lukaszja 26.04.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam! 1. Zaczynam budowę domu o pow. prawie 160m2. Miejsce - Wrocław. Idea - zbliżenie się do parametrów domu pasywnego. Kwadrat 10x10, ciepła płyta fundamentowa, dach dwuspadowy, brak okien połaciowych, wykuszy, lukarn itp., 30cm styro w ścianach, reku, GWC. BRAK KOTŁOWNI! Powietrze doprowadzone pod kominek rurą fi 200. Komin - 10mb, fi 200 - systemowy (swoją drogą - jaki? Schiedel? Rondo? Rondo Plus?) 2. Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło przy -18 st C to 3,5 kW. 3. Kominek musi być w domu albo nie będzie domu (nienegocjowalne stanowisko żonki). I tu zaczyna się problem. Praktycznie wszystko jest za duże i za mocne. Naczytałem się dużo i nie znalazłem optymalnego rozwiązania a już na pewno nie w "normalnej" cenie. O czym myślę? - piec wysokotemperaturowy, - akumulacja, przy czym wolę rozwiązania bardzo trwałe i bardzo proste (czyt. - bez wody, buforów itp. - chyba że się inaczej nie da!), - mała/bardzo mała szyba, podwójna i jaka tam jeszcze (napylane warstwy), żeby mi salono-kuchni (50m2) nie zagotowała, - mam do dyspozycji ok 3-4m2 pod zabudowę i ok. 5 ton masy maksymalnie (specjalnie wzmocniona konstrukcja płyty), - oczywiście 100% szczelności, - komora spalania większa niż pudełko zapałek (nie mam siły ciąć drewna na 10cm kawałki...), - maksymalne rozłożenie w czasie oddawania niewielkich porcji energii, - styl rustykalny, - może mieć część kuchenną (pieczenie chleba) ale to absolutnie nie najważniejsze. Chętnie posłucham o Waszych pomysłach. Mam jeszcze możliwość zmian w konstrukcji domu Pozdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Szybciutko wywal te systemowe kominy!Zbuduj, jak Bóg przykazał, komin z cegły pełnej i to w miarę centralnie w domu.POCZYTAJ O HYPOKAUSTUM.Jak się da - to zrób hypokaustyczną ścianę grzaną spalinami z tego kominka - co jest aksjomatem.BĘDZIESZ MIAŁ BUFOR!Taki trochę ceglany - ale działający nad wyraz sprawnie! BEZOBSŁUGOWY!!! Życie jest brutalne!Na inaugurację tego kominka zaproś co zgrabniejsze koleżanki, zamknij budę , wyrzuć klucz, odpal kominek i poczekaj...SAME wyskoczą z majtek.Coś z tego aksjomatu Ci się należy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 26.04.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Adamie! Komin jest umieszczony absolutnie centralnie w domu. Dlaczego cegła a nie systemowy - to już nie wiem. Co do hypokaustum - sporo czytałem ale raczej nie pójdę w tę stronę. Bufor mam i to wielki - 20cm betonu x 100m2 (płyta z zatopionymi rurkami podłogówki) - to będzie chyba razem z 50 ton. A co do koleżanek, to dobrze, że moja połowica nie czyta FM PS Rozmawialiśmy o moim domku w Twojej "ruderce". Teraz pora na konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.04.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Do domu 3,5 kW polecam rozwiązanie :kominek /wkład Dynamic / z zabudowa hypokaustum ale.. Jeśli masz rekuperator i wolisz formy typu "piec nowoczesny" to można poszaleć z kafli i szamotu , mnogość możliwych form jest ogromna . Jeśli zaś masz ogrzewanie podłogowe typu Legalett to kominek na zewnątrz może być skromny a całe ciepło dajemy pod podłogę . W przypadku podłogówki wodnej można zastosować wkład wodny o sensownej mocy np Romotop Kv075 W . Zobacz na naszej stronie : Mińsk , Bartoszówka Legalett , Janki , Błonie , KH31 , Vertical . Wszystkie wymienione pracują bez grzania powietrzem tak aby ciepło było emitowane przez długi czas ze stosunkowo małą mocą . Kominki te oparte są na wkładach Romotop seria kv 025 które można zabudowywać bez wentylacji do systemów typu hypokaustum . Oczywiście konieczna jest wiedza jak taki system wykonać aby działał prawidłowo tak żeby ciepło nie uciekało w komin i było stopniowo oddawane do ogrzewania domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.04.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Adamie! Komin jest umieszczony absolutnie centralnie w domu. Dlaczego cegła a nie systemowy - to już nie wiem. Co do hypokaustum - sporo czytałem ale raczej nie pójdę w tę stronę. Bufor mam i to wielki - 20cm betonu x 100m2 (płyta z zatopionymi rurkami podłogówki) - to będzie chyba razem z 50 ton. A co do koleżanek, to dobrze, że moja połowica nie czyta FM PS Rozmawialiśmy o moim domku w Twojej "ruderce". Teraz pora na konkrety. "Dlaczego cegła ,a nie systemowy ?" - poczytaj wątek "Kominek jaki komin, czym podłączyć ,gdzie wyczystka" Jeśli nie hypokaustum (mam na myśli hypokaustum napędzane spalinami) , to co i gdzie chcesz akumulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 27.04.2011 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 "Dlaczego cegła ,a nie systemowy ?" - poczytaj wątek "Kominek jaki komin, czym podłączyć ,gdzie wyczystka" Dzięki za info - zabieram się za zdobywanie wiedzy. Jeśli nie hypokaustum (mam na myśli hypokaustum napędzane spalinami) , to co i gdzie chcesz akumulować? Myślałem o piecyku nr 1 od enia. A jeśli to też hypokausta, to się zawstydzam... Dla mnie hypokausta zawsze kojarzyła się z bardzo dużymi, płaszczyznowymi powierzchniami. A tego nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 27.04.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Mistrzu Zduński! Dzięki za propozycje. Jak już pisałem:- wolę piec bez układu wodnego (chyba, że z uwagi na zapotrzebowanie na ciepło inaczej się nie da lub inne rozwiązanie będzie bardzo kosztowne),- ma być prosty i trwały,- absolutnie szczelny i 100% powietrza z zewnątrz (z uwagi na wentylację mechaniczną),- bez kafli lub z ich niewielką ilością,- styl wiejsko-rustykalny,- nie mam legalettu, tylko zatopione w płycie fundamentowej rurki jak od podłogówki (dodane tak na wszelki wypadek, może kiedyś się przydadzą).Hmmm, jest jakieś rozwiązanie, które nie zabije ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.04.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Wrocław to nie Ameryka ! Takiego nagromadzenia hipokaust, kumulacji, pieców i wkładów do kumulacji jakie zrobiłem u siebie w tym tygodniu to ciężko będzie znaleźć w najbliższym czasie gdziekolwiek. Przegląd systemów polskich i europejskich. Hitem programu będzie pierwsze odpalenie nowego wkładu do kumulacji firmy Spartherm :NOVA F.Pierwszy egzemplarz w Polsce ! No i drugi hiciorek - inauguracyjne odpalenie PIECYKA nr 2 . Bez Enia co prawda ,ale nie każdy może się byczyć Wsiadaj w pędzidło i przyjedź pomacać to i owo. Jak będziesz w południe ,to pizzą nakarmię ,pieczoną w piecu chlebowym na żywym ogniu. Bawimy się do soboty włącznie. PS. Dla uczestników szkolenia mała niespodzianka (o której jeszcze nie wiedzą) - kilkanaście wkładów kominkowych z 50 % i większymi rabatami ! . Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 27.04.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Hitem programu będzie pierwsze odpalenie nowego wkładu do kumulacji firmy Spartherm :NOVA S.Pierwszy egzemplarz w Polsce ! . I jak ta NOVA zdaj relację, jak się sprawuję. Interesuję się nią dość mocno, bo jest w moich planach zakupowych do kolejnego palącego się kominka u mnie w salonie.Mam nadzieję, że będzie można oblukać ją dokładnie za trzy tygodnie w Gorzowie Wlp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.04.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Hitem programu będzie pierwsze odpalenie nowego wkładu do kumulacji firmy Spartherm :NOVA S.Pierwszy egzemplarz w Polsce ! No i drugi hiciorek - inauguracyjne odpalenie PIECYKA nr 2 . Bez Enia co prawda ,ale nie każdy może się byczyć Wsiadaj w pędzidło i przyjedź pomacać to i owo. Jak będziesz w południe ,to pizzą nakarmię ,pieczoną w piecu chlebowym na żywym ogniu. Bawimy się do soboty włącznie. . Teraz wszystko jasne w Wielkopolsce festują, bawią się, odpalają, zapalają i konsumują... a u mnie telefon non stop dzwoni, nie nadążam go ładować. Zleceń na 10 firm kominkowych. Myślę że do lata się wybawią, zejdą na ziemię i zaczną robić kominki na jakie jest zapotrzebowanie. My sobie wtedy dychniemy co nieco. Może zrobimy festyn integracyjno badawczo dyskusyjny w małopolsce...? Ale czekam na konkretną fotorelację z festynu integracyjno szkoleniowego. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.04.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 I jak ta NOVA zdaj relację, jak się sprawuję. Interesuję się nią dość mocno, bo jest w moich planach zakupowych do kolejnego palącego się kominka u mnie w salonie.Mam nadzieję, że będzie można oblukać ją dokładnie za trzy tygodnie w Gorzowie Wlp. Za trzy tygodnie na sucho a 9 .06 będzie szkolenie w Gorzowie z NOVĄ F w roli głównej ,ale paląca się . Planuję do tego Brulę i parę ciekawostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam podobne zapotzrebowanie na ciepło i stanowisko że dom z kominkiem albo nie będzie domu W tej chwili mam Lazara Silesię z nadstawką wodną. Nadstawka grzeje CWU . Chodziło mi zeby ciepło jak najbardziej wykorzystać zanim przegrzeje chałupę. Kominek oprócz nadstawki daje jeszcz z 7 Kw. Maksymalny czas palanie przy - 10 Stc to jakieś 3-4 godziny. Potem jest za ciepło. Nie zrobiłm tego wg swojego pierwotnego pomysłu (brak miejsca) ale najrozsądniejszy wydaje mi sie mały kominek z PW w całości (Dynamic?) podłączony do 500l bufora.Kominek najlepiej z podwójną szybą. Bufor przygotowuje CWU oraz zasila nagrzewnicę powietrza za rekuperatorem. Generalnie kominek w domu pasywnym to duży kłopot. Ale ja stoję na stanowisku podobnym jak Twoja żona. Ma być i ch.... Edit: Doczytałem - jeśli nie masz miejsca na bufor to wpiąłbym sie w te rurki bezpośrednio do kominka (oczywiście przez zawór mieszający) i ładował płytę. Ale warto byłoby przygotywać też CWU. Acha - wszelkie hypokausta, kanały akumulacyjne i ciepłe obudowy raczej zabijają ceną. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 29.04.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Generalnie kominek w domu pasywnym to duży kłopot. ... Tego się obawiałem. Zawodowcy - doradźcie proszę! Eniu, help! Nie ma publikacji o kominkach w pasywnych domach? PS Coulignon - dzięki za sporo przydatnych informacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.04.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Kominek w domu prawie pasywnym to żaden problem , trzeba tylko wiedzieć co się robi i w jakim celu Mamy popełnionych kilka takich realizacji . Temat jest dobrze znany , opracowane są odpowiednie wkłady i technologie , niestety w naszym PIĘKNYM kraju [ tu nawet eniu nie zarzuci mi że wychwalam innych ] nadal wykonawcy promują kominki 14-18Kw .. ale to inny temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.09.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek, którzy starają się do dofinansowanie dla NF15, będą mieli w domu kominek. Czy ten wybór nie przeszkodzi w uzyskaniu szczelnego budynku? Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu: Budowa domu pasywnego krok po kroku. Zapraszamy Czekamy na Wasze pytania na temat domu pasywnego. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hasior 15.01.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witaj Łukaszu,Czy coś z tych dywagacji wynikło? Jaki masz kominek? Bo ja mam w tej chwili identyczny problem. Myślałem o piecokominku - piecu rakietowym ale nagrzany komin ciągnie ciepło z domu więc taki piec musi być szczelny... a cegła szczelna nie jest...Także szukam od nowa...Z góry dziękuję za info. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 15.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witaj Łukaszu, Czy coś z tych dywagacji wynikło? Jaki masz kominek? Bo ja mam w tej chwili identyczny problem. Myślałem o piecokominku - piecu rakietowym ale nagrzany komin ciągnie ciepło z domu więc taki piec musi być szczelny... a cegła szczelna nie jest... Także szukam od nowa... Z góry dziękuję za info. Marcin Proponuję piec Kuzniecowa.Też z cegły ale szczelnej i ciepła nie zabiera z domu a oddaje do pomieszczenia.Komin zatkasz i nie wyciągnie nic z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts