż w 2013 roku podpisałam umowę z PGE na przyłącze, termin wykonania ustalony przez PGE został na wrzesień 2014 roku. Jednak nie wywiązałam się z tego terminu, ponieważ po drodze miałam sporo "komplikacji urzędowych" min. czekałam prawie pół roku na mapki od geodety do celów budowlanych, potem kilka miesięcy na adaptację projektu a pozwolenie na budowę dostałam dopiero w styczniu 2015 roku. I moje pytanie jest takie co z tym fantem mam zrobić? Czy PGE naliczy mi jakieś kary za przekroczenie terminu? W załączniku do umowy pisze, że warunki przyłączenia ważne są dwa lata od daty ich doręczenia (termin ten minie w lipcu 2015). A pozwolenie na budowę dostarczyć nie później niż 6 miesięcy przed terminem przyłączenia (a otrzymałam dopiero w styczniu tego roku). Dostarczenie dokumentu może warunkować rozpoczęcie realizacji robót przez PGE. Natomiast okres obowiązywania umowy wynosi 08.07.2016. Już sama nie wiem jak to rozumieć. Proszę oświećcie mnie:eek: